arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische Mumbai-gangers tevreden over vierde Wereld Sociaal Forum
by christophe callewaert Thursday, Jan. 29, 2004 at 5:20 PM
christophe@indymedia.be

Mumbai schudt wakker. De confrontatie met de armoede in de straten van de Indische miljoenenstad liet bij de Belgische deelnemers aan het vierde wereld sociaal forum duidelijk sporen na. “In Porto Alegre zit je in een beschermde omgeving, terwijl dat de deelnemers aan het forum van Mumbai op straat konden zien waarover in de seminaries wordt gesproken,” zo drukte Annick De Ruyver van het ACV het uit op de gezamenlijke persbriefing van het Belgisch Sociaal Forum.

Belgische Mumbai-gan...
20040129_mumbai.jpg, image/jpeg, 600x336

De Belgische deelnemers zijn zeer te spreken over de verhuis van het WSF naar Mumbai. Het bood kansen om eindelijk ook eens bewegingen en organisaties uit Azië te ontmoeten. In Mumbai werd een waardevolle poging gedaan om basis- en volksorganisaties bij het Forum te betrekken. En er was het feit dat het WSF van Mumbai een forum was dat bijna letterlijk met beide voeten in de harde realiteit stond.

De meeste Belgische deelnemers blijken vooral voor de uitbouw van netwerken naar de Wereld Sociale Fora. “Het WSF is een ontmoetingsplaats. Uiteindelijk zijn we bezig met de opbouw van een brede mondiale sociale beweging. Dat is een werk van lange adem waarin de versterking van de netwerken heel belangrijk is,” legt Marc Maes van 11.11.11 uit die zelf een actieve rol speelt in de netwerken rond water en handel.

Voor Vodo (Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling) was Mumbai de eerste kennismaking met de wereld van de Sociale Fora. Leida Rijnhout: “Ik dacht dat op een WSF de aandacht in de eerste plaats naar de sociaal-economische thema's gaat. Maar tot onze verrassing moesten wij in Mumbai zeker niet op onze honger blijven zitten. Vooral vanuit het Zuiden is de roep groot om meer aandacht te besteden aan het thema van de ecologische schuld, met andere woorden aan het feit dat het Noorden al sinds jaar en dag de natuurlijke bronnen van het Zuiden leegrooft. Het Zuiden is ook de plaats waar de gevolgen van de klimatologische wijzigingen het scherpst zijn.” Vodo hoopt dat de milieu-organisaties in de toekomst een grotere rol zullen spelen op de Sociale Fora.

Belgisch verlengstuk
Contacten leggen is dus heel belangrijk, maar toch vonden verschillende deelnemers dat dit WSF concreter was dan de vorige edities. “Het bleef deze keer niet bij aanklagen. Voor het eerst werden ook concrete alternatieven voorgesteld,” zei Jean-François Rixen van Oxfam-Wereldwinkel. Wendy Verheyden van Oxfam Solidariteit sloot zich daar bij aan. “Er werd niet enkel getheoretiseerd, maar er waren ook heel praktische discussies over concrete acties.”

Opvallend is wel dat enkel het ACV concrete plannen heeft om aan de ervaringen in Mumbai een Belgisch verlengstuk te breien. De 27 leden van hun delegatie zullen elk op hun niveau verder werken met een video en een fotoreportage van het WSF. Het Belgisch Sociaal Forum heeft ondertussen wel twee halftijdse krachten in dienst, maar echt concrete plannen zijn er niet. De Belgische poot van de mondiale beweging zal wel terug naar buiten treden op 20 maart. Dan wordt er in Brussel betoogd om de start van de oorlog tegen Irak één jaar geleden te herdenken.

WSF - South-East Asia (Burma)
by Matti Friday, Jan. 30, 2004 at 9:58 AM
mattima@linuxmail.org

"Could another Burma be possible?":

http://www.irrawaddy.org/com/2004/com01.html


Verslag van een in Zuid-Oost Azië opererende journalist:

http://www.irrawaddy.org/art/index.html?#wor

Meer over Burma:

http://www.burmaissues.org/

ondertussen in Mumbai
by guidoke Friday, Jan. 30, 2004 at 2:58 PM

Sit-ins in Narmada Bachao Andolan duren voort.

25 januari:

"Drie dagen geleden, begon de Narmada Bachao Andolan met een bezetting van de achteringang van het staatsgebouw van Maharashstra in Mumbai, Indië. Hun eisen zijn 20 jaar oud, onder hun eisen: een stopzetting van de grote dam in de Narmada rivier en een voldoende grote compensatie, het truggeven van het gebied aan de Adivasis (tribale groepen) die zijn moeten vluchten toen hun dorpen werden weggespoeld door een vloed."

http://www.indymedia.org/en/2004/01/110330.shtml

http://www.indymedia.org/en/2004/01/110314.shtml

een ander geluid
by guidoke Sunday, Feb. 01, 2004 at 4:46 PM

“De bacterie van het economisch imperialisme heeft het WSF besmet”


"Minder massaal bezocht werden de twee gelijktijdig gehouden ‘alternatieve’ fora ‘Mumbay Resistance 2004’ en de ‘Peoples Movement Encounter 2004’. Minder massaal, maar wel beter en leuker, vindt Monika. Zij verblijft momenteel voor enkele maanden in India en Nepal, nam deel aan de verschillende fora en zette haar indrukken voor Dusnieuws op papier."
http://indymedia.nl/nl/2004/02/16665.shtml