arch/ive/ief (2000 - 2005)

Paramilitairen opnieuw actief tegen zapatisten
by vertaald door neopygmee Friday, Feb. 13, 2004 at 5:36 PM
neopygmee@pi.be

-- NGO's uit Mexico onthullen dat paramilitaire groeperingen in Chiapas (zuidwesten van Mexico) gereactiveerd zijn tegen dorpen die het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN) steunen. --

Tijdens een persconferentie verklaarden o.a. het Centrum voor Mensenrechten "Fray Bartolomé de las Casas" en het Gemeenschapsnetwerk ter Verdediging van de Mensenrechten van het Volk dat "een nieuw offensief" van de regering tegen de inheemse bevolking is ingezet.

Volgens de NGO's begon dit offensief met de ontruiming op 19 januari van 10 inheemse dorpen die zich in het 332.000 hectaren grote natuurreservaat van het Lacandonaanse Woud bevonden (tegen de grens met Guatemala).

De lokale gouverneur verzekerde dat de ontruiming vredevol verliep in coördinatie met de Federale Procureur voor Natuurbescherming, met versterking van het Mexicaanse leger, en dat slechts enkele van de dorpen sympathiseerden met de zapatisten.

Niettemin wezen de NGO's in een gemeenschappelijk communiqué erop dat de regering met de ontruiming van de gemeenschap San Rafael een "politieke ongevoeligheid" toonde, aangezien zij de bewoners beval terug te keren naar El Calvario, het dorp waarvan zij eerder al verdreven waren door paramilitairen.

Gemeenschapsleiders verklaarden dat deze paramilitaire groeperingen installaties van de zapatisten hadden vernield en sindsdien de bevolking geterroriseerd houden met o.a. nachtelijke geweersalvo's en rechtstreekse bedreigingen aan zapatisten en militanten van de linkse Democratische Revolutionaire Partij (PRD).

vertaald uit het Spaans van: http://srv2.vanguardia.com.mx/hub.cfm/FuseAction.Detalle/Nota.345578/SecID.16/index.sal