arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Ronde van 't Noord
by Edwin Delanoeye Sunday, Feb. 01, 2004 at 4:43 PM
edelanoeye@hotmail.com 0498/044549

Voorstelling en programma 'De Ronde van 't Noord'


Een « caravan » van de andersglobalisten van ATTAC- Antwerpen (tegen sociale uitsluiting) zal in de loop van februari 2004 de wijken van Antwerpen Noord doorkruisen.
De "Ronde van ‘t Noord" zal aanwezig zijn op allerlei markten en evenementen in de wijken. Tegelijkertijd organiseren we ook een vijftal discussie-avonden onder de noemer : "Een ander Antwerpen Noord is mogelijk: voor een sociale wereldwijk" Daarmee willen we om aandacht vragen voor het probleem van de sociale uitsluiting waarmee deze wijken in het bijzonder mee te maken hebben.

Als Attac hebben we een goed zicht op wat de globalisering op wereldvlak aanricht:
- de groei van de kloof tussen arm (de zgn. derde wereldlanden) en rijk (het geïndustrialiseerde kapitalistische Westen)
- een neerwaartse spiraal van lonen, arbeidsomstandigheden,werkgelegenheid en sociale zekerheid enz…
- het marginaliseren van groepen die niet passen in de "actieve welvaartstaten", in Poldermodellen, enz.

Deze globalisering heeft ook gevolgen voor onze steden. Ook hier stijgt de inkomenskloof én worden individuen en groepen gemarginaliseerd. De wijken van 't Noord zijn wijken die de gevolgen van de globalisering aan den lijve ondervinden.
De Seefhoek bv. is de meest dicht bevolkte wijk van heel België met een hogere werkloosheid
dan de andere delen van de stad, die zelf ook hoog scoren wat betreft werkloosheid.
Meer dan 13 % leeft er van een vervangingsinkomen, de huurwoningen zijn van slechte kwaliteit, honderden mensen wonen op gemeubelde kamers,….
Daarenboven hebben we te maken met éénoudergezinnen, mensen zonder papieren, … Uiteraard heeft dat gevolgen voor de wijk. Wat eens een "arbeiderswijk" was (met twee- verdieners) veranderde in korte tijd in een "getto" van gemarginaliseerde groepen.

Het is in het kader van "Think global, act local" dat we deze "Ronde van ’t Noord " begonnen zijn. Als andersglobalisten van Attac willen we vooral de bewoners én de gemarginaliseerde groepen (werklozen, mensen zonder papieren, de vierde wereldbeweging, de Belgen van Marokkaanse origine…) betrekken bij de discussies over hun wijken en leefomstandigheden om zo alternatieven te ontwikkelen voor deze wijken.

Als andersglobalisten kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat het beleid enkel werkt aan "symptoombestrijding" en repressief optreedt ,maar niet van plan is om de werkelijke oorzaken van de verloedering van de wijk aan te pakken ( verdergaande "dualisering" van de maatschappij, de werkloosheid, de vluchtelingenproblematiek,…)
Daarom hebben we, naast de "Ronde van ’t Noord ", ook vier informatie-avonden in de wijk gepland. Daarmee willen we de problematiek door de bril van de bewoners bekijken en een andersglobalistisch kader aanbieden.

We nodigen alle buurtbewoners die mee willen werken aan en denken rond een ander Antwerpen Noord dan ook graag uit : om een praatje te maken a.d. caravan, om deel te nemen aan de thema-avonden : te luisteren en uw stem te laten horen.
Het programma

Vluchten kan niet meer

vluchtelingen vertellen hun verhaal : het leven zoals het noodgedwongen is
Met getuigenissen van vluchtelingen uit Afrika, Iran, Afghanistan, Kosovo en Angela Van De Wiele ( VAK, Vluchtelingen Actie Kommittee ), Veerle Stroobants ( Haven ).
do 5 februari, 20 u., in café Karibu ( welkom in het Swahili ) op het De Coninkplein, 2060.

Education can not compensate society

onderwijs in een wereldwijk
Met Frank Maerten ( voormalig secretaris ACOD-onderwijs , Evita Willaert en Lies Crève
( studentes Afrikanistiek, onderzoeksgroep onderwijs ) , Mohamed Chakar ( Federatie van Marokkaanse verenigingen ). Moderator: Jos Geudens, leerkracht in een multiculturele school
woe 11 februari, 20 u., in de stedelijke stadsschool Omnimundo, van Maerlantstraat 30, 2060.

De voorstad groeit

Rotterdam ligt - nog - niet aan de Schelde : sociale uitsluiting is geen middel tot sociale stadsontwikkeling
Buurtbewoners van Rotterdam schetsen de plannen vanhet stadsbestuur en de concrete gevolgen. We zoeken naar parallellen en verschillen met de Antwerpse situatie en het beleid. Met Alexander van Steenderen (Rotterdam, attac Ndl ), Jan Vrancken ( prof. UA) e.a.
woe 18 februari 20 u. in 't Faboert, Tulpstraat 54, 2060.

Werk aan de stad

De stad als motor tot tewerkstelling.
syndicalisten van ABVV en ACV vertellen over de aan de gang zijnde acties rond de ziekenhuizen, de bibliotheken, de vuilkar …deze worden geplaatst in het kader van de schuldenlast van de stad
Met Peter Veltmans ( attac vl.) en vertegenwoordigers van de vakbonden
woe 25 februari ,20 u. in't parochiecentrum van den Dam, Twee Netenstraat 1, 2060.


Het Ronde feest

omdat een andere wereld, een ander Antwerpen Noord mogelijk is : feest
Op zat 28 februari 20u : Op De Coninckplein, 2060.


Een initiatief van %attac% Antwerpen ; i.s.m. verschillende basisorganisaties uit Antwerpen Noord
contact : edwin delanoeye, edelanoeye@hotmail.com , 0498/04.45.49 over attac : vl.attac.be

niet op de openbare weg gooien vu. Edwin Delanoeye, Spillemansstraat 47, 2140 Antwerpen

proficiat !
by raf Verbeke Tuesday, Feb. 03, 2004 at 10:24 AM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Proficiat !
Een heel knap initiatief !