arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zinloos geweld t.o.v. minderjarigen door politie in Berendrecht
by AEL Thursday, Feb. 12, 2004 at 2:09 PM

Vrijdagavond 06-02-2004 werd er een Marokkaanse jongen van 16 jaar aan het jeugdhuis in Zandvliet hardhandig aangepakt door de politie.

De politie , waaronder Dave Hens, Ludo Degraaf (beide agenten van de luchtbal), Marc Bogaerts (Merksem) en Marc Trappeniers ( agent van Berendrecht die reeds 10 jaar dienst had gedaan in Borgerhout en nu volgens de inwoners van Berendrecht de goede relatie die bestond tussen de politie van Berendrecht en diens burgers d.m.v. zijn racistische houding in het gedrang brengt) die van tussen alle jongeren enkel de Marokkaanse jongeman Nadir hebben uitgekozen om pascontrole uit te voeren, waren niet tevreden over de papieren die Nadir op zak had. Ondanks de vraag van de jonge minderjarige om de rest van zijn papieren thuis op te halen, sloegen de agenten (agent Marc Trappeniers sloeg met de matrak in de hand meermaals op de jongeman) hem in de boeien en brachten hem naar het politiebureel op de luchtbal. De bezoekers van het jeugdhuis waren geshokeerd en begrepen niet waarom dit zinloos geweld moest plaats vinden.

Aangekomen op de luchtbal werd de jongeman nog hartelijk getracteerd op de meest kinderachtige racistische uitspraken, na het afleggen van de verklaring werd de moeder opgebeld om haar zoon te komen halen.

Dinsdagavond 10-02-2004 (gisteren) werden Kevin, Adel, Nadir, Fredrik en leon ( allen jongeren tussen 12 en 16 jaar) bij het verlaten van de bibliotheek omsingeld door 6 combis en 4 politie-autos. De agenten, allen afkomstig van de luchtbal, liepen zonder enige verantwoording in de richting van de jongens die vervolgens drie van hen nl. Nadir, Adel en Kevin oppakten en wegvoerden naar het politiebureel. Ook dit kon niet zonder geweld en bijkomende racistische uitspraken gebeuren.

De bibliothecaris die dit alles zag gebeuren was geshockeerd en begreep niet hoe dit kon gebeuren daar ze de jongeren persoonlijk kende en er nooit klachten van heeft moeten vernemen.

Doch moeten we vaststellen dat wij als AEL niet echt geshockeerd zijn als we zien wie de verantwoordelijke politie-agenten zijn in deze gevallen. Allen behoren tot het corps van de trotse burgemeester Patrick Janssens die niet lang geleden beweerde dat de Marokkaanse snotneuzen opgevoed moesten worden.

Nu mensen buiten Antwerpen geconfronteerd worden met de snotapen van Patrick Janssens, raden we hem aan om zo snel mogelijk het goede voorbeeld te geven en te beginnen met de opvoeding die noodzakelijk is om de veiligheid voor ALLE burgers te garanderen.

Ook eisen de ouders van de jongeren en de AEL een onmiddelijke schorsing van de inspecteur Marc Trappeniers en de publiekelijke verontschuldigingen aan de familieleden van de jonge slachtoffers door al deze agenten.

De klacht zal ingediend worden bij interne zaken van de politie, comité-p en zullen de ouders zich burgerlijke partij stellen om onmiddelijk een rechtzaak tegen alle agenten te starten.

trop is teveel
by bart hollevoet Thursday, Feb. 26, 2004 at 5:37 PM

Plenty more where that came from. Lees de lezersbrief in Humo van deze week over de scholier van Arabische komaf die 'pin pon' riep naar een langsrijdend politievoertuig maar es. Vergelijk de ijver van de politie in het stuk over het in de Hoge Venen verdwaalde gezinnetje in diezelfde Humo. Check de voorpagina van de Morgen van maandag jl. over de favoriete vrijetijdsbestedingen van oom agent. Toets aan je eigen ervaringen. Een cursus Word, Acces of Excel om 't papierwerk aan te kunnen is te veel gevraagd, maar voor een rondje rammen zijn onze vrienden ordehandhavers wel te vinden. Bende van Nijvel, Dutroux, eerder nog de aanslagen op linkse media zoals Pour... dat was allemaal te moeilijk om op te lossen. Maar in carnavalspak in Aalst onschuldige kinderen intimideren? Graag! En zelfs al is er geen vuiltje aan de lucht, zoals bij de kleine Voil Janet die bij zijn vader stond en cola dronk uit een Maesblikje, dan nog kan er altijd wel een vermanend vingertje af. "Pas op éh!" Of wàt? In navolging van de Brabantse en Friese burgemeesters pleit ik voor burgerlijke ongehoorzaamheid tegenover deze groep, die al uittentreure heeft bewezen, het wettelijk monopolie op geweld niet waard te zijn en niet aan te kunnen. Maar wees voorzichtig.

ZInloos geweld = goed?
by RobinZ Monday, Mar. 01, 2004 at 11:19 AM

Als ik deze posts zo lees lijkt het erop dt jullie geweld goed vinden. Dat kan toch niet zo zijn? Hoe kan geweld goed zijn? Iemand die de wet overtreed mag opgepakt worden, maar je kunt niet zomaar iemand gaan mishandelen zonder reden. als politie zijnde al helemaal niet. Ik vind het overigens al helemaal rascistisch om te gaan zeggen dat het wel OK is omdat het over allochtone jongeren gaat.
Ik vind dit dan ook absoluut niet kunnen.