BSB Versgeperst - Vergeten oorlogen en exotische landen by bruun db Saturday, Feb. 14, 2004 at 2:35 PM |
bruno@fluxx.be |
Zaterdagmorgen, half acht. In het café van de pas heropende Beursschouwburg hangen nog enkele mensen te roezen van de voorbije nacht. Een laatste pint in de hand, begroeten ze de vroege vogeltjes die niet allemaal even fris binnenwaaien voor hun dagelijkse dosis internationale actualiteit. Voor de negende dag op rij organiseert de Beursschouwburg in het kader van haar heropeningsprogramma immers Versgeperst, waarbij buitenlandse Belgen live komen berichten over hun land.
Laila komt uit Tsjetsjenië en woont al vier jaar met haar man en vier kinderen in Mechelen, waar ze ook werkt. Ze vluchtte met haar gezin weg van de oorlog die haar land en de beeldvorming ervan nu al tien jaar in zijn greep houdt. "Ik heb tijdens die vier jaar dat ik in België ben, zelden iets anders over mijn land gehoord of gelezen in de media. Tsjetsjenië is voor de meeste Belgen een land waar oorlog woedt. Niemand weet iets over de natuur in ons land, of de gastvrijheid van de mensen," vertelt Laila.
Het beeld dat de Westerse media schetsen van Tsjetsjenië is volgens Laila wel correcter dan wat de Russische media ervan maken. "Alleen is er hier niet genoeg informatie beschikbaar. Het is een vergeten oorlog."
Karim is een Irakees die sinds 1980 in België verblijft. Onlangs keerde hij terug naar zijn land om er een fotoreportage te maken. Wat Karim opviel tijdens zijn reis, was de enorme impuls die de persvrijheid in Irak de laatste tijd meemaakt. "Terwijl je enkele maanden geleden alleen de media van de Baath-partij had, is nu elke politieke strekking vertegenwoordigd. Je hebt vandaag niet alleen islamitische kranten, maar ook pro-Amerikaanse en progressieve. Die kranten zijn ook in heel Irak te krijgen, niet alleen in Bagdad."
Karim vertelt dat drie thema's de Iraakse media vandaag beheersen: veiligheid, werkgelegenheid en de vraag of de verkiezingen er al dan niet snel zullen komen. "Journalisten die in het buitenland woonden of onder Saddam in ballingschap leefden keren langzaam maar zeker terug om deel te nemen aan dat debat."
Jorge, nu een jaar in België, komt uit Costa Rica en vertelt een verhaal over het toenemende toerisme in zijn land. "Binnenkort gaan er twee nieuwe internationale luchthavens open, voornamelijk om toeristen naar ons land te krijgen. Het toerisme is zowat de grootste werkgever in Costa Rica. Mensen gaan er heen omwille van de natuur en de culturele trekpleisters, en omdat het er politiek rustig en veilig is."
De keerzijde van die medaille is wel dat de natuur die de mensen zo aantrekt wel eens in de verdrukking zou kunnen komen door al die toeristen, merkt een luisteraar op. Jorge antwoordt dat men zich daar in Costa Rica goed van bewust is. "Meer dan 30% van alle natuurlijke rijkdommen maakt deel uit van reservaten en alle nieuwe hotels moeten aan strenge milieunormen voldoen," vertelt hij.
Ten slotte doet Sven, een Duitse radiojournalist, zijn verhaal. "Hoewel we buren zijn, is Duitsland voor veel Belgen blijkbaar een exotisch land. Jullie zijn veel meer op Nederland en Frankrijk gericht, hoewel er ook met Duitsland opvallend veel gelijkenissen op te merken zijn." Dat exotisme werkt ook langs Duitse kant, vertelt hij. "Voor de meeste Duitsers is België het land van bier, bonbons en pedofielen."
Volgens Sven zou de Belgische pers wat meer aandacht mogen hebben voor de Duitse, net omdat de gelijkenissen zo sterk zijn. Hij wijst op het terugtreden van de bondskanselier als voorzitter van zijn partij, of op de vele discussies die in Duitsland over racisme gevoerd worden.
De versgeperste editie vanmorgen was voorlopig de laatste. Voorlopig, want de organisatoren spelen met het idee om het verder te zetten. "Waarschijnlijk op zondagvoormiddag, in 'brunchformaat'. Tijdens deze eerste reeks vonden veel mensen het immers te laat tijdens de week, en te vroeg tijdens het weekend." Wordt dus waarschijnlijk vervolgd...