arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden over hun deelname aan het Wereld Sociaal Forum in Mumbai
by han Soete Thursday, Jan. 29, 2004 at 5:01 PM
han@indymedia.be

De vakbonden waren deze keer goed vertegenwoordigd op het Wereld Sociaal Forum (WSF). Het ACV stuurde een delegatie van 28 deelnemers naar Mumbai, het ABVV nam deel met een aantal verantwoordelijken.

Daniël Van Daele (ABVV)
"Het is de eerste keer dat we ons zo hebben geëngageerd op het WSF. Er namen meer dan 10.000 mensen deel aan de vakbondsbetoging in het kader van het WSF. Er was een klein syndicaal forum waar we het vooral hadden over hoe we de zaken op wereld niveau moesten aanpakken. Het specifieke aan India is natuurlijk dat ongeveer 92% van de economie informeel is. Precies daarom stond de kampanje "work in dignity" centraal.
We stellen ook vast dat de mechanismen van ontmanteling van sociale zekerheid eigenlijk overal gelijklopend zijn, zowel hier als in de derde wereld. Het kapitalisme legt overal zijn wetten op, zowel hier als in de derde wereld.

Annick de Ruyver (ACV):
Wij namen deel met een delegatie van 28, zowel verantwoordelijken als mensen van de basis en syndicale delegees. De deelname aan het forum brengt een grote dynamiek bij onze delegees te weeg oom te gaan werken rond de WTO, het IMF,... de globalisering.
ALs we het hier hebben over "Jobs in dignity" dan klinkt dat een beetje vreemd, maar als onze mensen geconfronteerd worden met de armoede in India dan wordt dat veel concreter.
We hadden een zeer boeiend gesprek met mensen uit de huishoudelijk sector. In India hebben die mensen geen enkel recht, ze zijn niet eens erkend als arbeider, sommigen zelfs niet als mens.
Maar precies dat thema van huishoudelijke nijverheid wordt hier met de diensten-cheque ook zeer actueel,...
Voor onze mensen was deze reis ook een echte inleefreis, je wordt in Mubai immers dagelijks geconfronteerd met de armoede.


han:
Kunnen jullie eens aangeven waarom jullie hoe het zo belangrijk vinden om deel te nemen aan het WSF en hoe jullie daar rond werken??

Annick de Ruyver (ACV):
"Wij hebben een filmpje gemaakt over onze reis en er is ook een diavoorstelling. De deelnemers gaan nu dat materiaal gebruiken om in hun werking te mobiliseren en te sensibiliseren.
We waren ook met veel volk aanwezig op de betoging tegen de GATS vorig jaar. En wij weten dat die acties ook echt effect gebben, in Canccun op de WTO was die betoging in België een gespreksonderwerp.
Alles samen namen al meer dan 500 ACV militanten deel aan de verschillende sociale Fora, we waren ook met 400 op de betoging van Europees Sociaal Forum in Parijs.
We werken met mensen die niet onmiddellijk wakker liggen van de problemen in de derde wereld. De deelname aan die Sociale Fora maakt dat mensen geconfronteerd worden me die problematiek en daardoor ook rond gaan werken."

"Wij organiseren geen spaghetti avonden" antwoordde Daniël Van Daele (ABVV) nogal defensief. Waarom Daniël zo minderwaardig deed over het basis werk van het ACV was niet helemaal duidelijk, maar het zal een kwestie van stijl zijn.
"Als vakbond werken we natuurlijk al veel langer internationaal. Onze horizon is al lang veel breder dan de werkvloer. Zo zijn we bijvoorbeeld ook elk jaar in Davos om er dezelfde boodschap uit te dragen als op het WSF.
In België mobiliseerden we samen met het de NGO's gemobiliseerd tegen de GATS. Die mobilisatie had invloed zowel op Belgisch en Europees politke niveau als op de vergadering van de WTO in Cancun."