arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL/ McKinsey dominant in top van moederbedrijf Deutsche Post
by raf Wednesday, Feb. 11, 2004 at 9:59 AM
raf.custers@euronet.be 0476-954290

BRUSSEL -- Het Amerikaanse koerierbedrijf is eind 2002 helemaal overgenomen door Deutsche Post World Net (DPWN). Deutsche Post heeft de ambitie wereldwijd de Nummer-1 "im Logistikmarkt" te worden. Daarom voert het een agressieve overnamepolitiek. Merkwaardig: onder de 8 bestuurders, die de strategie uitstippelen, zijn er 5 voormalige consultants van McKinsey.

Terloops: nu het met de Duitse economie niet zo fameus gaat, komen de consultants onder vuur te liggen. Waarom moeten openbare bedrijven vele tientallen miljoenen betalen aan consultants terwijl ze tegelijk de buikriem aanspannen? zo luidt de vraag. De grootste consultant in Duitsland is McKinsey die in 2002 maar liefst 580 miljoen Euro verdiende (Wall Street Journal, 9 februari 2004).

Europa's grootste postbedrijf is Deutsche Post (dat voor 70% in handen van de Duitse staat zou zijn). Toeval of niet: in de top van het concern Deutsche Post World Net zijn ex-consultants van McKinsey in de meerderheid. Vijf van de acht bestuurders hebben vroeger voor McKinsey gewerkt. De vijf op een rij: voorzitter Klaus Zumwinkel, Uwe Dörken van Worldwide Express, Wulf von Schimmelman van de Financial Services, Edgar Ernst van Finance en Frank Appel van Corporate Services.

Klaus Zumwinkel vatte in 2003 samen waar het op staat: in 2007 is de Europese postmarkt geliberalizeerd en daarom moet Deutsche Post World Net in elk land onderzoeken of het een eigen netwerk begint, bestaande netwerken overneemt of – derde mogelijkheid – een participatie neemt in een bestaand postbedrijf.

Dörken is eind 2003 naar de States verhuisd, om vandaaruit alle niet-Europese DHL-activiteiten te gaan leiden. Vorig jaar heeft DHL in de States het koeriersbedrijf Airborne overgenomen. DHL nam daar maar 2% van de markt voor zijn rekening terwijl Airborne een kleine 20% had.

Volgens ABVV-BBTK is de overname op bijzonder brutale manier gebeurd. Van de ene dag op de andere zijn in 169 DHL-vestigingen bijna 3000 mensen op staande voet ontslagen. Toen ze 's morgens naar hun werk wilden, stond er Security aan de poort en mochten ze alleen nog hun persoonlijke spullen gaan halen. Werknemers die DHL 35 jaar geleden mee opgericht hebben, zijn met een schamele verbrekingsvergoeding ontslagen.

Intussen worden de oude DHL-activiteiten in de States – waar het bedrijf ontstond – gelikwideerd en wordt Airborne omgeturnd tot de Amerikaanse poot van DHL. Op die manier is DHL nu plots groot in de States.