arch/ive/ief (2000 - 2005)

Duitse luchthaven begint met iris-scan
by D.C. Sharma (vert. neopygmee) Wednesday, Feb. 18, 2004 at 11:54 AM
neopygmee(a)pi.be

Een test van een iris-scansysteem zal deze zaterdag beginnen in de luchthaven van Frankfurt, Duitsland, als deel van een project waarbij 18 Europese landen betrokken zijn.

CNET News.com
13/02/2004

Luchtvaartpassagiers zullen gevraagd worden om zich voor een identificatietoestel te plaatsen dat automatisch beelden van de iris-patronen van hun ogen zal opnemen, verklaarden de bedrijven die deelnemen aan de test. De iris-systemen - waarvan er zeven geïnstalleerd zijn in de luchthaven - zullen daarop de iris van de passagier identificeren en deze informatie vergelijken met de paspoortgegevens die door een scanner gecapteerd zullen worden. Indien het systeem succesvol is, zou het conventionele identificatie-systemen die momenteel door de immigratiediensten van luchthavens gebruikt worden, kunnen vervangen.

Dit nieuwe systeem zal voorgoed van start gaan na een zes maanden durende test, volgens Biometric Systems en Oki Electric Industry, de bedrijven die deelnemen aan het project.

Sinds de aanslagen van 11/9/2001 in de Verenigde Staten lanceerden luchtvaart- en hi-techbedrijven een aantal belangrijke veiligheidsexperimenten. Veel daarvan begonnen met secundaire veiligheidscontroles zoals kaartlezers en biometrische toestellen, of pasten bestaande systemen aan, maar deze experimenten werden door burgers en activisten aangeklaagd als een inbreuk op de privé-sfeer.

"Het moet gegarandeerd worden dat de gerigstreerde biometrische karakteristieken absoluut correct geïdentificeerd kunnen worden," verklaarde Otto Schilly, de Duitse Minister van Binnenlandse Zaken. "Iris-herkenning wordt momenteel beschouwd als het meest betrouwbare biometrische systeem."

Byometric en Oki beweren dat de complexiteit en het willekeurig karakter van het iris-patroon van de ogen ervoor zorgen dat ze moeilijker na te maken zijn dan andere biometrische patronen zoals vingerafdrukken.

Security-expert zegt: werkt niet
by neopygmee Wednesday, Feb. 18, 2004 at 3:35 PM

Security-expert Bruce Schneier legt in een artikel op http://www.extremetech.com uit waarom biometrie weinig nut heeft om terroristen op te sporen in een massa.
Afgezien van andere problemen, is er nog het puur technische.
Mocht het systeem namelijk voor 99,99% correct werken, dan zou het voor elke exacte waarschuwing nog altijd 9999 valse alarmen geven, die allemaal onderzocht moeten worden door het veiligheidspersoneel - uitgaande van de veronderstelling dat 1 passagier per miljard een terrorist is.

Wether it works or not is not important
by François Wednesday, Feb. 18, 2004 at 5:33 PM

Wether it works or not is not important for those who profit the most from these new markets : security business stockholders and politicians. Corruption is everywhere.

Neither is it important for the police forces : what they want is doing what they are paid for, that is catching suspect people. Wether these suspects are guilty or innocent is not their business, that is the reponsability of justice and judges.