arch/ive/ief (2000 - 2005)

Castro over vrije handel
by neopygmee Sunday, Feb. 01, 2004 at 12:33 PM
neopygmee@pi.be

Een paar sappige uittrekseks uit de slotrede van Fidel Castro tijdens de 3e Hemisferische Bijeenkomst in de Strijd tegen de Amerikaanse Vrijhandelszone, 30 januari 2004, Havana, Cuba.

Castro wees er onder andere op dat meer dan 70 % van de mondiale produktie gecontroleerd wordt door slechts 500 bedrijven, een situatie die niet echt "vrije handel" genoemd kan worden; en klaagde het feit aan dat hele bevolkingen overspoeld worden door reclame en commerciële propaganda, teneinde het consumisme te stimuleren en hun manier van denken te manipuleren. (Ter info: in Cuba wordt geen commerciële reclame getolereerd.)

Over de toestand van de arme landen in Latijns-Amerika, zei Castro dat het juister zou zijn om de term "onderdrukte landen" (sumergentes) te gebruiken i.p.v. "ontwikkelingslanden" (emergentes), aangezien ze in de Amerikaanse Vrijhandelszone nog veel beter geëxploiteerd zouden kunnen worden dan nu al het geval is.

Hij klaagde ook aan dat dat Verenigde Staten hun formidabele hefboom voor exploitatie, de "buitenlandse schuld", verder blijven gebruiken als "instrument ter chantage en controle van onze naties" (met betrekking op Latijns-Amerika).

(bron: http://www.radiomundoreal.fm/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=782&mode=thread&order=0&thold=0)