arch/ive/ief (2000 - 2005)

Barcelona 2004: Wachten op de regen.
by (vertaald door guidoke) Wednesday, Feb. 04, 2004 at 7:25 PM

Feature vanop Indymedia Global vertaald. De feature gaat over een cultuurhappening in Barcelona.

Barcelona 2004: Wach...
110369.jpg, image/jpeg, 94x150

Van 9 mei tot en met 26 september 2004 zal Barcelona gastheer zijn voor "Het Universele Forum van Culturen", een laatste spectaculair internationaal event nu het nog mogelijk is om subsidies te krijgen van de E.U. voor ontwikkelingen alvorens de E.U. haar ontwikkelingsgeld aan de nieuwere leden in Oost-Europa geeft. De voorspelde kost van het Forum is ongeveer tweeduizend miljoen Euro(ongeveer 2.5 biljoen dollars). Van deze uitgaven zal slechts 319 miljoen Euro naar het forum gaan; de andere 1740 miljoen zal naar "buurtvernieuwing" gaan waaronder het onteigenen van publieke grond en huizen die behoren tot de inwoners van Barcelona en ook naar het ontruimen van kraakpanden en sociale centra. Dit om ruimte te maken voor luxueuze huizen, hotels, overdekte winkelcentra, overheidsgebouwen en informatie -technologiestructuren. Veel waarde-speculanten en "ontwikkelings"-bedrijven hebben het bedreigde land al gekocht.

[ Barcelona Indymedia's forum 2004 pagina | f***ed in 2004, de parodie-site van het Forum | Squat.net, het Euopese krakersnetwerk.

Ondansk de "15 dagen van bezetting " van 26 september tot en met 10 oktober, 2003 waar tweeduizend krakers uit gans Europa vergaderden in Barcelona en deel namen aan in creatieve acties om de bedreigde sociale centra te verdedigen; zijn veel van Bracelona's oudste en prominente sociale centra, waaronder Les Naus, Kasa de la Muntanya, la HAMSA, en het Ateneu de Korneya ontruimd of bedreigd met een ontruiming. Gelukkig heeft Can Masdeu, een oude krakergemeenschap die aan permacultuur doet en een leercentrum voor ecologie heeft, haar recente rechtszaak gewonnen en zal het niet ontruimd worden. Immigranten en activisten krijgen ondertussen te maken met een een keiharde politierepressie en invallen, nu de stad probeert de straten "op te kuisen" in de verwachting van een half biljoen toeristen dat de stad hoopt aan te trekken.

Voor meer informatie, contacteer de Assembly of Resistance van het Forum, op llistainsostenible@sindominio.net

volledig verhaal (english) | Spaans (origineel)

El gran circo de las culturas door Manuel Delgado, anthropologist | Open letter van Oficina 2004 | El futuro en tiempo de descuento door August Fancelli | Communiqué van de Assemblea de Resistencies al Forum 2004 | Europees Sociaal Forum 2004 | Universal Forum of Cultures 2004 - Officiële site





??article.email.prefix??: llistainsostenible@sindominio.net ??article.homepage.prefix??: http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/69091/index.php

meer info
by guidoke Wednesday, Feb. 04, 2004 at 7:26 PM

kan je vinden op:

http://www.barcelona2004.org/

reclame in Barcelona
by vlo Thursday, Feb. 05, 2004 at 4:40 PM

Het Barcelona Forum 2004 is een groot forum van de regering van Barcelona/Catalonie, waaraan de centrale regering van Spanje meewerkt. Het zuigt enorm, maar je ontsnapt er niet aan. In de stad vind je overal reclame van ze. In de bar is het embleem gegrafeerd in de glazen. Ga je naar de bib dan vind je reclamezuilen, en door de stad zijn er grote billboards te vinden. Het gaat hier om een forum dat een x aantal maanden zal duren en waaraan mensen iets van 20 tot 30 euro aan moeten betalen om deel te nemen. De inhoud van het forum moet je zien als een poging om een brug te slaan tussen het Wereld Economisch Forum en het Sociaal Forum. In feite is het ook een onderdeel van de lokale regering om een nieuw congrescentrum aan de bevolking te verkopen en grote internationale bijeenkomsten en congressen te trekken in de hoop daarmee veel nieuw geld binnen te halen.

Een stuk van het strand verdwijnt hierdoor en veel terrein is "herontwikkeld". Het is in één zin een propagandastunt van de lokale regering om met een sociaal gezicht, asociaal beleid door te voeren. Veel groepen hebben zich hiervan gedistantieerd en hebben hun deelname afgezegd. Eén van de redenen is ook dat de partij van de centrale regering van premier Aznar deelneemt en als voorwaarde heeft gesteld dat er tijdens het forum niet gedebateerd mag worden over bijvoorbeeld Irak en Baskenland.

Barcelona - waanzin aan de maacht
by William Monday, Apr. 19, 2004 at 4:40 PM

Het spijt me dat dit stuk in het engels geschreven is. Als U nederlands-talig bent, kunt U mischien het vertalen?

The Barcelona Forum is about more than just property development and speculation. It is about wanton hypocrisy and how government and big business have hijacked green concerns to further its own ends. How else can one explain an event that is supposed to: (1) foster "peace" yet is sponsored by a major arms manufacturer (INDRA - Sparrow and Meteor missiles, Eurofighter, links with US Raytheon Corporation (Star Wars II, contributor to the Bush campaign); (2) foster sustainable development yet is sponsored by ENDESA (a major CO2 polluter and a utility that has trampled indian rights in Chile - see the Stichting Rehue web site), (3) foster respect for other cultures yet is sponsored by Coca-Cola (the firm's responsibility for poisoning Indian village wells is the subject of a newspaper in The Guardian newspaper. I hope readers will pass this information on and help counteract the reams of hack articles on the Forum that are little more than a re-hash of the official press notes.