arch/ive/ief (2000 - 2005)

Twee sympathisanten van EZLN brutaal vermoord
by vertaald door neopygmee Tuesday, Feb. 17, 2004 at 10:12 AM
neopygmee@pi.be

- Op 10 februari ll. werden in Chiapas (Mexico) twee symphatisanten van de zapatisten brutaal vermoord door een onbekende op weg naar hun huis. Hun dochter kon gelukkig ontsnappen. -

AAN DE PUBLIEKE OPINIE
AAN DE NATIONALE EN INTERNATIONALE PERS
AAN DE NATIONALE EN INTERNATIONALE CIVIELE GEMEENSCHAP

We wenden ons tot jullie om de volgende feiten aan te klagen die zich voordeden in Simojovel.

Op 10 februari ll. verlieten Antonio Girón Gómez, samen met zijn echtgenote Isabela Pérez Gutiérrez en hun dochter María Elena Girón Pérez, allen sympathisanten van de zapatisten, hun woning in Joltealal (gemeenschap van Chalchichuitan) om medicijnen te kopen in het dorp El Bosque.
Bij hun terugkeer werden zij zonder enige aanleiding door een onbekende aangevallen met mes en machete, op de brug tussen Las Limas en San Antonio Naranjal.
Antonio Girón overleed ter plaatse ten gevolge van 7 messteken in het lichaam en een slag met de machete op het hoofd. Zijn echtgenote Isabela Pérez Gutiérrez werd zwaar verwond in de buik en aan het been, waarop zij naar het regionale hospitaal van Tuxtla Gutiérrez werd overgebracht, waar zij overleed op 12 februari. Hun dochter María Elena bleef gelukkig ongedeerd, daar zij aan de aanval kon ontsnappen.

Deze dubbele moord is een zeer zwaar misdrijf en mag niet ongestraft blijven. Daarom eisen wij van de officiële instanties van Chalchihuitán en van Simojovel dat zij deze misdaad onderzoeken en de moordenaar straffen. Bovendien is het noodzakelijk dat diezelfde autoriteiten aan de getroffen familie een schadevergoeding toekennen, aangezien 4 kinderen onder de 18 jaar als wees achterblijven.

De autoriteiten van Chalchihuitán en van Simojovel moeten deze moord uitklaren en de verantwoordelijke straffen, zoniet zijn zij medeplichtig aan dit zwaar misdrijf door het verder toelaten van de impuniteit in deze regio van Chiapas.

DEMOCRATIE, VRIJHEID EN GERECHTIGHEID

COLLECTIEF VAN DE GOEDE REGERING "CENTRISCH HART VAN DE ZAPATISTEN VOOR DE WERELD"

(vertaald door neopygmee van IMC Chiapas)

interessante aanvullingen op Indymedia NL
by neopygmee Wednesday, Feb. 18, 2004 at 10:36 AM
neopygmee(a)pi.be

Een paar interessante aanvullingen op http://indymedia.nl/nl/2004/02/16977.shtml plaatsen dit bericht in hun grotere context...