arch/ive/ief (2000 - 2005)

Molenbeek : Stukje groen nodig in overbevolkte wijk. (Dokter Chris Deprédomme)
by han Soete Friday, Jan. 30, 2004 at 5:33 PM
han@indymedia.be

Dokter Chris Deprédomme (Geneeskunde Voor Het Volk Molenbeek) "Ik werk in een dokterspraktijk in deze wijk. Het gebouw dat men hier wil neerzetten bevindt zich net achter onze praktijk. Wij denken dat er twee medische problemen zijn met de bouw van dit project

Ten eerste zal er een stukje groene ruimte verdwijnen, die vooral door kinderen wordt gebruikt als speelruimte. Deze wijk is reeds een zeer dichtbevolkte wijk. Er zijn heel wat medische studies die aantonen dat overbevolking leid tot meer stress. Problemen met de bloedsomloop kunnen het rechtstreekse gevolg zijn van overbevolking.

Als men hier een nieuw hoog gebouw zal zetten dan zal er ook minder lucht circulatie zijn. De lucht zal minder vlot kunnen circuleren en in de wijk blijven hangen. Nu reeds stellen wij in de wijk vast dat heel wat kinderen last hebben van allerlei longaandoeningen : astma, chronische bronchitis,... Het gaat ook een gevolg hebben voor de ozon concentratie in de zomermaanden, en ook de CO2 uitstoot en uitlaatgassen van de wagen zullen minder goed weg kunnen.
Dat zal met zich meebrengen dat meer mensen last zullen hebben van hoofdpijn, of zich gewoon ongemakkelijk (beklemd) zullen voelen.

We denken ook dat het probleem van drugs en de agressie die dat met zich meebrengt veel groter zal worden. Het nieuwe gebouw zal heel wat "dode" hoekjes met zich meebrengen en dat er meer gedealed zal worden. Nu is dat hier open, iedereen ziet water gebeurt en het ook s'avonds is het zeer goed verlicht.

We vinden het wel knap dat mensen in de stad gemobiliseerd zijn rond een stukje milieu in hun stad. Mensen beginnen blijkbaar te beseffen dat een stukje groen in stad hun ten goede komt. En er is al niet veel groen of open ruimte in deze wijk."

Meer info vind je op :http://www.brunfaut.be.tf/