arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hoe lang moeten we straks nog werken?
by han Soete Thursday, Feb. 05, 2004 at 11:39 PM
han@indymedia.be

Het ACV trekt naar de sociale verkiezingen met een tienpunten programma. Voor elk van de tien punten werd een affiche ontworpen waaruit de militanten er enkele kunnen kiezen om op hun bedrijf mee te werken.

Hoe lang moeten we s...
brugpensioen_acv_rgb72lr_jpg_tcm9-26535.jpg, image/jpeg, 595x842

Het tienpunten programma van het ACV vertrekt vanuit de problemen die de mensen op de werkvloer/ kantoor ervaren, maar kaart ook diepere maatschappelijke problemen als milieu en transport aan.

Luc Cortebeeck lichtte op de persconferentie het programma toe.
"Vast werk hebben is U goed voelen, een plaats hebben in de samenleving.  Dat wordt steeds moeilijker, de flexibiliteit is enorm, ook al vinden sommigen dat het nog niet voldoende  is.
De groep kern werknemers wordt steeds kleiner terwijl de groep schil-werknemers (onder-aanneming, interim,..) steeds toeneemt. Dat ondergraaft de stabiliteit en de zekerheid van de werknemers, er is daar dan ook een diep ongenoegen over.
Ondernemers en de regering zien werk geven als een bijkomstige doelstelling, wij denken dat dat anders moet zijn."


"Een juist loon is terug een een reëel probleem geworden.  Werkgevers en regering blijven maar zeggen dat de lonen te hoog liggen dat men elders tot 20 keer minder verdient. Elke dag komt men ons vertellen dat de mensen te veel verdienen. Maar dat is gewoon niet zo. Probeer het maar eens te rooien met het gemiddeld loon van een bediende of arbeider.
Wij gaan daar iets aan doen en daar syndicale strijd rond ontwikkelen."

Centraal in het programma staan drie pijlers: vast werk, meer loon en eindeloopbaan. Het volledige programma kan je vinden op de website van van ACV waar men een speciale rubriek voor de sociale verkiezingen opende.
Voor elk thema werd een affiche ontwikkeld, waaruit de ACV kernen er enkele kunnen kiezen om mee te werken.

  1. Vast werk
    vast werk
  2.  Veilig werk
    veilig werk
  3. Juist loon
    juist loon
  4. Gelijke kansen
    Gelijke kansen
  5.  Brugpensioenen
    Hoe lang werken
  6. Tijdkrediet
    tijdkrediet
  7.  Mobiliteit
    mobiliteit
  8.  Vorming en opleiding
    opleiding
  9.  Gelijk statuut
  10.  Milieu
    milieu