arch/ive/ief (2000 - 2005)

Haalt Fidel Castro het einde van Bush' ambtstermijn?
by Gwen Falony Saturday, Feb. 07, 2004 at 7:21 PM

Verhalen uit Cuba.


Hola herramientas,


Donderdagavond, moe maar voldaan beginnen we opnieuw aan onze wekelijkse brief richting België. Voldaan, want de week is althans voor ons redelijk vruchtbaar geweest: de nodige kazen zijn bereid en geanalyseerd, alle schimmels produceerden netjes hun lipases, alvast 1 van onze fietsen kan zonder al te veel bezwaren weer berijdbaar genoemd worden. Wij hebben van de week dus het nodige werk verricht, onze mede-eilandbewoners hebben daarentegen nog minder poten uitgestoken dan we van hen intussen gewend zijn. De reden? Begin februari krijgen de lagere-schoolkinderen in Cuba een weekje vrijaf. De leerkrachten wordt geen rust gegund: van hen wordt verwacht dat ze van de vakantie gebruik maken om zich bij te scholen. Werken aan de vervolmaking van het onderwijssysteem, een nobel streven voorwaar. Maar wat doe je ondertussen met die losbandige jeugd die je moeilijk vijf dagen lang zonder enig toezicht de straat op kan sturen? Wel, je neemt ze mee naar je werk natuurlijk! We kunnen jullie verzekeren: de produktiviteit lag deze week nog een stuk lager dan door de band. In het laboratorium waar van Gwen verwacht wordt dat hij zijn experimenten tot een goed einde brengt, liepen een week lang twee pioneros nutteloos te wezen. Wat doe je als achtjarige in een laboratorium om de tijd te doden? Proefbuisbreken, erlenmeyerwerpen, pipet zoekmaken en Super Mario Bros op de schaarse computers spelen. Reken op zulke momenten niet al te veel op steun van je Cubaanse collega's: die hebben het veel te druk met elkaars nageslacht de hemel in te prijzen. Cubanen zijn adepten van de vrije opvoeding: wat hier allemaal van kinderen getolereerd wordt, grenst aan het onwaarschijnlijke.

Veel nieuws viel er deze dagen verder niet te rapen in Cuba. De gesprekken op straat in Habana werden van de week niet beheerst door een foto van Fidel (met al dan niet vermeend Hitlersnorretje), wel door 2 tropische fait divers. In het oosten van het land werd een jongen bij het pootjebaden in het been gehapt door een 3 meter lange blauwe haai (tot voor kort kenden wij enkel de blauwe vinvis, een mens leert elke dag bij).Normaal komen die beesten hier niet voor, zeker niet met die afmetingen. De jongen worstelde met de haai tot er hulp kwam opdagen, naar het schijnt wist men hem slechts met de nodige moeite te bevrijden. Het andere nieuwtje betreft zowaar een botsing tussen een camello (een typisch Cubaanse bus met 2 bulten) en een trein. Zo een botsing mag dan wel verbazing wekken (beide voertuigen verplaatsen zich aan een gemiddelde snelheid van 30km/uur), ongewoon is het niet: we mochten zelf al eens het resultaat van zo'n treffen aanschouwen. Drie doden, bleek dat de treinwachter die het seinhuisje moest bemannen een wel erg uitgebreide lunchpauze aan het nemen was. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Vooral in de tropen. Benieuwd of deze berichten over een maand of zo ook 'De Morgen' halen.

'Hoe zit het nog met kameraad Fidel?', horen we daar iemand vragen. Goed, zo blijkt: op de slotmeeting van de top tegen de ALCA (de vrijhandelszone die de VS ondanks steeds meer tegenkanting aan het gehele Amerikaanse continent - met uitzondering van Cuba - willen opleggen) pakte hij nog eens uit met een stevige 5 en een half uur durende toespraak. De Comandante lijkt dus nog steeds gezond en wel, het geknarsetand uit Miami is tot aan deze kant van de Straat van Florida te horen. Overijverige Fidel-watchers uit de zelfverklaarde hoofdstad van Latijns-Amerika slagen er steeds weer in de Jefe stervende of dood te verklaren telkens hij 2 dagen niet in het openbaar verschijnt. De champagne mag alweer nog even opgeborgen worden. 'El Caballo' verwees in zijn toespraak trouwens ondermeer naar zijn eigen dood. Recente uitlatingen van Bush laten uitschijnen dat Fidel het eind van zijn ambtstermijn niet zal halen. Het eind van de ambtstermijn van de heer Bush, welteverstaan. In Miami kan men hun enthousiasme nauwelijks de baas. Beter laat dan nooit, moet men daar denken: Bush heeft zoals zovele presidentskandidaten voor hem tijdens zijn campagne beloofd een oplossing te vinden voor de Cuba-problematiek. Belofte maakt schuld, bovendien komt het eind van de rit in zicht: reden genoeg voor een verscherpte waakzaamheid hier ten lande.

Naast het concretiseren van de plannen om Fidel een kopje kleiner te maken, blijft ook de mogelijkheid van een invasie een te overwegen optie. In Amerikaanse regeringskringen heeft men het steeds opnieuw over de destabiliserende invloed van Cuba en Venezuela op Zuid-Amerika. Irak had een destabiliserende invloed op het Midden-Oosten, men weet hier al langer waar men zich aan te verwachten heeft. Over Irak gesproken: de beelden van de gevangen genomen Iraakse president leidden in Cuba tot nogal wat speculatie op straat: wat zou Fidel doen bij een VS-invasie? De Comandante vond het blijkbaar nodig de twijfelaars van repliek te dienen. Hij sloot zijn speech af met een variant op het aloude 'Patria o Muerte'. 'Ze mogen gerust zijn,', zo zei hij,' wanneer ze het land binnenvallen, dan sterf ik vechtende.' In het Spaans klinkt dat natuurlijk beter.

Om af te sluiten komen we nog even terug op het internetverhaal van enkele weken geleden. Blijkbaar is men hier de laster van Amnesty International en aanverwanten over de Cubaanse beperkingen op het gebruik van internet meer dan beu, vandaar dat men besloot een twee uur durende televisie-uitzending en een extra krantje (de eerste 'Tabloide Especial' van het jaar) aan het onderwerp te wijden. Zo kwamen we ondermeer te weten dat Cuba slechts sinds 1996 toegang heeft tot het internet. In dat jaar werd de Amerikaanse blokkade op het net opgeheven: in Washington ging men er van uit dat het internet omgevormd kon worden tot een wapen tegen de Cubaanse Revolutie. Niet dat de toegang helemaal vrij werd: Cuba krijgt nog steeds geen aansluiting tot internationale glasvezelkabels. De Cubaanse internetaansluiting wordt verzekerd via een satellietverbinding, een dure grap voorwaar. Men legde ook uit dat het Cubaanse telefoonnetwerk nog helemaal niet voorzien is op elektronisch verkeer. Rekening houdend met deze beperkingen heeft de Cubaanse regering gekozen voor een gestructureerde groei van het internetgebruik, waarbij sociaal belangrijke sectoren het eerst aan bod komen.

Persoonlijke toegang tot internet kost de gemeenschap handenvol geld, vandaar dat deze gebruikers de rekening in dollars gepresenteerd krijgen. Zwartgebruikers worden bestraft, een situatie die niet uniek is in de wereld. Het is trouwens redelijk hypocriet te beweren dat enkel in landen als Cuba en China de toegang tot het internet beperkt is: slechts 10% van de wereldbevolking beschikt over de mogelijkheid zich op het net te begeven. 93,4% van de bevolking van Latijns-Amerika en de Caraïben blijft verstoken van alle toepassingen van het internet. Die 93,4% omvat mensen die niet kunnen lezen noch schrijven, mensen die niet op het elektriciteitsnet aangesloten zijn, mensen die niet eens dromen van internet omdat ze zelfs niet over voldoende voedsel, drinkbaar water of medicijnen beschikken. De Cubanen zijn er in geslaagd tenminste al die problemen het land uit te werken. Je zou applaus op alle banken verwachten, maar ja, een beetje objectieve eerlijkheid is voor sommige organisaties blijkbaar van het goede teveel.

ambtstermijn
by Hans DC Monday, Feb. 09, 2004 at 4:19 PM

Een vraagje: wanneer loopt de ambtstermijn van Fidel Castro af?

Met vriendelijke groeten,

Hans

Antwoord
by Gwen Falony Monday, Feb. 09, 2004 at 5:36 PM

Catro is vorig jaar herverkozen, het schiet me nu niet onmiddellijk te binnen of dat voor 4 of 6 jaar was. Ik dacht 4 jaar, zijn ambtstermijn zou dan aflopen in 2007. Het is natuurlijk mogelijk dat hij nadien herverkozen wordt.

Nog een vraag
by Hans DC Tuesday, Feb. 10, 2004 at 3:35 PM

Bedankt voor de verduidelijking.
Ik zou graag nog iets weten. Bij de verkiezingen in Cuba, is er dan meer dan 1 lijst? Cuba gaat door voor een eenpartij-staat, wil dat zeggen dat er maar 1 lijst is?
Dank bij voorbaat,
Hans

hih ...
by ikke Tuesday, Feb. 10, 2004 at 4:17 PM

Ge moet niet alles geloven wat ze U wijsmaken hé Hans.

Het systeem van Cuba is zeer specifiek, dus volledig anders dan het politiek stelsel in USSR of China. Al waren er in de USSR en zijn er in ook China meerdere partijen, maar dit terzijde.

Ik Cuba staat of valt het hele systeem met wijkraden. Mensen verkiezen in hun wijk een afgevaardigde, of die nu lid is van de één of andere partij maakt niet echt uit. Iedereen mag kandidaat zijn. Je moet je in je wijk verantwoorden voor je politieke daden,.... en je kan elk moment afgezet worden als de mensen van je wijk het niet eens zijn met jou politiek.

Lees misschien eens een goed boek over Cuba en het politiek stelsel van dat land. Er valt veel uit te leren voor iedereen die zijn mond vol heeft van directe democratie.




directe democratie
by Hans DC Tuesday, Feb. 10, 2004 at 8:53 PM

Er bestaan veel boeken over Cuba, kan je me iets aanbevelen dat duidelijk uit de doeken doet hoe het politieke systeem er uitziet, maar dan niet in het Spaans liefst, want daar kan ik geen weg mee.

Ik weet ook wel dat er bv. in de Sovjet-Unie meer dan 1 partij bestonden. Maar in de realiteit kwam dat eigenlijk neer op partijen die ondergeschikt waren aan de leiding van 1 enkel Centraal Comite,
In elk geval was de besluitvorming in principe gebaseerd op het "democratisch centralisme". De meest vriendelijke definitie die ik hiervan heb gevonden is de volgende: "zo volledige mogelijke vrijheid in de vele en uitgebreide interne discussies en het gezamenlijk uitvoeren van de genomen meerderheidsbeslissingen." (zie: http://www.offensief.demon.nl/100jaarbolsjewieken.html). Als ik het goed begrijp wil dat zeggen dat de partijleden of verkozenen die zo een beetje overal zitten, de noden en bekommernissen van de bevolking doorspelen aan hun hierarchie en er eventueel binnen de partij over discussieren. De problemen vinden zo hun weg naar de top van de partij, die dan beslist welke oplossingen de beste zijn. Die beslissingen volgen dan hun weg terug naar beneden en worden trouw uitgevoerd en verdedigd door de partijleden. Voor mij heeft dat niets te maken met directe democratie.

In een directe democratie werkt bv. een wijkcomite haar eigen oplossingen uit voor de problemen binnen de wijk. Als de problemen het niveau van de wijk overstijgen dan neemt het comite contact op met andere comites op het niveau dat hen toelaat de problemen op een meer efficiente wijze aan te pakken, dat kan bv. binnen een federatie van wijkcomites zijn of een overlegcomite tussen wijken en plaatselijke economische structuren. Binnen dat overleg, en dit is essentieel voor een directe democratie, worden geen (belangrijke) beslissingen genomen zonder dat de verkozenen van de wijkraad teruggaan naar hun algemene wijkvergaderingen om er het fiat te krijgen van de bevolking door wie ze zijn gemandateerd.

Dat wil zeggen dat partijen binnen een directe democratie gewoon geen bestaansreden hebben. Er zullen altijd verschillende opinies en bij gebrek aan consensus ook wel kliek-vorming zijn over het nemen van deze of gene beslissing, maar eventuele coalities blijven vloeibaar in de zin dat ze veranderen bij het nemen van verschillende beslissingen. De bevolking is niet verplicht om voor 1 compleet partijprogramma te kiezen maar kan autonoom en keer op keer beslissingen nemen over elk probleem dat haar aangaat. Met andere woorden: de macht blijft bij het volk.

Een andere reden waarom ik geen moment geloof dat Cuba iets te maken heeft met directe democratie is het staatsapparaat, dat er regelrecht tegenover staat. Een voorbeeld hiervan is de historische repressie van homoseksuelen zie maar 's op: "http://www.ilga.org/Information/legal_survey/americas/cuba.htm". Overigens, de repressie tegen anarchisten en andere linkse of syndicale dissidenten is er ook niet min.

Bon, ik zal het hierbij laten voor het moment. Als er mensen zich geroepen voelen om te reageren, laat het dan ajb van me te zeggen dat ik nog meer boeken moet lezen. Gebruik gewoon argumenten (ev. met verwijzingen) die iedereen, incl. mezelf, toelaten om te een discussie te volgen of te voeren.

Mvg,

Hans

Gedeeltelijk antwoord
by Me Tuesday, Feb. 10, 2004 at 9:33 PM

Boeken lezen hoeft niet van mij, nadenken is ook al goed.

Over die homofobe staat van hans. Ilga verwijst naar de film Fresa y chocolate waarin een stugge partijmilitant kennis maakt met een gediscrimineerde homoseksueel. Weinigen weten dat die film paste in een ideologische campagne van de overheid (de staat!) die de homofobie (waarvan de Cubaanse cultuur net als veel andere Zuid-Amerikaanse culturen doordrongen is) wilde aanklagen.

Verder nog aan toevoegen dat er een sterke terugkoppeling is: iedere vertegenwoordiger kan serieus ter verantwoording worden geroepen.