arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrouwen, werklozen, alleenstaanden en laaggeschoolden maken meer kans op depressie
by christophe callewaert Tuesday, Feb. 03, 2004 at 3:50 PM

Wie droomt van een gezonde gemoedstoestand kan maar beter geen alleenstaande werkloze vrouw zijn die in Brussel of Wallonië woont. Dat is één van de conclusies vaan een recente, grootschalige studie die vandaag werd voorgesteld op een forum voor psychiaters in Brugge.

De studie GADIS II, die betrekking heeft op 13.699 en waar 377 huisartsen aan meewerkten, toont aan dat er een duidelijk verband is tussen socio-economische factoren en de kans op depressie. Ruim 17,8 % van de patiënten die bij hun huisarts op consultatie gaan, vertonen symptomen van depressie of angst. Alleenstaanden maken aanzienlijk grotere kans (22 %) op depressie dan patiënten die in gezinsverband leven (16,7 %). Het ziektecijfer bleek ook aanzienlijk hoger bij patiënten zonder opleiding (22,1 %) dan bij patiënten met een universitaire opleiding (12,8 %). In Wallonië (22,7 %) en Brussel (24,2 %) ligt het percentage ook veel hoger dan in Vlaanderen (12,9 %).

Heel frappant zijn de kanscijfers bij werklozen. Liefst 27,7 % van de werkloze patiënten is depressief. Dat is een bijna een derde meer dan bedienden (18,9 %) en arbeiders (18,4 %). Door een combinatie van risicofactoren komt depressie of angst voor bij 44,5 % van de alleenstaande, werkloze vrouwen uit Brussel. Daartegenover vertonen slechts 9,4 % van de samenwonende Vlaamse mannen met een baan depressie of angst.

De studie die werd goedgekeurd door het Ethisch Comité van de Universiteit van Luik dat depressies een grote impact hebben op het dagdagelijkse leven van de patiënten. De ziekte tast het professioneel, sociaal en familiaal leven aan. Bovendien stellen de onderzoekers vast dat de behandeling een stuk beter kan.