arch/ive/ief (2000 - 2005)

BSB Versgeperst: computers, voetbal en ... Ryanair
by Marthe Franssen Sunday, Feb. 15, 2004 at 11:21 PM

BRUSSEL -- De Beursschouwburg in Brussel heropende deze week met een Non-Stop-Open-Deur van tien dagen. Elke ochtend vertelden drie gasten aan de ontbijttafel uit en over hun kranten.


We schrijven vrijdag de dertiende en zitten aan tafel met Annette uit Ierland, Bahae uit Marokko en Gianluca uit Italië. De moderator is Gie Goris, hoofdredacteur van MO*.

Gianluca vertelt dat het hoofditem in de italiaanse kranten de face-lifting van Berlusconi is, en -het moet gezegd- de minister-president ziet er inderdaad veel mooier uit, maar Gianluca wil het toch liever over wat anders hebben zo vroeg op de ochtend. Hij pikte een artikeltje uit dat vertelt dat er op dit moment in Italië meer PC´s verkocht worden dan televisies. Dat is goed nieuws vindt hij, want Italië hinkt nog wat achterop op het gebied van Nieuwe Technologieën. Gelukkig worden Nieuwe Technologieën meer en meer een deel van het leven van de mensen. Ook zoeken veel mensen diepgaand en interessanter nieuws via de alternatieve nieuwskanalen op het internet.

Annette leest een krantekop voor over Ryanair. ¨Ryanair moet subsidies terugbetalen¨. Ze vindt dat de krant het nieuws over Ryanair bedriegelijk brengt door in de kop slechts een halve waarheid te verkondigen. In het artikel wordt de kop genuanceerd, en blijkt dat het enkel over een gedeelte van de subsidies gaat, maar hoeveel mensen lezen meer dan de koppen?

In de Marokkaanse kranten gaat het deze week vooral over voetbal. Tunesië en Marokko spelen de finale in de afrikaanse Cup en dit is de eerste keer dat twee Mahgrebijnse landen de finale spelen.

Gie bracht De Standaard mee naar het ontbijt. Omdat vandaag de wereldpersfoto van het jaar wordt bekendgemaakt, moest hij zoeken naar een artikel tussen de vele foto´s. Hij vraagt zich af of de stelling ¨één beeld zegt meer dan duizend woorden¨ wel opgaat voor de nieuwsberichtgeving. Het lijkt een tendens te zijn minder tekst en meer beeld te gebruiken, maar is dat wel een goede evolutie?

Foto´s zijn wel handig in een samenleving die steeds sneller moet gaan, meent Gianluca. De meeste mensen hebben niet de tijd om een krant volledig te lezen en zich te verdiepen in de analyses. Je kan meer mensen bereiken met een foto. Maar het is ook gevaarlijk. Veel mensen zijn er zich niet van bewust dat ze zo gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden.

En zo kabbelt het gesprek verder over de link tussen media en politiek, persvrijheid, en het belang en de functie van internet.

Dit was het laatste verslag van ¨Versgeperst¨, wie er nu de smaak van te pakken heeft gekregen en het eens live wil meemaken, zal moeten uitkijken naar het vervolg-concept.