arch/ive/ief (2000 - 2005)

BSB Versgeperst: President huldigt een nieuw hotel, bloem met uitsterven bedreigt,...
by han Soete Saturday, Feb. 07, 2004 at 11:40 PM

7 dagen lang kan je elke ochtend in de Brusselse Beursschouwburg deelnemen aan een persontbijt. Terwijl u uw croissant verorbert, lezen buitenlanders in Brussel voor uit een krant van hun land en becommentariëren de grote Internationale en kleine locale nieuws-items.

BSB, zaterdag O8.02.2004, 7u30.
Voor de deuren de Beursschouwburg is het alsof de nacht nog jong is. Terwijl op de stoep noch enkele nachtbrakers staan te brallen komt in het café de geur van koffie je tegemoet.
Achter de toog van het café wordt de nachtploeg afgewisseld door een 'frisse' dagploeg.

Aurélie is van Rwandese origine, je kent haar misschien als de presentatrice van Jango(radio 1) en medewerkster van tijdgenoten (radio 1).
"In Rwanda werd een luxe hotel geopend en de president was aanwezig op inhuldiging. Vanuit Belgisch perspectief is dat natuurlijk geen nieuws maar in Rwanda werd het voorpagina nieuws. Er is in Rwanda immers haast geen hoogbouw, maar ook de komst van een 5-sterren hotel in een land waar de mensen amper 1 Euro per dag verdienen is nieuws."

Jorge is van Costarica, hij werkt op de Costaricaanse ambassade.
"Gisteren stond in de Costaricaanse kranten te lezen dat één van onze typische bloemen met uitsterven bedreigd is. Volgens de kranten zou dat het gevolg zijn van klimatologische wijzigingen. In Costarica vind je 6% van werelds biodiversiteit, en 10% daarvan is nu met uitsterven bedreigd. Maar de Costaricanen kunnen daar weinig tegen inbrengen, daar zijn niet aan de oorsprong liggen van de vervuiling die aan de basis ligt van de klimaatswijziging. De belangrijkste industrie in Costarica is het toerisme, en ons belangrijkste export product zijn microchips van Intell."

Het ijs is gebroken en er ontstaat een gesprek waarbij iedereen die aan de ontbijttafel zit, wordt betrokken.
Het gesprek gaat verder met verhalen, artikels en informatie over de ontdekking van Costa Ricca door Spanjaarden, de bevolkingsdichtheid in Molenbeek, Brussel, Rwanda, ..., kernenergie, globalisering ,...

Om 9uur moet de ontbijttafel afgeruimd worden om plaats te maken voor nieuwe activiteiten.

Wie wil kan nog de hele week terecht voor een persontbijt in de beursschouwburg. De gasten mogen we je niet verklappen, maar er zijn een aantal medewerkers bij van BLANCO, die liever media maken dan ze te haten. Ook de ontbijten met BLANCO van het magazine BLANCO dat U maandelijks samen met Knack krijgt toegestuurd zullen zeker en vast de moeite waard zijn.