arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nepal: veroordeel uitlevering maoïstische volksleiders door India
by Boudewijn Deckers en Kris Merckx Friday, Feb. 13, 2004 at 11:07 PM
kris.merckx@solidair.org

Op 8 februari hebben de Indische politiediensten in de noordelijke stad Lucknow twee topleiders van de Nepalese maoïstische rebellenbeweging aangehouden. M.P. Yadav en S.A. Magar zijn bijna onmiddellijk na hun aanhouding door de Indische overheden uitgeleverd aan de Nepalese regering die hen naar een onbekende bestemming heeft afgevoerd. Hun leven is in groot gevaar. De Belgische regering en de EU dienen te protesteren bij de Indische regering tegen de uitlevering van de heren Yadav en Magar en hun onmiddellijke vrijlating te eisen door de regering van Nepal.

Uitlevering maoïstische topleiders aan Nepal :
EU en Belgische regering moeten bij India protesteren
en hun onmiddellijke vrijlating eisen

Op 8 februari hebben de Indische politiediensten in de noordelijke stad Lucknow twee topleiders van de Nepalese maoïstische rebellenbeweging aangehouden. Het gaat om Matrika Prasad Yadav, lid van het politiek bureau van de Communistische Partij van Nepal (Maoist), de CPN-m. en een van de onderhandelaars in de afgesprongen vredesonderhandelingen tussen maoïsten en regering. De tweede gevangene is Suresh Ale Magar, een gewezen universiteitsprofessor en plaatsvervangend lid van het centraal comité van de CPN-m. Beiden waren op weg naar een massameeting voorzien in New Dehli op 15 februari naar aanleiding van de 8ste verjaardag van de start van de ‘Volksoorlog’ in Nepal.

Matrika Prasad Yadav is een volksleider, die bijzondere populair is bij de vele onderdrukte nationale minderheden van Nepal. Zelf lid van zo’n bevolkingsgroep, werd Yadav onlangs aangesteld aan het hoofd van de ‘Autonome volksregering van de Madhishe’. Dat is een van de autonome regeringen die in de voorbije weken zijn opgericht in gebieden onder controle van de maoïsten en waar de voorheen onderdrukte nationaliteiten in de meerderheid zijn.

M.P. Yadav en S.A. Magar zijn bijna onmiddellijk na hun aanhouding door de Indische overheden uitgeleverd aan de Nepalese regering die hen naar een onbekende bestemming heeft afgevoerd. Hun leven is in groot gevaar. Het dictatoriale regime van vorst Gyanendra, die in oktober 2002 het parlement naar huis zond, heeft een lugubere reputatie inzake het vermoorden van gevangen genomen vermeende of echte maoïsten. Terzake verwijzen we naar de moordpartij in het district Ramechhap in augustus van vorig jaar waarbij 19 ongewapende maoïstische militanten en kaders in koelen bloede werden vermoord. Dit incident vormde voor de maoïsten de aanleiding voor het opzeggen van het wapenbestand dat zij sinds januari 2003 met de regering hadden afgesloten. De ambassadeurs van de EU in Nepal drongen vorige week nog aan op een officieel onderzoek naar dit incident.

De Partij van de Arbeid van België is verontwaardigd over de kidnapping en de onmiddellijke uitlevering van de CPN-m-leiders Yadav en Magar aan het militaristische regime in Nepal. Hierbij heeft India, de zogenaamde grootste democratie ter wereld, alle geldende internationale rechtsregels met de voeten getreden. Tegen dhr. Yadav en prof. Magar lopen er in India geen strafrechterlijke vervolgingen en hun arrestatie is dan ook onwettig. Bovendien dienen zij, als gekende vertegenwoordigers van een verzetsbeweging die in eigen land verwikkeld is in een hevige burgeroorlog, te kunnen genieten van de rechten van de conventie van Genève. Deze beschermen mensen, die in eigen land bloot staan aan politieke vervolgingen, martelingen en dood, tegen uitlevering aan de overheden van hun land.

De PVDA herinnert de Belgische regering en de Europese Unie eraan dat zowel het Europese Parlement als de EU-ambassadeurs zich onlangs uitdrukkelijk hebben uitgesproken voor een hervatting van de vredesonderhandelingen tussen de koninklijke regering van Nepal en de maoïstische opstandelingen. Om daarvoor de weg te effenen dienen de regering en de EU te protesteren bij de Indische regering tegen de uitlevering van de heren Yadav en Magar en hun onmiddellijke vrijlating te eisen door de regering van Nepal.

De meeste binnen- en buitenlandse waarnemers in Nepal zijn het er vandaag over eens dat de Nepalese maoïsten bijna het volledige platteland controleren en dat de regering en haar leger enkel nog de macht uitoefenen in de grote steden. Vandaag bestaan er in Nepal twee staten en twee legers naast elkaar. De maoïsten zouden dit strategische evenwicht nooit hebben kunnen bereiken in acht jaar tijd zonder de steun van een groot deel van de bevolking. In het bijzonder kunnen zij rekenen op de arme boeren, de kastelozen (Dalits of onaanraakbaren, 25% van de bevolking), de talrijke gediscrimineerde nationale minderheden en de studenten. Een vreedzame oplossing voor het escalerende conflict is alleen mogelijk als er wordt ingegaan op de drie redelijke politieke voorstellen van de CPN (m): een ronde-tafelconferentie van alle partijen, de verkiezing van een grondwetgevende vergadering (die kan kiezen tussen de oprichting van een republiek of het voortbestaan van de monarchie) en de vorming van een interimregering.

Namens de Partij van de Arbeid van België

Boudewijn Deckers en Kris Merckx