arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het "Nine ladies"-actiekamp met ontruiming bedreigd
by (vertaald door guidoke) Wednesday, Feb. 04, 2004 at 7:35 PM

Vertaling van een feature op Indymedia Global. Betreffende een bosbezetting.

Het "Nine ladie...
110375.jpg, image/jpeg, 160x116

Het 9 Ladies protest kamp dat opgericht was in 1999 als verzet tegen het opgraven van 3.2 miljoen ton steen van een site van 30 hectare in het Peak District National Park, Engeland, wordt bedreigd met een naakte ontruiming



Het 400 jaar oude Iron Age Stone Circle, Nine Ladies, is gedurende de 20ste eeuw, bedreigd door opgravingen. Lees Cross en Endcliffe zijn oude slapende steengroeven die gelegen zijn op de oostelijke meerzijde, juist onder de stenen. Maar na 50 jaar onaangetast te zijn is het gebied zwaar bebost.

Als de opgravingen doorgaan dan zal de Graaf van Rutland, eigenaar van Haddon Hall 100miljoen pond verdienen en de opgravingsmaatschappij zal zonder twijfel nog meer verdienen en een 100m steile rots zal het mooie landschap aantasten. (luchtzicht van de site).



Het protestkamp bestaat uit drie huizenen en buigers over de hele site aangebracht, vele in plaatsen die niet toegankelijk zijn voor voertuigen, de meeste zijn verbonden met touw-wandelwegen.



De finale legale stappen om de bezetters te verdrijven zijn ondernomen en pogingen om de bezetters te verdrijven kunnen nu elke dag ondernomen worden

[ Excavations at Nine Ladies for English Heritage, November 2000 | Nine Ladies Stone Circle - heritage under threat | Dingen nodig op de site en adressen op protestbrieven te schrijven. | Foto's (12 grote afbeeldingen) | Photo Gallery | Luchtzicht van de site | Video: rtsp://www.piratetv.net/archive/ptvaltmedia/nineladiesmix.rm | Video (real format) ]

Achtergrond

Stanton Moor nabij de stad, Stanton-in-the-Peak, is een plaats met een heel mooie natuurlijke schoonheid, met uitgestrekte bossen die leiden naar de top van een heuvel en de oude heilig plaats van de Nine Ladies Stone Circle. Het hele gebied is een paradijs voor vaalrode herten, dassen, zeldzame vleermuizen en planten en er zijn natuurlijke watervallen die water leveneren aan het lokale dorp.

Stancliffe Stone Ltd en Marshall's PLC willende twee slapende steengroeves heropenen, , Endcliffe and Lees Cross die onaageraakt zijn sinds de jaren 1950. De bedrijven willen 2.4 miljoen ton steengruis vanop de heuvel gedurende de volgende 40 jaar opgraven. Dit betekent 35 aren van steengroeves op 250 meter van de stenen cirkel en het zou 1,2 miljoen ton afval achterlaten .

Een direct gevolg hiervan zal een degradatie zijn van de heuvelhelling en de plaats van de Nine Ladies Stone Circle en de vernieling van het lokale eco-systeem. Ook zal er veel meer lawaai in de regio zijn als gevolg van het vrachtverkeer. Er wordt ook gevreesd dat het opgraven aardverschuivingen zal teweegbrengen omdat de betreffende site langs een geologische lijn ligt en dat er ook aan de lokale watervallen zal geraakt worden. DIT ALLEMAAL voor de nobele zaak om bouwmateriaal te kunnen voorzien voor projecten zoals MacDonalds in Blackpool (oordelend op een ander geval van ontginning in het nabije gebied.)

Geschiedenis

1952

Stancliffe verkrijgt het recht om voor het gebruiken van mineralen van Endcliffe en Lees Cross Quarries van de landeigenaar, de Graaf of Rutland, Haddon Hall.

1995

Onder een milieuwet zijn de groeven van Lees Cross en Endcliffe slapende(in-actief) verklaard. De uitbater heeft GEEN toelating voor het werken op een slapende groeve, dit kan slechts zich met toestemming van het Peak District National Park Authority. Stancliffe werd tijd gegeven om in beroep te gaan tegen deze beslissing maar deed dit niet.

1999

Stancliffe verklaard dat hij de steengroeves terug zal openen. De verklaring stuit op veel protest. Nine Ladies Anti-Quarry Campaign, een protest site gesitueerd in de steengroeves zelf wordt opgezet.

2001

Stancliffe wordt opgekocht door het veel grotere Marshalls PLC.

2002

7 maart, één van de protestanten, Jo, komt om in een brand.

2003

Marshalls legt een nieuw werkschema voor, met de nodige papieren, om de groeves te heropenen en 3.2 miljoen ton stenen op te graven. Als het District National Park Authority het opgraven niet toelaat, moet ze aan het bedrijf de som betalen die het zal verliezen. Er is geen enkele weg dat de overheid een bedrag van 100miljoen pond kan ophoesten.

2004

22 januari, Possession Court Order obtained, 23rd January papers served -- ontruiming kan elke dag gebeuren





Nine Ladies (UK) update rond ontruiming
by (reposted by Guido) Sunday, Feb. 08, 2004 at 9:20 PM

"Het al vier jaar bestaande aktiekamp Nine Ladies in het Peak District (midden Engeland) kan zeer binnenkort ontruimd worden. Vermoedelijk wacht ontginningsbedrijf Marshalls tot het een nieuwe ontginningsvergunning heeft voor de bezette groeven. "

Lees verder op:

http://indymedia.nl/nl/2004/02/16789.shtml