arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 05/02/03 -Gloria’s ‘verraad’ aangeklaagd op herdenking van ‘PP2'
by Filippijnengroepen Belgie Friday, Feb. 06, 2004 at 4:32 AM
fgb@online.be

INHOUD: MENSENRECHTEN: Gloria’s ‘verraad’ aangeklaagd op herdenking van ‘People Power 2’; PRIVATISERING: Waterschaarste voorbode voor meer privatisering?; ARMOEDE: IBON voorspelt meer armoede in 2004; COUP: Nieuwe onrust in het leger; RAMP: Tienduizenden dakloos door vuurzee in Manilla; MENDIOLA: Gerechtigheid voor slachtoffers Mendiola slachtpartij?

Filippijnen actueel 05/02/03

INHOUD:
MENSENRECHTEN: Gloria’s ‘verraad’ aangeklaagd op herdenking van ‘People Power 2’
PRIVATISERING: Waterschaarste voorbode voor meer privatisering?
ARMOEDE: IBON voorspelt meer armoede in 2004
COUP: Nieuwe onrust in het leger
RAMP: Tienduizenden dakloos door vuurzee in Manilla
MENDIOLA: Gerechtigheid voor slachtoffers Mendiola slachtpartij?

MENSENRECHTEN: Gloria’s ‘verraad’ aangeklaagd op herdenking van ‘People Power 2’

Bij de derde verjaardag van de succesvolle volksopstand tegen ex-president Estrada uitten de volksorganisaties hun teleurstelling in presidente Gloria Macapagal-Arroyo. Vooral de mensenrechtensituatie is er niet op vooruit gegaan na de presidentswissel. Onder Gloria werden 140 activisten vermoord, waarvan 40 behoorden tot de progressieve partij Bayan Muna. Op het eiland Mindoro alleen al werden meer dan 30 burgers vermoord door het leger. In de voorbije maand werd Mindoro overigens opnieuw het toneel van vluchtelingenstromen en mensenrechtenschendingen.

“On the 3rd anniversary of People Power 2: Militants Decry Militarization, Arroyo’s ‘Treachery’” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-50/3-50-pp2.html
“Reign of terror in three towns of Occidental Mindoro” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-1/4-1-ruinedlives.html

PRIVATISERING: Waterschaarste voorbode voor meer privatisering?

Een nieuwe coalitie, het Water for All Network, nam de privatisering van de waterdistributie in Manilla op de korrel. Sinds de privatisering in 1997 zijn de prijzen enkel gestegen terwijl de dienstverlening verslechte. Woordvoerders van het netwerk beklemtoonden dat ‘s lands waterreserves tot het nationale patrimonium behoren en dus niet misbruikt mogen worden voor het winstbejag van buitenlandse ondernemingen. Daarom tekent men ook protest aan tegen grootschalige dammen en andere waterwerken. Men vreest echter dat de huidige waterschaarste zal worden aangegrepen om verdere privatisering te verrechtvaardigen.

“Water Crisis: A Ploy for Country-Wide Water Privatization?” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-48/3-48-water.html
“Who Owns Our Water?” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-48/3-48-waterowner.html
“Back to the Streets in Bacolod. Water consumers slam corruption; warn of disaster” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/4-1/4-1-bacolod.html

ARMOEDE: IBON voorspelt meer armoede in 2004

Tijdens de zesmaandelijkse sociaal-economische briefing van het onderzoeksinstituut IBON viel er opnieuw weinig hoopgevends te rapen. Volgens IBON kan de armoede enkel toenemen in 2004 aangezien het bevolkingsaantal tegen het einde van het jaar 84 miljoen zal bereiken terwijl de overheid minder zal uitgeven aan sociale dienstverlening. Basisbehoeften zoals elektriciteit en water worden bovendien alsmaar duurder.

“As population increases and budget share of social services falls; Number of poor Filipinos likely to grow in 2004” in de website van IBON
http://www.ibon.org/news/pr/04/03.htm
“The Meralco January 2004 Electric Bills: More Profits Through Dishonest Computations” in Indymedia QC
http://qc.indymedia.org/news/2004/01/102.php

COUP: Nieuwe onrust in het leger

Een half jaar na de opstand van jonge officieren in het zakencentrum Makati en net voor de start van de verkiezingscampagne, spraken enkele jonge officieren zich opnieuw openlijk uit tegen hun opperbevelhebber, presidente Gloria Macapagal-Arroyo. Meer bepaald beweerden de officieren dat de presidente het leger gebruikt om de verkiezingskandidaten van de oppositie te schaduwen en hun bewegingsvrijheid te beperken. Hoewel het paleis deze beweringen ontkent, zorgde het bericht opnieuw voor onrust.

Naast het groeiende tekort op de handelsbalans is de politieke onrust een van de redenen voor de bodemkoers van de Filippijnse peso. De munt zakte onder de 56 peso voor een dollar, een nieuw diepterecord.

RAMP: Tienduizenden dakloos door vuurzee in Manilla

Toen op 12 januari een huis in de Baseco krottenwijk in Manilla vuur vatte spreidde het vuur vliegensvlug naar andere krotten. Uiteindelijk ging de hele wijk in de haven van Manilla in vlammen op en van de duizenden krotten bleef bijna niets overeind. De ongeveer 80.000 inwoners werden van de ene dag op de andere dakloos.

MENDIOLA: Gerechtigheid voor slachtoffers Mendiola slachtpartij?

Op 22 januari wordt elk jaar herdacht hoe op die dag in 1987 13 boeren werden doodgeschoten tijdens een betoging op de Mendiola-brug, vlakbij het presidentiële paleis. Ook dit jaar benadrukte boerenleider Rafel Mariano dat de slachtoffers van deze slachtpartij nog altijd wachten op gerechtigheid. Hoe beloofde daarvoor een wetsvoorstel in te dienen als hij in mei tot parlementslid wordt verkozen voor de partij Anakpawis.

“Compensation Bill for Mendiola Massacre Victims Sought” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-50/3-50-mendiola.html

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 05/02/04)