arch/ive/ief (2000 - 2005)

Alweer 2 mensenrechtenactivisten vermoord in de Filippijnen
by Wim DC Monday, Feb. 16, 2004 at 9:43 AM

Een kort verslag over de moord op 2 mensenrechtenactivisten in Mindoro Oriental vertaald van IMC-QC.

(Vertaald van Indymedia QC) – Op 13 februari werden Juvy Magsino en Leima Fortu vermoord in Naujan, een gemeente in de provincie Mindoro Oriental. De daders zijn vermoedelijk leden van de 204e infanteriebrigade van het Filippijnse leger. Magsino, 34, was een gerespecteerde mensenrechtenadvocate en onderburgemeester van Naujan terwijl Fortu, 27, de algemeen secretaris was KARAPATAN-Mindoro Oriental. Magsino was kandidaat burgemeester in de komende verkiezingen van 10 mei en genoot de steun van de progressieve politieke partij Bayan Muna.

De mensenrechtenorganisatie KARAPATAN heeft de moord onmiddelijk aangeklaagd en verspreidde een ’urgent action alert’.

De mensenrechtenorganisatie heeft al 13 moorden op mensenrechtenwerkers gedocumenteerd en 41 moorden op leden en verantwoordelijken van Bayan Muna sinds presidente Macapagal-Arroyo aan de macht kwam in 2001.

Bayan Muna, Bayan en KARAPATAN hielden vandaag, 16 februari, een betoging aan Camp Aguinaldo, het hoofdkwartier van het Filippijnse leger, om hun verontwaardiging te uiten.

"We scharen ons achter de families van Juvy en Leima om gerechtigheid te vragen en om een einde te eisen aan de brutale aanvallen tegen burgers en activisten in Mindoro Oriental,” zei Carmen Deunida, voorzitster van de progressieve partij Anakpawis. Ze voegde eraan toe dat “het doden van burgers en activisten een terroristische daad is.”

De Alliance of Concerned Teachers heeft ook de dubbele moord al aangeklaagd en drukte een bijzonder gevoel van gemis uit voor Fortu, een onderwijzeres.

De moord zond schokgolven door de verkiezingscampagne en twee oppositiekandidaten haalden al uit naar presidente Arroyo voor de opflakkering van geweld.

In Oslo, Noorwegen, waar de onderhandelingspanels van de overheid en het Nationaal Democratisch Front (NDF) net een nieuwe rond van vredesbesprekingen hadden ingezet, kloegen ook de onderhandelaars van het NDF de moorden aan. Ka Roger Rosal, de woordvoerder van de Communistische Partij van de Filippijnen, zwoer in een verklaring, dat gerechtigheid zou geschieden en riep het volk op om zich te verzetten tegen de groeiende militarisering onder het regime van Arroyo.

700 U.S. Marines Arrive in Philippines
by (posted by Guido) Monday, Feb. 16, 2004 at 6:49 PM

"A contingent of 700 U.S. Marines disembarked Sunday at the site of a former American naval base to take part in combat exercises intended to help the Philippines fight Muslim and communist insurgencies and guard against terror attacks. "

http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A43281-2004Feb15?language=printer