arch/ive/ief (2000 - 2005)

Witte woede steekt weer op
by christophe callewaert Monday, Feb. 02, 2004 at 4:10 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Er is een nieuwe golf van witte woede op komst. Eind 2004 loopt het huidige akkoord af (voor de ziekenhuizen, het akkoord voor de welzinssector loopt nog tot in 2005). De LBC, de grootste vakbond binnen de non-profitsector heeft een nieuw eisenpakket klaar. Op 16 februari zetten ze die eisen kracht bij met een eerste nationale betoging in Brussel.

De vorige CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) dateert ondertussen alweer van maart 2000. De vakbonden verkregen toen na een lange strijd de omzetting van duizenden nepstatuten in vaste jobs, een doorgedreven loonharmonisatie en een werktijdverkorting in de vorm van een uitstapregeling met loonbehoud voor 45-plussers. De vakbonden namen terecht het woord 'historisch' in de mond. De loonharmonisatie, het antwoord op de eis 'gelijk loon voor gelijk werk', hield voor 60.000 gezondheidswerkers een loonsverhoging van gemiddeld 15 % in. De werktijdverkorting was innoverend. De vakbonden verkregen toen dat iedere werknemer vanaf 45, 50 en 55 jaar stapsgewijs 12, 24 en 36 dagen extra verlof krijgt.

Doordat de Vlaamse regering te weinig centen op tafel legde werd het Akkoord niet volledig uitgevoerd. Dat is dan ook meteen één van de eerste eisen van de LBC, de bediendencentrale van het ACV die in de laatste sociale verkiezingen in de Non-Profit 82 procent van de verkozen zetels in de Ondernemingsraden en Comités Welzijn heeft behaald. Maar er is meer. “Het nieuwe eisenpakket telt vier centrale eisen,” zegt Walter Cornelis, nationaal secretaris van het LBC. “Wij vragen 25.000 bijkomende arbeidsplaatsen. We willen de invoering van de 36-urenweek. Ten derde een loonsverhoging en ten slotte willen wij ook dat de sluipende commercialisering een halt wordt toegeroepen.”

Commercialisering
In een brief die de LBC voor de federale verkiezingen van 2003 naar alle partijen stuurde, stond te lezen dat nu al 62 % van de thuisverpleging in handen van zelfstandigen is. De markt van de bejaardenvoorzieningen wordt in Vlaanderen al voor 19 % ingenomen door commerciële initiatiefnemers. De vakbonden vrezen dat de invoering van de dienstencheques de deuren wagenwijd openzet voor privé-kapitaal in de zorgsector.

Maandag 16 februari wil het LBC een eerste keer flink aan de boom schudden met een nationale betoging. Walter Cornelis verwacht veel volk op de betoging. “15 à 20.000 mensen, voor minder komen wij niet buiten.” In West-Vlaanderen warmt het LBC morgen op met een actie- en stakingsdag die 's avonds in Brugge wordt afgesloten met een fakkeltocht.

Nil nove sub sole
by Pierre Fourier Friday, Mar. 05, 2004 at 10:12 PM
pfourier@planetsearch.com 0485390725

Ik sta er nu al bijna een kwarteeuw in,in de zorgsector.
aqls verpleegkundige heb ik het al allemaal meegemaakt de akties en betogingen om een betere verloning,betere werkvoorwaarden .....en nog steeds is er bitter weinig veranderd.
Waarom veranderd er zo weinig ?Omdat men weet dat het nooit tot "harde" akties zal komen .Een wandelingetje in Brussel ,enkel liedjes en slogans en dat is het dan.Niet te verwonderen dat het armoe troef blijft in de sector.
Het wordt dus hoogtijd om eens onze eisen serieus kracht bij te zetten en eens tot een algemene staking te komen.Geen zondagdienst,maar een echte staking....niemand die nog komt opdagen!
En de patiënten/cliënten dan ? Wel die hebben dan pech,pech dat het beleid al deccennia vertikt om de broodnodige maatregelen te nemen en die daardoor de patiënten gijzeld.
Als we daar niet toe bereid zijn kunnen we beter allemaal braaf doorwerken onder de omstandigheden die we kennen...die wandelingetjes in Brussel zijn toch maar tijdsverlies.