arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL France / Belgisch delegee bezoekt hongerstakers DHL-Parijs
by raf Tuesday, Feb. 17, 2004 at 10:13 PM
raf.custers@euronet.be 0476-954290

In de vestiging van DHL Express net boven Parijs zijn acht werknemers sinds eind vorige week in hongerstaking. 280 werknemers blokkeren het bedrijf. Het koerierbedrijf DHL kondigde op 30 januari aan dat het deze vestiging sluit. ABVV-delegee Peter Luypaert bracht dinsdag een bezoek aan zijn collega's in Parijs.


Peter Luypaert: "we hebben onder de collega's van de verschillende landen afgesproken dat we elkaar op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Ik volgde de actie in Parijs al een paar dagen, en vandaag (dinsdag) ben ik ter plaatse gaan kijken. Ge komt binnen en daar liggen acht mensen die een hongerstaking zijn begonnen. Toen ik er was, kreeg één van die hongerstakers een aanval. Ze hebben de ambulance gebeld, maar die persoon wilde niet afgevoerd worden".

Dat acht werknemers nu al bijna een week hun hongerstaking volhouden, toont hoe ernstig de situatie is. DHL heeft beslist deze vestiging te sluiten zonder begeleidende maatregelen bekend te maken. Een lichtpunt volgens Peter Luypaert is het feit dat maandag beslist is de actie nationaal uit te breiden. Blijkbaar zou DHL in Lyon dinsdag in staking zijn gegaan.

"De sluiting van Parijs is bekendgemaakt op dezelfde dag dat in de Belgische ondernemingsraad de sluiting van DHL-BRC in Brussel is bekendgemaakt", aldus Peter Luypaert (ook lid van de Europese Ondernemingsraad). Maar er zijn wel frappante verschillen. In Brussel verdwijnen 38 jobs, in de vestiging net boven Parijs maar liefst 280. Aan BRC in Brussel is van op straat niet te zien dat het een DHL-basis is. Maar de vestiging bij Parijs is modern en strategisch gelegen naast de snelweg en tussen de luchthaven Charles de Gaulle en Parijs-stad.

Het is de DHL-top ernst. Op maandag 16 februari kwamen er volgens Peter Luypaert in Parijs twee leden van het Europese DHL-management ter plaatse. De top van DHL en van het moederbedrijf Deutsche Post World Net houdt zich dus actief met de sluiting bezig. Hij laat duidelijk verstaan dat er geen sprake kan zijn van enige concessie. Wat er met de 280 werknemers moet gebeuren, weten de betrokken mensen tot nu toe niet.

"Parijs is een schakel in het gehele gebeuren", aldus Peter Luypaert, "er zijn nog vestigingen die zullen sluiten. Alleen gebeurt dat niet met één grote operatie. Het Star-plan moet tegen 2007 uitgevoerd zijn. Wij in België hebben er een beetje zicht op. We denken dat DHL in België het aantal vestigingen wil halveren. Maar in Frankrijk weten ze niet wat DHL van plan is". Het gebrek aan informatie in Frankrijk verklaart Peter Luypaert door het feit dat het wettelijk kader voor het bedrijf minder strak is. "Al naargelang de wettelijke verplichtingen verandert DHL het geweer gewoon totaal van schouder".