arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media-concentratie / Disney stoeft met 'corporate governance'
by raf Friday, Feb. 13, 2004 at 3:01 PM
raf.custers@euronet.be

In de VS wil kabelreus Comcast media-reus Disney overnemen. Om Comcast af te houden, gebruikt Disney het argument dat zijn 'corporate governance' gewoon beter is. Comcast wordt gecontroleerd door de familie Roberts uit Philadelphia. Maar Disney heeft Senator George Mitchell.



Corporate Governance komt ter sprake bij elke schandaal met een multinational. Telkens een multinational zijn boekhouding vervalst of zijn winstcijfers opfleurt, pleit het bona fide-deel van de zakenwereld voor het aantrekken van externe bestuurders. Laatst ook weer bij Parmalat. Die knoeiboel, zo werd gezegd, was maar mogelijk omdat er een besloten kliekje aan de top van de Italiaanse zuivelgigant stond.

Nu: Comcast, dat Disney (mediareus nummer-2) wil overnemen, staat onder controle van de familie Roberts. Maar Disney zou naar verluidt beter scoren op het vlak van Corporate Governance. Want: bij Disney zit oud-senator George Mitchell in de raad van bestuur. Maar wat een zakenkrant als de Wall Street Journal daarover ook moge beweren, Mitchell zit niet in de top van Disney om op de boekhouding te letten. Hij zit daar wel om voor Disney te lobbyen.

Uit het Handboek voor Media-Activisme (dat binnenkort verschijnt):
"Disney munt ook uit in de "synergie" tussen bedrijfsleven en politiek. De bekendste beheerder bij Disney heet George Mitchell, ex-senator, Republikeins zwaargewicht, partijkopstuk ten tijde van George W. Bush de Oude, en analyst van de Council on Foreign Relations (volgens de Luikse onderzoeker Geoffrey Geuens de “persdienst van de wapenindustrie”). Mitchell zit ook in de beheerraden van Federal Express, Xerox, Staples en Unilever".