arch/ive/ief (2000 - 2005)

Raad van State: "Commerciële bedrijven dienen niet de belangen van de openbare sector
by christophe callewaert Thursday, Feb. 19, 2004 at 1:52 PM

De dienstenchèques in de kinderopvang komen er voorlopig niet. De Raad van State stuurde het decreet van de Vlaamse minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt terug naar af. De Vlaamse overheid is niet bevoegd om deze maatregel in te voeren.

Volgens de Raad van State gaat het niet om een activiteit van maatschappelijk belang maar wel degelijk om een normale economische activiteit waaraan commerciële bedrijven kunnen deelnemen en daar kan enkel de federale overheid over beslissen. Bij de federale regering ligt het onderwerp gevoelig daar de PS niet wil weten van de invoering van dienstenchèques in de kinderopvang. Minister Landuyt is niet te spreken over de mening van de Raad van State. Hij noemt het advies ideologisch gekleurd. “Eigenlijk zegt het advies niets anders dan dat commerciële bedrijven nooit de belangen kunnen dienen van de openbare sector. Dat is niet meer of minder dan wat de christelijke bediendenvakbond LBC mij al enkel maanden verwijt en waaraan ik geen geloof hecht.”

De vakbonden vrezen inderdaad dat dit akkoord de deuren van de zorgsector openzet voor commerciële bedrijven en interimkantoren. Eind januari betoogden zijn nog samen met de werkgevers van de sector het kabinet van de Minister-President van de Vlaamse regering. Voorlopig zint Landuyt enkel op de invoering van de dienstenchèques in de kinderopvang, maar de vakbonden vrezen dat het daar niet bij zal blijven. Landuyt is niet vies van de commercialisering van de zorgsector. “De staat hoeft het niet allemaal zelf te doen,” zei hij onlangs nog in De Morgen.

Russische fabrieken
De hele kwestie leidt tot een open oorlog met de christelijke bediendencentrale LBC. De studiedienst van het LBC had berekend dat de drieduizend nieuwe banen dankzij de dienstenchèques waar Landuyt mee uitpakte te herleiden zijn tot een vijfhonderdtal echte banen. Minister Landuyt repliceerde ongemeen hard: “Cornelis (de algemene secretaris van de LBC, cc) beschouwt de zorgsector als een Russiche fabriek; eerst zorgen dat ze vol werknemers zit en dan pas op zoek gaan naar een product dat je kan maken.”

Minister Landuyt maakt zich sterk dat het decreet met enkele kleine technische aanpassingen toch kan worden uitgevoerd. Hij rekent daarbij ook op de loyauteit van zijn collega minister Adelheid Byttebier (Groen!). Deze laatste is het systeem van de dienstenchèques veel minder genegen en beklaagde zich eerder al over de hoge kostprijs van het systeem. De vakbonden lijken evenmin van plan om snel in te binden. Maandag betoogden ze nog met 15.000 werknemers uit de zorgsector ter ondersteuning van hun nieuw eisenplatform waarin zij ondermeer oproepen om een rem te zetten op de commercialisering van de zorgsector.

Bronnen: De Standaard, De Morgen en eigen berichtgeving