Beschikbaarheid van werklozen: standpunt ABVV en ACV by ABVV en ACV Thursday, Jan. 29, 2004 at 9:22 PM |
In het licht van het overleg van donderdag 29 januari met de minister van Werk, Frank Vandenbroucke, over de voorgestelde maatregelen voor het "activeren" van werklozen, willen ABVV en ACV de punten verduidelijken waarover beide vakbonden een aanpassing van de voorstellen vragen.
* De onderliggende filosofie van de procedure moet voorrang geven aan de hulp aan de werkloze, niet aan de controle: de werklozen moeten hun recht op begeleiding door de gewestelijke bemiddelingsdiensten kunnen uitoefenen en er mag geen sanctie of beperking van rechten gebeuren, vooraleer er een begeleidingsplan of een passende betrekking werd aangeboden. De werkloosheidspercentages, om de doelgroepen te bepalen die door het werkloosheidsbureau opgeroepen worden, moeten worden opgesplitst volgens leeftijd, geslacht en scholingsniveau.
* De bewijslast betreffende beschikbaarheid moet worden gedeeld en moet in hoofdzaak bij de Gewesten en bij de RVA liggen.
* Werklozen mogen niet in een mechanisme van opeenvolgende (met een tussentijd van enkele maanden) en vernederende oproepingen terechtkomen om hun werkloosheid te verantwoorden.
* Werklozen die een begeleiding volgen of gevolgd hebben, kunnen niet door de RVA opgeroepen worden, dit om te vermijden dat gewestelijke en RVA-initiatieven elkaar doorkruisen.
* Oudere werklozen van 50 jaar en meer en diegenen die na ontslag van een "canada dry" regeling genieten, moeten buiten het toepassingsveld van de nieuwe procedure vallen. Zij moeten toegang tot begeleiding krijgen indien ze dat zelf wensen.
* Ook werklozen die bewezen hebben dat ze actief aan de arbeidsmarkt deelgenomen hebben en een beroepsloopbaan van 20 jaar hebben, moeten buiten het toepassingsveld van de nieuwe procedure vallen.
* De werklozen die als PWA werken en die momenteel vrijgesteld zijn, moeten dit blijven. Ook de werklozen die via de dienstencheques aan de slag zijn, moeten buiten het toepassingsveld van de procedure vallen.
* Tenslotte moeten ook de deeltijdse werknemers met een werkloosheidstoeslag vrijgesteld worden, wanneer ze kunnen bewijzen dat ze aan hun werkgever een voltijdse baan of meer arbeidsuren gevraagd hebben.
klein vraagje by liesbeth Friday, Jan. 30, 2004 at 11:49 AM |
tis mischien een stomme vraag maar wat wordt bedoelt met die canada dry regeling. als iemand dit kan verduidelijken
Klein antwoord by christophe Friday, Jan. 30, 2004 at 1:32 PM |
Geen stomme vraag: "canada dry" is een term die men gebruikt voor een soort alternatief brugpensioenstelsel.
Het gaat ongeveer zo:
Een oudere werkloze is vrijgesteld van stempelcontrole en krijgt een uitkering. Het bedrijf dat hem ontsloeg betaalt buiten enig wettelijk kader iets bij waardoor die werknemer eigenlijk als het ware op brugpensioen is.
Maar vraag mij niet waarom dat canada dry noemt...
bedankt by liesbeth Friday, Jan. 30, 2004 at 5:01 PM |
merci voor de verklaring ik begrijp gewoon graag alles als ik iets lees.
canada dry by joost Saturday, Jan. 31, 2004 at 8:19 AM |
canada dry is een parelend drankje dat er uit ziet als champagne maar er geen is. De werkgevers geven een uitstapregeling aan ouderen met een werkgeverstoelage bovenop het stempelgeld, vandaar de beeldspraak.