arch/ive/ief (2000 - 2005)

Koerdische zender verplicht om uitzendingen te stoppen
by via Ludo De Brabander Saturday, Feb. 14, 2004 at 9:50 AM

Het CSA (Conseil SupĂ©rieur de l’audiovisuel, Frankrijk) heeft een punt gezet achter de uitzendingen van Medya TV in navolging van de verwerping door het Conseil d’Etat van het hoger beroep tegen de impliciete weigering om de zender een licentie te verlenen.

Medya TV, die als enige Koerdische gemeenschapstelevisie uitzond vanuit Frankrijk sinds haar oprichting in juli 1999, heeft de uitzendingen moeten stopzetten op 12 februari na een telefonisch ingrijpen door een lid van het CSA bij AB SAT, die garant stond voor de uplink van het signaal.

Deze interventie door het CSA, zonder voorafgaand een poging te ondernemen de directie van Medya TV op de hoogte te brengen en zonder haar de minste kans te laten de kijkers te informeren over deze interventie bij middel van een aankondiging, geeft een idee van de zenuwachtigheid van dit instituut.

Medya TV wordt verweten verwant te zijn met de PKK, een partij die werd opgenomen op de lijst van terroristische organisaties door de Europese Unie, en bijgevolg een risico te vormen voor de publieke orde en dit zonder enig concreet bewijs aan te voeren maar slechts gebaseerd op simpele veronderstellingen.

Tegelijkertijd moet in overweging worden genomen dat niets in de programma’s van Medya TV, zoals de Commissaris van de Regering in zijn conclusies aanhaalde, een probleem voor de publieke orde noch voor het respecteren van de wet vormde.

Medya TV overweegt dan ook een klacht in te dienen voor het Europese Hof van de Mensenrechten.

De Koerden hebben geen eigen staat die open staat voor handelsbetrekkingen met Frankrijk. De Koerden beschikken niet over een officieel media circuit daar Turkije vasthoudt aan het verbod in weerwil van de toelatingsvoorwaarden voor Europa opgelegd door de Europese Unie. De Koerden hebben op straffe van een gevangenschap niet het recht een politieke campagne te voeren in hun eigen taal, gesproken door meer dan 30 miljoen inwoners in de regio.

Medya TV was een ruimte van persvrijheid en informatie waar alle Koerdische partijen, die toegang tot het mediaplatform in Turkije worden geweigerd, zich konden uitdrukken.

Medya TV was de enige zender waarop de Koerdische kinderen over programma’s in hun taal beschikten, de enige zender waarop de Koerdische musici hun oeuvre konden brengen, de enige zender waarop de Koerdische partijen van zich hadden kunnen laten horen met het oog op de lokale verkiezingen van 28 maart aanstaande.

De Turkse regering kan tevreden zijn met de beslissing van het CSA.

Parijs, 13 februari 2004
Musa Kaval, Medya TV

Contact:

- Musa Kaval, +33 (0)1 49 17 24 49

medyatv@medyatv.com