arch/ive/ief (2000 - 2005)

Symbolische actie tegen transport kernafval
by Pattattebolleke Saturday, Feb. 14, 2004 at 2:54 PM
Badlapje@yahoo.com

Kort verslag van onze actie in Mol, als protest tegen het transport van kernafval vanuit La Hague.

Afgelopen week was er opnieuw een transport met nucleair afval van La Hague naar Desselt. Dit transport, het 7de in een reeks van 15, kwam aan in Mol in de nacht van dinsdag op woensdag. Daar werd het overgeladen op een truck die het naar de eindbestemming zou brengen. Er was een kleine wake georganiseerd door de plaatselijke afdeling van Jong Groen en een een onafhankelijke actie met vier activistenes. Deze ketenden zich vast aan het hekken rond vier uur 's morgens als symbolisch signaal van ons verzet tegen dit transport. 3 werden er opgepakt.

Grote bezwaren zijn:
1. de absurde onveiligheid voor mens en milieu van nucleair materiaal.
2. het feit dat het hoegenaamd niet nodig is om ons nucleair afval te transporteren naar La Hague: het wordt er enkel des te giftiger op.
3. de volstrekt ontoereikende voorzorgsmaatregelen bij het overladen van dit transport te Mol (midden in de stadskern).

Na het protest weigerde de locale politie informatie vrij te geven over de locatie der gearresteerde activistenes. Dit op volkomen kafkaiaanse wijze (suprise). Na een korte ondervraging, waarbij politie verdenkingen kenbaar maakte dat er betrokkenheid was van Greenpeace en Netwerk Vlaanderen, werden alle betrokkenen echter vlot vrijgelaten. Geen van hen plant een actie tegen de mishandeling van zeehondjes in de nabije toekomst ;)