arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Stemrechtdebat is beschamend schouwspel rond lege doos"
by christophe callewaert Wednesday, Feb. 04, 2004 at 12:23 PM

Gisteren begon het zoveelste bedrijf van de schier eindeloze stemrechtvaudeville. En nog lijkt het einde niet in zicht. Tegenstanders van het stemrecht willen alles uit de kast halen om de invoering van dit democratische recht tegen te houden. Marianne Nimmegeers volgt voor de gelijk rechten-beweging Objectief de debatten in het parlement.

Wat is er gisteren gebeurd?

Alles speelt zich af in de commissie Binnenlandse Zaken. Gisteren mocht iedereen een eerste aanzet tot discussie geven. De CD&V is daar mee begonnen. Zij legden de nadruk op de koppeling tussen de nationaliteitswet en stemrecht. Daarna was het de beurt aan de MR die heel duidelijk maakte dat het vanaf nu definitief gedaan moet zijn met de discussie over het stemrecht. Zij hebben dit voorstel ingediend en gaan er ook voor stemmen, maar dan gaat de hele discussie definitief de koelkast in. De MR benadrukten ook dat zij niet willen weten van stemrecht op andere niveaus en evenmin van verkiesbaarheid.

Hoe zal de bespreking verder verlopen?

De bespreking wordt verder gezet. Iedereen mag reageren op wat er gezegd wordt. Er komt ook een artikelgewijze bespreking van het voorstel. Nadien zou het tot een stemming moeten komen. Maar het Vlaams Blok heeft wel een volksraadpleging gevraagd.

Kan je daar een timing opplakken?

Dat is moeilijk. Er wordt vanuit verschillende hoeken geprobeerd om de bespreking te vertragen. De VLD wacht op hun congres. Er wordt zelfs gefluisterd dat sommigen het maanden willen laten aanslepen. Dat zou dan met speciale kunstgrepen moeten gebeuren.

Filibusteren?

Ja of door bepaalde adviezen te vragen of door een procedure in het Vlaams parlement te starten.

Een meerderheid is voor het voorstel, dus kunnen we verwachten dat het er uiteindelijk toch zal doorkomen?

Ja, zo ziet het er naar uit.

En wat vinden jullie van het voorstel?

Wij vinden dit geen goede zaak. Het is een lege doos. Het gaat om stemrecht op gemeentelijk vlak en er is geen verkiesbaarheid. Niet-Belgen mogen dus zelf niet op een lijst gaan staan. Daarnaast moeten ze een verklaring tekenen dat ze de Belgische wetten en de grondwet gaan respecteren wat een vernederende procedure is.

Maar het is wel een eerste stap en blijkbaar het hoogst haalbare in het huidige politieke klimaat?

Ik vraag mij serieus af of dit wel een eerste stap is. Alles wijst er op dat na deze stap de deur volledig dicht gaat. De MR zegt het heel expliciet: hierna is het gedaan voor ons. Ook de andere partijen zeggen dat. Louis Tobback zei de vorige keer dat je om te kunnen stemmen op een hoger niveau lid moet zijn van de 'club'. We zien geen aanwijzing dat het ooit verder zal gaan dan gemeentelijk stemrecht. En als je dan met een uitgeholde versie van het stemrecht zit, is dat zeker niet positief. Vanaf nu zullen we steeds te horen krijgen: “jullie hebben toch jullie zin gekregen?”. In Nederland is het zo verlopen. Daar kregen de migranten in 1985 gemeentelijk stemrecht, maar sindsdien ging de deur ongenadig dicht. Bovendien hoor je meer en meer dat de nationaliteitswet nu opnieuw verstrengd gaat worden. De CD&V en de VLD zullen het stemrecht gebruiken om op dat vlak iets te forceren. Ook de SP.a laat de deur op een kier. Verschillende SP.a-senatoren lieten zich al ontvallen dat de nationaliteitswet tot in het belachelijke versoepeld is. Als de nationaliteitswet nog eens verstrengd wordt zijn de mensen van migrantenorigine geen stap vooruit.

Het valt op dat dit debat vooral door 'blanke' organisaties wordt gevoerd en dat migrantenorganisaties zich afzijdig houden? Klopt dat?

Er bestaat een moeheid. Deze discussie sleept al meer dan 30 jaar aan. Ik denk dat veel mensen ook de indruk hebben dat dit debat niet op een serieuze manier wordt gevoerd. Het is een politiek spel. Wellicht steken zij hun tijd liever in andere problemen. Iemand als Mohamed Chakkar van de Federatie voor Marokkaanse Verenigingen heeft ook gezegd dat dit een circus is dat niet over de rechten van migranten gaat. De mensen zijn bezig met huisvesting, werk en onderwijs en over die dingen kan je niet meebeslissen op gemeentelijk niveau. Daarvoor moet je bij de gewesten of de federale overheid zijn. Ik vrees ook dat mensen of ze nu migrant zijn of niet een degout krijgen van politiek en politiekers.

Jij bent getuige geweest van alle debatten. Wat is jouw indruk?

Je vraagt je af waarvoor die mensen betaald worden. Het is beschamend dat over rechten van een deel van de bevolking op zo'n manier wordt gediscussieerd.

Maar de grote meerderheid van Vlaanderen blijkt toch tegen het stemrecht te zijn?

Het hangt er vanaf hoe je het voorstelt. De manier waarop de discussie wordt gevoerd, stuurt een heel negatieve boodschap naar de bevolking. Mocht stemrecht worden voorgesteld als een heel normaal democratisch recht waaraan ook heel wat positieve effecten vast hangen zoals het feit dat je dan met alle belanghebbenden over belangrijke zaken als onderwijs en werk kan discussiëren, dan denk ik dat de bevolking daar op een heel andere manier zou tegen aankijken.