arch/ive/ief (2000 - 2005)

Alain Clauwaert (ABVV) verwerpt VLD-voorstellen voor bouwsector
by Alain Clauwaert, Algemeen Secretaris AC – ABV Tuesday, Feb. 03, 2004 at 1:55 PM

De Algemene Centrale van het ABVV heeft met groeiende ergernis kennis genomen van de wetsvoorstellen die door de VLD werden ingediend met betrekking tot de bouwsector.

Algemeen Secretaris Alain CLAUWAERT betreurt dat de VLD door deze éénzijdige voorstellen het sociaal overleg in de sector buitenspel dreigt te zetten.
In de sector bestaan immers al verschillende mogelijkheden om, mits overleg ter plaatse, op zaterdag te werken.

“Het is inderdaad zo dat er op zaterdag in de bouw vaak in het zwart wordt gewerkt. Daarom drong het ABVV in het verleden steeds aan om het aantal controles ook op zaterdag op te trekken. De VLD draait de redenering nu om : omdat er in het zwart wordt gewerkt, moet iedereen om zaterdag komen werken. Dit brengt uiteraard geen zoden aan de dijk. Hoe zou men reageren op een voorstel om de verkeerslichten af te schaffen omdat er veel chauffeurs zijn die ze niet respecteren ?”

Indien het VLD-voorstel wordt aanvaard zullen, vooral in de KMO’s zonder vakbondsvertegenwoordiging, vele arbeiders gedwongen worden om op zaterdag (over)uren te presteren. Dit is de klok vele decennia terug draaien. Het zal zo nog moeilijker worden om misbruiken op te sporen. Bovendien zal het voor de sector nog moeilijker worden om gemotiveerde werknemers te vinden. Er zijn tenslotte duidelijk grenzen aan de flexibiliteit.

Ook het voorstel om het bezit van een tweede woning aantrekkelijker te maken vindt geen genade. Het is onaanvaardbaar om op het ogenblijk dat in Vlaanderen nog 60.000 mensen op zoek zijn naar een sociale woning, middelen vrij te maken ter ondersteuning van de verwerving van een tweede woning. Eens voltooid kan men immers aannemen dat zij minstens huuropbrengsten zal genereren. Bovendien dreigt dit voorstel de grond en huurprijzen omhoog te drijven.

“Liberalen zullen nu wel reageren dat meer huurwoningen het aanbod vergroten en dus de prijs zullen drukken”. Niets is op het ogenblik minder waar. Ruimte is eindig, zeker in Vlaanderen. Door de fiscale amnestie zullen velen investeren in vastgoed. De prijsstijging van gronden en gebouwen, zal automatisch worden doorgerekend aan de huurder. Die is immers de pineut van het VLD-verhaal, maar dus ook wie één bescheiden woning wil verwerven.”

Het ABVV pleit voor een herfinanciering van de sociale huisvestingsmaatschappijen. Betere verzekeringstelsels moeten er voor zorgen dat mensen bij ontslag niet noodzakelijk hun woning moeten verkopen. De overheid dient werk te maken van stadskernvernieuwing en renovatie ondersteunen. De recente regeringsinitiatieven in die richting, zijn toe te juichen en kunnen nog versterkt worden. De gemeenten moeten voldoende middelen krijgen om de noodzakelijke publieke investeringen (vb. waterzuivering en mobiliteit) door te voeren.