arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kippenverbranding op journaal
by Dierenrechtenorganisatie Bite Back Saturday, Feb. 07, 2004 at 4:16 PM
info@biteback.be 0486- 601666 Postbus 107 3740 Bilzen

Kippenverbranding op journaal

Van Aziatische landen waar de mensenrechten constant worden geschonden, verwacht ik niet direct een liefdevolle omgang met dieren. In een land waar een mensenleven weinig waard is, lijkt men ook geen mededogen te kennen met dieren. Lijkt … Want zijn wij zoveel beter als zij? Hier eten de grootste dierenliefhebbers met een gerust hart een kuikenbout uit dezelfde bio-industrie als uit die verwerpelijke kippenindustrie die we dagelijks via televisiebeelden op ons bord gepresenteerd krijgen. Mensen zijn – volkomen terecht - verontwaardigd over de getoonde beelden van kippen die levend worden begraven of zelfs levend worden verbrand. Hier zijn we gelukkig zo ‘beschaafd’ om kippen en ander gevogelte te vergassen. Met duizenden tegelijk in een overvolle bio-industriële schuur. Snellere dood. Maar helaas niet voor iedere kip, eend of gans in zo’n schuur: voordat de dood intreedt kunnen er minuten voorbijgaan. Maar ach, het zijn dan ook ‘maar’ dieren, nietwaar? Om de vleesindustrie te redden van de vogelpest, werden er in België en Nederland vorig jaar bij vele mensen hun huisdieren afgemaakt. Mannen in witte pakken zorgden voor deze grondige, militairachtige opruimacties. Trauma’s voor hele gezinnen. Vaccineren mocht blijkbaar niet. Vrijhandelseconomie. Een legbatterij blijft een legbatterij, of dat nu in Thailand, Indonesië of België is. Sterker nog: Europese landen voeren heel veel kippenvlees uit landen als Thailand en Brazilië in, want de Westerse consumenten willen niet méér betalen voor een stukje vlees. Goedkoop moet het zijn en blijven. En men stelt zich vooral geen vragen en legt de verantwoordelijkheid neer bij de overheid en de boeren. Die moeten veranderen. Jazeker, die ook. Maar de consument ook. Dierlijke producten zijn nauwelijks in prijs toegenomen door de jaren heen. Maar alles kent zo zijn prijs voor dat goedkoop blijven produceren: de dieren, het milieu en de derdewereldlanden, waar goedkoop granen worden ingekocht om onze veestapel te voeren. Wie zijn vlees blijft kopen bij goedkope slagerijen werkt mee aan deze hele situatie. Het is gewoon afwachten voor we weer van het ene in het andere voedselschandaal rollen. Ons voorstel: steun de landbouwers en word vegetariër!

Marianne Huiberts
Dierenrechtenorganisatie Bite Back vzw
Postbus 107 3740 Bilzen
Tel: 0486 601666
E-mail: info@biteback.be
Website : http://www.biteback.be

kippen = mensen
by yoricinthands Sunday, Feb. 08, 2004 at 11:43 PM

Gelukkig zou die vogelpest niet op mensen overdraagbaar zijn. Omdat er nu dus geen andere wereldproblemen meer zijn kunnen we het dus inderdaad hebben over mensenrechten voor kippen en dergelijke
PS http://www.biteback.be is een absolute aanrader !

weet wel waarover je praat
by Johan Tuesday, Feb. 10, 2004 at 6:47 AM

Alle respect voor jullie vegetarische levenswijze en jullie strijd tegen dierenleed, maar...weet wel waarover je praat.

In de Aziatische regio lopen veruit de meeste kippen los rond op boerenerven. Of ze zitten in sterk verluchte stallen. Legbatterijen vind je ook hier wel, maar zeker niet in dezelfde mate als in het Westen.

Loslopende kippen worden net zo goed (of zelfs sneller!) het slachtoffer van vogelpest als kippen in legbatterijen. Dat is trouwens waar voor heel wat ziekten onder pluimvee.
Nergens wordt er zo extensief aan kippenkweek gedaan als in Afrika. Elk jaar opnieuw heb je daar massale sterftes onder het loslopende pluimvee (epidemies zoals coccidiosis, Newcastle enz.). Kippen in legbatterijen worden over het algemeen minder snel het slachtoffer van dergelijke ziekten. Enkel en alleen omdat ze minder makkelijk contact hebben met (eventueel besmette) kippen op andere bedrijven. Dat de vogelpestepidemie zich momenteel zo razendsnel verspreidt door Azie heeft dan ook veel te maken met het feit dat de meeste kippen hier gewoon rondlopen. Met andere woorden...extensieve kippekweek is absoluut GEEN oplossing voor de vogelpest, integendeel...het is in belangrijke mate verantwoordelijk voor de snelle verspreiding van deze ziekte.

Verder hadden jullie het over de weinig aangename beelden van massale slachtingen op het journaal. Het klopt dat kippen hier momenteel massaal gedood worden. Veelal worden deze kippen gewoon neergeknuppeld (dood, bewusteloos) en nadien verbrand. En het zal wel gebeuren dat er al eens een kip levend of bij haar volle verstand verbrand wordt, ja.

Vergassen zou inderdaad een 'elegantere' oplossing zijn, dat ben ik met jullie eens. Los van de vraag hoe je dat dan aanpakt (met al die loslopende kippen, met al die stallen)zou ik zeggen...haal boven die centen, beste dierenvrienden, haal ze vooral boven.

Ik denk niet dat jullie de ernst van de situatie hier goed inschatten.

Ten eerste betekent deze vogelpest een groot verlies voor heel wat boeren. En ook de lokale overheden moeten diep in de zakken tasten. Opruimers moeten gemobiliseerd, beschermd en betaald worden. En in een land als Vietnam probeert de overheid zo goed en zo kwaad als dat kan haar boeren te compenseren (zo'n 30 % van de marktprijs, dit voor elke gedode kip). En zoals jullie wel weten moet er hier morgen ook nog gegeten worden, moeten kinderen naar school gestuurd worden, moeten mensen naar de dokter, moeten wegen worden aangelegd. Wees dus wel zo vriendelijk een derdewereldland geen normen op te leggen die je zelfs in het zich in vet en wellust - of groentesap en tofu - wentelende Westen niet kan waarmaken...

Ten tweede moet deze epidemie zo snel mogelijk onder controle gebracht worden. Niet alleen omwille van de economische schade, maar ook omwille van het gevaar voor mensen. In Thailand stierven tot nog toe 5 mensen aan de vogelpest, in Vietnam 11 mensen. Erg weinig, zeker. Maar van virussen weet men dat ze vaak genetisch materiaal met mekaar uitwisselen. De WereldGezondheidsOrganisatie is er als de dood voor door dat zo'n uitwisseling tussen het vogelpestvirus en ons gewone griepvirus (allebei Influenza, aan mekaar verwant dus)zou kunnen leiden tot een nieuw supervirus dat (mogelijk) ware ravages zou kunnen aanrichten onder mensen. Zie bijvoorbeeld wat er begin twintigste eeuw gebeurde tijdens de Spaanse Griepepidemie in Europa (miljoenen doden).

Zo snel mogelijk onder controle brengen is dus de boodschap. De kippetjes moeten het ons maar vergeven. Denk vooral niet dat men het hier leuk vindt om kippen neer te knuppelen. Het Westen heeft heus geen patent op "beschaving".

Nog eens...alle respect voor jullie kommer om dierenleed. Maar begin toch maar eens na te denken over jullie prioriteiten. Ik hoop dat jullie minstens even woedend zijn als er morgen nog maar eens dertigduizend derdewereldkindertjes kreperen aan ondervoeding of een of andere banale infectie. En zijn jullie overigens al mee gaan betogen tegen Bush en co?


Johan (ontwikkelingswerker in Vietnam)


Vooroordelen tav dierenrechtenmensen
by marianne Tuesday, Feb. 10, 2004 at 11:54 PM

“Alle respect voor jullie vegetarische levenswijze en jullie strijd tegen dierenleed, maar...weet wel waarover je praat”.

* We weten waar we over spreken. Dit stukje heb ik geschreven om juist eens duidelijk te stellen dat de westerling vaak "ach en wee" roept als het een ander land betreft qua dierenleed en vaak niet naar eigen aandeel (en land) kijkt.

“In de Aziatische regio lopen veruit de meeste kippen los rond op boerenerven. Of ze zitten in sterk verluchte stallen. Legbatterijen vind je ook hier wel, maar zeker niet in dezelfde mate als in het Westen”.

*Thailand levert van de Aziatische landen de meeste kippen aan Westerse landen. En die komen uit bio-industriële bedrijven. Ik pleit het Westen absoluut niet vrij van wreedheden. Integendeel. De bio-industrie is een Westerse uitvinding, niet iets om trots op te zijn.


“Loslopende kippen worden net zo goed (of zelfs sneller!) het slachtoffer van vogelpest als kippen in legbatterijen. Dat is trouwens waar voor heel wat ziekten onder pluimvee”.

*De intensiteit van de bedrijven zorgt voor een snelle(re) verspreiding van het virus. Vaccin is aanwezig. En nee, extensieve kippenkweek is geen oplossing ter preventie van ziektes als vogelpest. Voor zowel de natuur, het milieu, mensen en dieren zou een meer vegetarische/veganistische levenswijze minder slachtoffers maken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de duizenden mensen die het slachtoffer werden en worden van salmonella, campylobacter, lysteria etc.


Vergassen zou inderdaad een 'elegantere' oplossing zijn, dat ben ik met jullie eens. Los van de vraag hoe je dat dan aanpakt (met al die loslopende kippen, met al die stallen)zou ik zeggen...haal boven die centen, beste dierenvrienden, haal ze vooral boven.

*Absoluut niet. Laat mensen die de keuze maken om vlees te eten betalen.

“En zoals jullie wel weten moet er hier morgen ook nog gegeten worden, moeten kinderen naar school gestuurd worden, moeten mensen naar de dokter, moeten wegen worden aangelegd. Wees dus wel zo vriendelijk een derdewereldland geen normen op te leggen die je zelfs in het zich in vet en wellust - of groentesap en tofu - wentelende Westen niet kan waarmaken”...

*Ik leg een derdewereldland geen normen op die hier zouden gelden. Ik vind het wrang dat u het nodig acht te moeten stellen dat dierenrechtenmensen geen oog zouden hebben voor problemen in derdewereldlanden. Ik ken tientallen dierenrechtenmensen die heel bewust leven en bewust sweatshopvrije & fair trade producten kopen en ontwikkelingsorganisaties actief steunen zowel financieel als vrijwilliger. U zou juist mensen die zich nooit ergens iets van aantrekken eens flink moeten aanspreken over hun aandeel in mensen- en dierenleed en niet van leer trekken tegen mensen die zich, net zoals u en ik, inzetten, voor een betere wereld.



“Zo snel mogelijk onder controle brengen is dus de boodschap. De kippetjes moeten het ons maar vergeven. Denk vooral niet dat men het hier leuk vindt om kippen neer te knuppelen. Het Westen heeft heus geen patent op "beschaving".

*Onder controle brengen betekent niet zomaar in het wilde weg dieren op een afgrijselijke manier gaan afmaken. Of dat nu hier of elders gebeurt. Ik heb vorig jaar met eigen ogen kunnen zien hoe “beschaafd” (cynisch bedoeld, NU voor alle duidelijkheid) ze in Nederland het pluimvee hebben afgemaakt. Mij heeft u nergens horen zeggen dat wij beter dan zij.

Nog eens...alle respect voor jullie kommer om dierenleed. Maar begin toch maar eens na te denken over jullie prioriteiten. Ik hoop dat jullie minstens even woedend zijn als er morgen nog maar eens dertigduizend derdewereldkindertjes kreperen aan ondervoeding of een of andere banale infectie. En zijn jullie overigens al mee gaan betogen tegen Bush en co?

*Ondergetekende heeft meer dan 14 jaar gezondheidszorg achter de rug, steunt mensenrechtenacties, heeft meegelopen in betogingen tegen onderdrukking en oorlog, drinkt fair trade koffie en thee met idem suiker, koopt zoveel mogelijk biologisch, koopt sweatshopfree in voor de dierenrechtenorganisatie waar ze zich voor inzet, is veganist- (wat het beste is voor het milieu, dieren en wereldvoedselverdeling), maakt zich net zo boos en verdrietig als het gaat om mensen- en dierenleed. Ook op persoonlijk vlak. Het zou mooi zijn als u uw vooroordelen tav dierenrechtenmensen iets zou willen bijstellen. Het één bijt het ander namelijk niet.

Vriendelijke groeten,

Marianne

who: vogelgriep niet overdraagbaar van mens op mens
by who Thursday, Feb. 12, 2004 at 10:03 AM

WASHINGTON - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO sluit toch uit dat het vogelgriepvirus van mens op mens kan worden doorgegeven. Dat blijkt uit genetische tests, verklaarde de WHO woensdag.

De VN-organisatie twijfelde of het beruchte H5N1-virus was gemuteerd tot een vorm die zich gemakkelijk van mens op mens zou kunnen verspreiden. Reden daarvoor was het overlijden van twee Vietnamese zussen aan de vogelgriep, die besmet konden zijn geraakt door hun broer.

Uit DNA-testen op een van de vrouwen bleek echter dat ze het virus van een vogel en niet van haar familieleden had opgelopen, aldus de WHO.

"bijten"
by Johan Thursday, Feb. 12, 2004 at 12:01 PM

Dag Marianne,

Effe nog een korte reactie.

* Ik wil best geloven dat jij en anderen binnen jullie organisatie oprecht begaan zijn met het lot van de derdewereld. Maar je weet net zo goed als mij dat dat niet voor alle dierenvrienden en -activisten het geval is.
Heel wat dierenvrienden (en anderen) vinden wel degelijk dat mensen in het Zuiden niet bepaald erg beschaafd zijn. Jullie artikel helpt dat soort vooroordelen niet de wereld uit. Integendeel zelfs.

* Of Thailand de grootste Aziatische exporteur van kippen richting Europa is, dat weet ik niet. Dat de meeste van die geexporteerde kippen uit legbatterijen komen, dat zal wel, ja.
"Een legbatterij is een legbatterij, zowel in Europa als in Thailand. Weg met alle legbatterijen". Dat is jullie boodschap. Jullie willen dus wel degelijk een derdewereldland normen opleggen die zelfs in Europa niet worden waargemaakt.

* Vogelpest? Extensief of intensief?
In jullie artikel proberen jullie duidelijk om het argument van de vogelpest te gebruiken ter ondersteuning van jullie pleidooi voor een meer extensieve landbouw. Ook ik ben te vinden voor een meer extensieve landbouw, zeker in Europa. Maar...eerlijk is eerlijk. Extensieve kippenkweek (loslopende kippen zowat overal, open stallen) zorgt wel degelijk voor een snellere verspreiding van het vogelpestvirus,geloof me vrij. Wat intensieve kippenkweek betreft (legbatterijen) ... eenmaal dat zo'n virus binnenraakt in zo'n stal zullen de 20000 kippen daarin het wel vlaggen hebben, ja. Maar zo'n virus komt er gewoonweg minder makkelijk binnen (of buiten). Minder snelle verspreiding (van bedrijf tot bedrijf) dus.

* Gaan jullie ermee akkoord dat dat virus snel moet gestopt worden, ja of nee? En hoe doe je dat (hier) dan, als er van jullie niet mag geknuppeld en verbrand worden?

Vergassen kan hier niet...te duur (en jullie willen duidelijk niet betalen), de nodige know-how ontbreekt en te traag (stel je maar eens voor...eerst alle loslopende kippen vangen, of eerst een plastiek rond alle open stallen)...

Vaccineren...daar is het nu wel erg laat vor. Dat virus wacht heus niet, hoor.
Wat niet wegneemt dat een aantal overheden in de regio wel degelijk aan vaccineren denken. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (http://www.who.int) blijft massaal en snel "opruimen" de eerste verdedigingslinie. Wat men hier dan ook doet.


Effe over naar who...
Het vogelpestvirus is inderdaad niet overdraagbaar van mens op mens. Dat weet men overigens al langer.
Maar mensen kunnen wel besmet worden door contact met zieke of besmette kippen. Het gevaar is relatief klein maar bestaat wel degelijk. Vooral dan voor boeren en arbeiders op een kippenbedrijf (virus zit onder andere in de kippenmest) of mensen die kippen slachten en kuisen.
Waar de WHO echter als de dood voor is (terecht!) is dat er wel eens een uitwisseling van DNA zou kunnen gebeuren tussen het vogelpestvirus en de mensengriep. Dat kan. En dat zou (mogelijk) tot een nieuw virus kunnen leiden dat EN airborne is (mensen sneller kan besmetten, ook van mens tot mens) EN zeer dodelijk.

Groeten,

Johan (vanuit Vietnam)

zinloos geweld
by Lothar Saturday, Feb. 14, 2004 at 11:23 PM

De kippenverbrandingen op tv waren wreed, het ruimen van het Nederlandse pluimvee was dit ook.
Naar mijn idee moeten alle mensen zich eens goed realiseren waar ze mee bezig zijn, dus ook de consument. Iedereen moet aan zijn geld komen of je nu in het rijke Westen leeft of in een derde wereld land, dat neemt niet weg dat ieder mens verantwoordelijk is voor de dingen die hij of zij in z'n leven doet. Natuurlijk is er vraag naar goedkoop kippen (uh kuiken)vlees vanuit het Westen en zien de mensen in Taiwan dit als een bron van inkomst maar het is niet meer dan een valse hoop, de granen worden gevoerd aan de dieren (waar vele mensen mee gevoed zouden kunnen worden), je hebt dus een dubbelproces vervolgens worden ze door het Westen afgescheept met niet meer dan een fooi, ze zijn dan ondertussen wel hun granen kwijt, een berg stront rijker en brengen hun eigen bevolking in gevaar door allerlei virussen die deze intensaieve vorm van pluimveehouderij met zich meebrengt, ze komen er dus nog bedrogen uit om over de kippen nog maar te zwijgen!!
Ik vind de stelling dat een bio-industrie veiliger is dan extensieve veeteelt belachelijk en volkomen uit zijn verband getrokken, de pluimveesector is zo ziek en doorgefokt dat dit logge orgaan niet meer is dan een porselijnkast met een tijdbom erin. De dieren zijn zo verzwakt, ze zijn doorgefokt en geisoleerd van de normale invloeden van buiten af, in mijn opleiding tot natuurgeneeskundige is velen malen gebleken dat dit leidt tot een enorme grote vatbaarheid voor alles en nog wat. Wetenschappelijk is ook vastgesteld dat bij het constant fokken op bepaalde eigenschappen, het doorfokken leidt tot een gigantische afname van antilichamen waardoor een volgende generatie dieren veel vatbaarder wordt voor bacterieen en virussen dan hun voorouders, dit gaat in zo'n gigantische snelheid dat je binnen een paar generaties kasplantjes van dieren hebt gemaakt, welnu met dat probleem zitten we (uh ben geen vleeseter) nu. Moet je hier dan op voortborduren en inderdaad de dieren volledig isoleren en een soort van hermetisch afgesloten bedrijven (de huidige bio-industrie) handhaven en voortzetten of zouden we ons niet eens achter de oren moeten krabben en een geheel nieuwe weg in kunnen slaan.
Naar mijn idee gaan dieren en industrie niet samen, de wereldbevolking is gewoon te groot om in dierlijke producten te voorzien, er zijn uberhaupt al veel problemen om iedereen in voedsel te voorzien en ja Johan ondanks dat ik erg begaan ben kan ik ook wakker liggen van problemen in de Derde Wereld, en probeer me hier op verschillende manieren voor in te zetten. Ik vind zowel het leed van mensen als dieren verschrikkelijk en probeer me voor beiden in te zetten, iets wat overigens goed te combineren is hoor. Het artikel wat geschreven is door Marianne is naar mijn idee zeker niet bedoeld als een sneer naar de mensen daar maar eerder bedoeld om de hypocrisie van de Westerse bevolking hier aan te halen. Ik ken genoeg mensen die tegen mij, omdat ze weten dat ik diervriendelijk en veganistisch leef steen en been klagen over die rot Spanjaarden, die barbaren die met hun stierengevechten volle arena's trekken, dit alles zeggen ze terwijl ze een kilo half om half gehakt, 2 kilo spare -ribs en 10 braadworsten (ja zo was de stuntaanbieding nu eenmaal)in hun tas hebben. Die stier heeft inderdaad een hel gehad, de oorspronkelijke eigenaren van het vlees en bloed in haar tasje zien, of ervaren nu dan wel in een andere gedaante, ook pas voor de tweede keer daglicht. Ik ben op vele bedrijven geweest voor mijn studie en het is gewoon overal walgelijk, zo ga je niet met elkaar om en ook niet met dieren! De ruimingen zijn een van de grootste veroorzakers van de massale uitbreiding van dit virus (is bewezen tijdens de vogelpest in Nederland, heeft precies de sprongen gemaakt waar de ruimers of kadavers heen waren gegaan), we denken dat we alles goed reinigen, schoon schoeisel, nieuwe pakken, maar er is niets zo ongrijpbaar als een bacterie of virus, wij mensen denken echter dat we alles in onze macht hebben, we komen echter steeds meer bedrogen uit de strijd, een strijd die misschien onze eigen ondergang wordt (mogelijke kruising virussen). Naar mijn idee is de extensieve veeteelt beter voor dier , mens en milieu, het best is een veganistische en bewuste levenswijze van wat jezelf hier in de wereld neerzet , verwoest of kan verbeteren...