arch/ive/ief (2000 - 2005)

Molenbeek: "Het is alsof ze van deze wijk een Ghetto willen maken" (Michel)
by han Soete Friday, Jan. 30, 2004 at 5:30 PM
han@indymedia.be

Dit is weer eens project dat ze boven ons hoofd hebben beslist. Het is alsof ze van deze wijk een ghetto willen maken.

Michel (buurtbewoner):
"Deze kleine groene plek gebruiken wij voor de aller-kleinsten, en als ontmoeting plaats voor de ouderlingen van de wijk. Hier een beetje verder is wel een speelplein maar daar kan je niet terecht met kleine kinderen. De groten spelen er voetbal en daar kan je geen kleine kinderen tussen laten spelen, ze zouden omver gelopen worden. Bovendien wordt er drugs verkocht en er wordt af en toe gevochten, ze zeggen wel dat er parkwachters zijn, maar die zien we daar nooit. Wij laten op onze kinderen daar niet spelen, we vinden deze open plek veel beter,ook al omdat ze beter in het zicht ligt."

han: Ja maar de burgemeester zegt precies dat hier een kinderkribbe moet komen, voor de kinderen.

Michel:
"Ja, maar, we zijn ook helemaal niet tegen dat project. Er moet een crèche komen, er moeten meer woningen zijn, maar hier is het al overbevolkt. De mensen maken soms ruzie om een parkeerplaats te vinden. En als je je wagen hierachter aan het kanaal parkeert dan wordt er zeker ingebroken.
En nu zouden ze hier nog een blok met woningen voor grote gezinnen willen neerzetten. Die mensen die gaan ook auto's hebben hé, waar gaan die hun wagen dan parkeren?
Twee jaar geleden hebben ze hier het pleintje helemaal aangelegd, dat heeft 12 miljoen gekost, en nu gaan ze er op bouwen. Alsof ze niet weten wat gedaan met hun centen hier in Molenbeek.

We hebben ook verschillende alternatieven voor de crèche voorgesteld aan het stadsbestuur. Er zijn in de wijk nog wel een paar plaatsen die daarvoor in aanmerking kunnen komen : een aantal huizen die staan te verkrotten, een leegstaande parking, een schooltje dat kan gerenoveerd worden, ....
Maar we hebben de indruk dat ze niet de moeite nemen om die voorstellen een grondig te bestuderen. Blijkbaar willen ze er hier absoluut een soort Getto van maken.

We zijn hier nu al anderhalf jaar rond bezig,we zijn al bezoek geweest bij de schepen. Ze doen alsof de buurtbewoners inspraak zouden hebben,maar of we er nu al dan niet waren, dat maakte blijkbaar helemaal geen verschil uit. Nochthans is de schepen van ECOLO en zou je verwachten dat ze het probleem van milieu / groen in stad / overbevolking begrijpt, maar dat blijkt ook niet waar te zijn. Ze gaan op het dak van het gebouw een synthetisch grasperkje aanleggen, wij hebben toch echt wel liever ons parkje met bomen.

We gaan wel verder actie voeren tot er een serieus oplossingkomt. Vooral omdat er echt realistische alternatieven voorhanden zijn en we het onaanvaardbaar vinden dat één van de laatste plekjes groen hier zou verdwijnen."

Meer info vind je op :http://www.brunfaut.be.tf/