arch/ive/ief (2000 - 2005)

31 januari 2004: Europese dag tegen Fort Europa
by guidoke Wednesday, Feb. 04, 2004 at 5:53 PM

Vertaling van de feature op Indymedia global over de Europese actiedag tegen Fort Europa.

31 januari 2004: Eur...
spandoeknb.jpgow8zec.jpg, image/jpeg, 400x300

Op 31 januari 2004 werd er in Fort Europa voor de eerste keer gezamelijk gemobiliseerd. Dit was beslist op het Europees Sociaal Forum in Parijs waar activisten en migrantenorganisaties drie eisen , vooropstelden : het sluiten van de gesloten centra, regularisatie van alle vluchtelinegn in Europa en het erkennen van het recht om te vluchten.

De ongeveer 50 locaties in 11 landen, waren Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, het V.K., Duitsland, België en Italië. GlobalRadio and Project Melting Pot Europe brachten verslag uit via satellietfrequencies op het Internet, gebracht vanuit studio's in Padova, Rome, Malag en Madrid.

Kijk op de website en www.noborder.org voor meer informatie en klik op "read" voor verslagen uit Wenen, Cardisca, Caltanisetta Crotone, Torino, Frankrijk, Duitsland, V.K., Griekenland, Spanje, België, Rusland, Belgrado en Estrecho/Madiaq.

Wenen

250 mensen namen deel aan de demonstratie op de "Europese dag voor strijd voor regularisatie(van mensen zonder papieren)en het sluiten van alle gesloten centra voor vluchtelingen ". [foto's | video]

Gradisca

In Gradisca (Gorizia), was er een campagne van sociale en burgelijke ongehoorzaamheid om het bouwen van een CPT te voorkomen op de plaats waar het zal gebouwd worden, door het eerste werk te blokkeren en een gat in de cementmuur te maken.

Caltanisetta

Caltanisetta CPT Pian del Lago 11.30 - Deze CPT staat in de provincie van, op een geïsoleerde plaats. Het CPT is een centrum waar er niet veel over gesproken wordt. Vvluchtelingen die opstanden organiseerden of ontsnappingspogingen ondernomen worden naar deze gevangenis gebracht. Onlangs werd er een centrum voor identificatie voor asielzoekers, dat zich in het CPT bevind, operationeel gemaakt. De Siciliaanse beweging heeft, tijdens de Europese mobilisatie tegen gesloten centra en vluchtelingenrechten, een afspraak gemaakt aan de voorkant van dit centrum en gevraagd of een delegatie het centrum mocht binnengaan, op de vraag werd niet ingegaan.

15.20 - De degelatie die deze morgen vroeg om het CPT te ogen binnegaan kan dat niet vanwege een order van de minister van Binnenlandse Zaken dat er geen delegatie binnen mag op deze "Europese dag van protest". Zelfs een bezoek van een centrum voor luchtelingen kon niet.

Een meeting met de burgemeester van Caltanisetta is gepland voor deze namiddag.

Crotone

Crotone CPT Isola Capo Rizzuto - In Calabria zijn er twee CPTs. Die van Lamezia Terme, besproken in het recent rapport van Dokters zonder grenzen over CPTS, als één van de ergste in Italië. Het andere is dat van Isola Capo Rizzuto, dat een maand geleden werd ingehuldigd door de ondersecretaris van Binnelandse Zaken Mantovano. Het zal het grootste gesloten centrum worden in Europa. Deze morgen ging een delegatie het centrum binnen terwijl er buiten een wake werd gehouden door de Disobbediente, het Regional CPT Observators, en andere organisaties. De delegatie bestond uit de senatoren Lovine en Elisabetta della Corte, disobbedienti, en onderzoekers van de universiteit van Calabria.

Torino

Er was een betoging van ongeveer 5000 mensen in Piazza Sabotino. De spandoek aan de kop van de betoging(die geleid werd door de Immigrant Roundtable of the Social Forum had als opschrift: "To count, don't be counted!" Er waren veel migranten op de betoging. De politie was massaal aanwezig en het CPT is volledig omsingeld. Ondanks het feit dat de politie-chef heeft gezegd dat er geen delegaties zullen worden toegelaten proberen de manifestanten toch met de vluchtelingen in het CPT te communiceren.

17.00 - Het CPT te Corso Brunelleschi is omsingeld door politie, dit naar aanloop van de acties van de afgelopen dagen: er werd een gat gemaakt in de muur om te kunnen binnengaan en de vluchtelingen in het centrum te contacter en ook om als een een ontsnappingsroute te dienen. "Vandaag laat de politie geen enkele delegatie van de betoging binnen. We gaan druk op hen uitoefenen totdat ze iemand binnelaten."

17.30 - Op een gebouw in de voorkant van het CPT hangt een spandoek met als opschrift: "Vrijheid, Waardigheid en Rechten", dit op aan de gevangenen de solidariteit van de burgers in de betoging te tonen. Er wordt nog steeds druk uitgeoefend om binnen te mogen gaan.

Op zondag 25 januari 2004 in Torino, werd er een gat gemaakt in de muur van een dententiecenter te Corso Brunelleschi, waarvan de Dokters zonder Grenzen ook vragen om het te sluiten Na het binnendringen van de perimeter van het CPT te Via Mattei op 30 maart 2004, (een dag van massamobilisatie voor rechten waar de autobuswerkers van Verona, Milaan en Bologna in staking gingen) werden gelijkaardige acties gehouden tegen deportaties - om diegene die profiteren van de deportaties in schaamte te brengen.

France

Paris 15.30 - In vele Franse steden werd vandaag betoogd voor vluchtelingenrechten en tegen CPT's. Rosella van GlobalRadio interviewt Marisa van de Sans Papiers organisatie die vandaag, samen met het No Border Network, de kantoren van de minister van Binnelandse Zaken bezette. Het protest van duizenden mensen zal het centrum van de stad doorkruisen.

Lille 18.00 - 250 mensen zijn samengekomen om de sluiting van een lokaal CPT te vragen, deze bevindt zich in de opslagplaats van een vliegtuighaven. Een iniatief dat al een tijdje werd voorbereid en voldoening gaf aan de actvistengemeenschap in de stad.

Germany

Frankfurt. Een kerk werd bezet door migranten en activisten van de National Assembly for Human Rights. Ze vragen en onderzoek naar de levensomstandigheden van migranten en vluchtelingen in Duitsland.

Munich. Een brede coalitie van anti-racistische en migrantenorganisaties hielden een demonstratie [ foto's | achtergrond]

UK

Voor de eerste keer deden verschillende groepen mee aan de Europese "geen grenzendag", gaande van de sambabands van Sheffield en Londen tot en met campagne tegen gesloten centra zoals het "closecampsfield" en verschillende comittées die vluchtelingen verdedigen. Een "niemand is illegaal" manifest werd vorig jaar gelanceerd maar werd niet echt opgenomen of wijd verspreid.

Oxford - Een betoging vor migrantenrechten had plaats voor het detentiecenter in Campsfield. een aantal activisten werd gearresteerd. De Campaign To Close Campsfield vraagt voor het sluiten van het centrum sinds 1993

Doncaster - 200 manifestanten, waaronder de Sheffield Samba band, hielden een kleurrijke lawaaidemo aan het Lindholme Refugee Detention Centre in de gietende regen. Balonnen en papieren vliegtuigjes werden over de muur van het detentiecenter geworpen, er stond "Vrijheid, geen grenzen, geen naties, niemand is illegaal" op in veel verschillende talen, ook waren er spandoeken aangebracht op de hekkens. Foto's pics [1 | 2] | ttijdslijn | verslag | video

London, Waterloo Station. De Wombles, Barbed Wire Britain en de Rhytms of Resistance Samba Band protesteerden aan het mini-detentiecenter in de Eurostar Terminal. Een spandoek van 20 voet lang had als opschrift "All Borders are prisons" en hing over het informatiebord. Flyers werden uitgedeeld an honderden reizigers. Personeel van het station probeerde het flyeren te stoppen en sllot de deuren naar de hoofdingang. De meeste mensen waren meer verveeld door dit dan door de manifestatie. Eén koppel zei dat ze de No Border-spandoeken mooi vonden en het leuk vonden dat de mensen vredevol protesteerden. [Verslag]

Londen. Een post actie feestje werd gegeven in een bezet sociaal center

Liverpool. Het Liverpool Committee Against Destitution for Asylum Seekers reip op voor een demonstratie. coproep

Londen 30 Jan. een demonstratie aan het Parlement, genaamd Save-Our-Souls-Immigration-Discrimination. [oproep 1 | 2]

Londen, Kensington. Er was een demonstratie aan de kantoren van de Daily Mail. De geschiedenis van de krant voor het propaganderen van xenofobie en haat ten opzichte van vreemdelingen gaat terug tot aan de steun voor Hitler gedurende de jaren '30. Leden van de British National Party hielden een tegenbetoging. [Verslag]

Manchester. Er was opgeroepen voor een demo en enekele mensen gingen naar Albert Square om deze te vervoegen. [verslag]

Bologna

Duizenden mensen zijn gemobiliseerd in Bologna, de woorden van de dag zijn "Wees ongehoorzaam aan de Bossi-Fini wet!" De betoging zal passeren voor het politiehoofdkantoor, de politie-gebouwen en het Rode Kruis die het centrum van Via Mattei runnen. Het centrum kwam recent in opspraak omdat de vluchtelingen in het centrum gedrogeerd worden met barbituraten(verdovende middelen).

16.15 - Advocaat Anna Tognoni spreekt voor de microfoon van GlobalRadio en zegt dat het sluiten van het centrum slechts een eerste stap is voor het verwerven van rechten voor vluchtelingen in Europa.

17.15 - Meer dan 5000 mensen nemen deel aan de betoging in Bologna. Ter hoogte van Via Mazzini werd er"Rode Kruis van Schaamte" geschreven op de muren van de gebouwen van het Rode Kruis, dit als reactie op het drogeren van de mensen die binnenin het centrum zitten. Er is een grote aanwezigheid van Noord-Afrikanen en Oost-Europeanen in deze betoging.

17.40 - De betoging is aangekomen aan de Piazza Nettuno, alwaar ze wordt ontbonden

Het Rode Kruis- en het politiegebouw werden "grassroots gesanctioneerd" omdat in Blogna, net zoals overal anders detentiecentra niet kunnen blijven bestaan.

Rome

De betoging voor rechten voor vluchtelingen zal starten vanaf de Piazza Esedra om 17.00 en zal zich richting Piazza SS. Apostoli, begeven en zal aan vele plaatsen passeren alwaar vluchtelingen en migrante wonen. Een betoging gekenmerkt door de eis om onmiddelijk alle verblijfsvergunningen te vernieuwen en een grote aanwezigheid van vluchtelingen. Laura verteld ons over de 3000 mensen die daar al zijn terwijl ze een spandoek ontrolt waarop "Vrijheid van bewegen voor iedereen) Action(the community agency for rights), zal deze spandoek dragn.

18.10 - De betoging met een heel groot aantal deelnemers voor migrantenrechten is gestart in de hoofdstad. Gedurende de betoging was er een eerste daad van burgelijke ongehoorzaamheid, sommige politiekantoren werden grasroots gesanctioneerd, hun deuren werden werden afgesloten met een soort van prikkeldraad met scheermesjes op, gelijkaardig aan die van het gesloten centrum waar dezelfde politie mensen naartoe die gedeporteerd worden.

Spain

Madrid - In Spanje is er een nieuwe immigratiewet die heel strikt is ivm migrantenrechten. Er zijn vijf gesloten centra in Spanje Het protest in Madrid is zer kleurrijk en bestaat voor het merendeel uit migranten.

Malaga 18.35 - Verslag van het protest voor het enigste gesloten centrum in Andalusia. Al de activisten in de zone zijn verzameld aan de ingang om de sluiting van het centrum te vragen. Er waren toespraken door woordvoerders van de zuidse Spaanse beweging die de vrijheid van bewegen vragen, na de actie komt er een concert.

Athens

3000 mensen, Grieken en migranten betoogden vandaag in Athene(Griekenland) om de lagalisatie van alle migranten te vragen en alle gesloten centra te sluiten. De betoging was heel vreugdevol en was georganiseerd door het Griekse Sociaal Forum en meer dan 50 verschillende migrantenorganisaties. report

Barcelona

Tussen de drie-tot vierduizend mensen, voornamelijk mensen zonder papieren, betoogden in Barcelona , dit na een dag vol met workshops. Gelijke rechten voor iedereen. Zie indymedia barcelona en foto's

Brussels

150 personen sparken hun mening uit over de problemen van sans papiers in het continent. [verslag | foto's 1, 2]

Belgrade

Belgrade Indymedia verslag over de actie op 31 januari

Estrecho / Madiaq

Indymedia Estrecho/Madiaq verslagen in het Spaans.

Istanbul

Indymedia Istanbul verslagen in het Turks.

Russia

Indymedia Russia verslagen in het Russisch

Vertaald van Indymedia Global

source
by Guido Monday, Feb. 09, 2004 at 2:03 PM

Désoler, oublier:

la source:

http://indymedia.org/en/2004/02/110379.shtml

informations en français
by ttx Tuesday, Feb. 10, 2004 at 6:15 PM
joe.ttx@indymedia.org

informations en français de la journée mondiale d'actions sur http://liege.indymedia.org

noborder no nation ::: stop deportation

Information in English
by Taxi T Tuesday, Feb. 10, 2004 at 9:03 PM

http://indymedia.org/en/2004/02/110379.shtml