arch/ive/ief (2000 - 2005)

kraakactie
by 7 dwergen Friday, Feb. 20, 2004 at 8:30 AM

kraakactie vrijdag 20 feb te hasselt, op zoek naar ruimte om creativiteit te ontplooien, volxkeuken en workshops te organiseren. elke stad heeft zijn kraakpandjes, nu dus ook Hasselt.

–20-02-2004


PERSBERICHT


KRAAKACTIE !


Vrijdag 20 feb om 6.00u ’s morgens hebben de 7 dwergen hun intrede gedaan in het pand op de
Koningin Astridlaan nr 68.

Wij zijn geen junkies maar een groepje jongeren dat ruimte zoekt om hun creativiteit te ontplooien. Op een alternatieve manier willen we een aantal activiteiten organiseren.
Zoals een volxkeuken, waar iedereen terecht kan voor een lekkere en gezonde vegetarische of veganistische maaltijd. Aan deze volxkeuken willen we ook een praatcafé koppelen. Ook willen we een aantal ruimtes voor kunstenaars en muzikanten voorzien, waarin zij hun talenten en ideeën de vrije loop kunnen laten.
Verder kan iedereen, die ideeën heeft en ruimte zoekt bij ons terecht. Wij denken aan: theater, tentoonstellingen, workshops of welke ideeën u ook mag hebben.

Voor deze activiteiten hebben we ruimtes nodig.
Daarom kiezen wij bewust voor het recycleren van een leegstaand pand, dat wacht op slopen. Elke zichzelf respecterende stad(Luik, Antwerpen, Leuven, Gent, Brussel, …) heeft zo zijn kraakpandjes. Omdat deze hun nut en hun waarde in de samenleving reeds hebben bewezen, willen wij deze traditie nu ook in Hasselt introduceren.

deel 2

In het luxueuse Fairmont hotel in San Francisco kwamen in '95 de hogepriesters van het economisch terrorisme, alias het kapitalisme, bij elkaar. Onder hen psychopatische wereldleiders als Bush en Thatcher, brainwash magnaten als Ted Turner van CNN, Neo-liberale-markt freaks en mecenassen van diverse multinationale bedrijfsimperia. In deze kathedraal van welvaart besprak dit heerschap de toekomst van de mensheid. Die toekomst vatten zij kort samen met twee getallen en een begrip.
'20 - 80' en 'Tittytainment'.

20% van de beroepsbevolking moet in de komende eeuw volstaan om de wereldeconomie draaiende te houden. 80% zal zonder werk zitten en dus in zeer grote problemen.
Als je kijkt naar de bedrijvenvlucht van de laatste jaren, dan zijn dit geen loze cijfers.
Een van de deelnemers vatte het samen in 'To have lunch or to be lunch'
Wij doen dat met 'The end of living and the beginning of survival.'

'Tittytainment' is een combinatie van 'entertainment' en 'tits'. Men denkt hierbij minder aan seks, dan wel aan de melk uit de borst. Met een combinatie van bedwelmend amusement en voldoende voedsel zou de gefrustreerde 80% zoet gehouden kunnen worden.

In het mondaine Hasselt is men sinds een paar jaar aan een facelift begonnen. Het TT-center is al aan de beurt geweest en veranderde in een tempel van het kapitalisme. In de wachtkamer zitten nog de stationsbuurt die verkocht is aan jullie Vlaamse gemeenschap en de kanaalkom die men wil omvormen tot een blauwe boulevard. Zonder bootje kom je er niet in.
Slechts 20% van de mensen zal hier van kunnen genieten. Voor de 80% anderen is hier geen plaats.

Wij vinden het helemaal niet erg dat wij bij die 80% horen, maar dat betekent niet dat wij ons passief bij ons lot neerleggen. Wij weigeren te geloven in het heil van de neo-liberale-markteconomie die op dit moment over de hele wereld en in Europa onder impuls van de 'Economic Conspiracy'( a.k.a. European Community), met geweld wordt opgedrongen. De gevolgen zijn op wereldschaal al duidelijk. Klimaatsveranderingen onder invloed van milieuvervuiling, het uitsterven van 1/3 van de dieren en planten in de laatste 100 jaar, miljoenen werklozen, de als maar groter wordende kloof tussen arm en rijk, tussen Noord en Zuid, tussen u en mij.

WE WILDEN DEMOCRATIE
WE KREGEN DE AANDELENMARKT

Daarom ondernemen wij actie. Enerzijds willen we lege ruimtes recycleren en hiermee de absurde machtsverhoudingen in de wereld verwerpen. Eigendom impliceert agressie en de combinatie van woningnood en leegstand zijn een humane samenleving onwaardig. Daarom plaatsen wij 'woonrecht' boven 'eigendomsrecht'. Het zal de wereld een stuk veiliger en rechtvaardiger maken.
De onteigende ruimte willen we creatief invullen met volxkeuken, kunstateliers, repetitiekoten, slaapplaats voor straatkatten, praatcafé, weggeefwinkel enz.
Deze activiteiten zijn alternatieven voor de korttermijn, profitgeorienteerde mentalteit van de economische samenleving. Kraken zien wij dan ook als een oplossing en geen misdaad. In plaats van velen die voor de profit van enkele werken, werken wij ,enkelen, voor de profit van velen.

PEOPLE NOT PROFIT


De 7 dwergen

Groetjes
by pipo Friday, Feb. 20, 2004 at 5:43 PM

aan Limburg

viva l'anarchia!

Mister Stevaert mag zijn blauw socialisme in zijn gat steken

Tittytainment
by Guido Saturday, Feb. 21, 2004 at 12:34 PM

wordt een beetje uitgelegd op volgende website:

http://www.tittytainment.com/