arch/ive/ief (2000 - 2005)

Welke politieke partij trekt met 60.000 kandidaten naar de verkiezingen?
by han Soete Thursday, Feb. 05, 2004 at 10:05 PM
han@indymedia.be

Tussen 6 en 19 mei zullen 1.400.000 werknemers worden opgeroepen om hun vertegenwoordigers te verkiezen. Onder de noemer "Uw job, ons werk" trekt het ACV met +/- 60.000 kandidaten naar de sociale verkiezingen. In het hoofdkwartier van ACV werd vandaag onder veel persbelangstelling het startschot gegeven van de campagne.

Welke politieke part...
acv_img_2369.jpg, image/jpeg, 600x450

"De sociale verkiezingen zijn een elementaire basis voor democratie in de bedrijven. Het is een manier om het werk van syndicaal afgevaardigden voor te leggen aan alle werknemers. Het is immers zo dat alle werknemers hun stem mogen uitbrengen, ook zij die geen lid zijn van een vakbond." Aldus Luc Cortebeeck, voorzitter van het ACV.

Op de persconferentie van het ACV deed men hard zijn best geen concurrentie strijd met de andere vakbonden aan te gaan, maar er werd toch met enige fierheid in de verf gezet dat het ACV België's grootste vakbond is.

Met meer dan 80.000 militanten is het ACV in België de grootste vakbond en dat drukt zich ook uit in de resulaten van de sociale verkiezingen.
Het ACV heeft nationaal zo'n 53% van de stemmen en daarmee behaalt ze 58.8 % van de zetels.
En om even een cliché te doorprikken, in het Franstalige lands-gedeelte is niet het ABVV maar wel het ACV met 48% van de stemmen de grootste vakbond. In Vlaanderen scoort het ACV om en bij de 60%.

Ja, de vakbonden geven het niet graag toe maar de sociale verkiezingen zijn toch ook een beetje 'verkiezingen'. Om al te veel nodeloze 'verkiezings' koorts te vermijden sloten de twee grootste vakbonden ACV & ABVV wel een akkoord waarin ze onderling afspreken om bijvoorbeeld geen gadgets of geschenken te verspreiden tijdens de kampanje.

# Een vakbond die kritiek geeft
# Een vakbond die constructief is en die oplossingen zoekt
# Een vakbond die collectief strijd voert en steunt maar die ook oog heeft voor individuele dienstverlening.
Dat zijn volgens Luc Cortebeeck de sterke kanten van het ACV.