arch/ive/ief (2000 - 2005)

Post-baas Thys ten oorlog tegen democratie en werklozen
by christophe callewaert Thursday, Jan. 29, 2004 at 11:27 AM

De verkiezingen opschorten, dwangarbeid voor werklozen en de verlenging van de werkweek met 10 %. Dat is gespierde programma dat Post-baas Johnny Thys voor de bevolking in petto heeft, mocht hij het ooit schoppen tot politieke machthebber van België.

“Ik vergelijk België met het einde van het Romeinse Rijk,” schrijft Thys in een opiniestukje in Vacature van vorige zaterdag. België teert op zijn verleden en is niet bezorgd om zijn concurrentiepositie. “Daarom moeten we dringend ten oorlog trekken,” aldus Thys. “We moeten een aantal verkiezingen overslaan en pas om de acht jaar naar de stembus trekken. Ik geef een aantal voorbeelden van wat er dan moet veranderen: 1. Iedere werkloze moet een halve dag voor de overheid werken, 2. Iedereen moet tien % langer werken. Terug naar de 40-urige werkweek (10 % langer betekent in de feiten een werkweek van 41,8 uur, cc), 3. De directe belastingen moeten naar beneden, de BTW naar boven.”

Johnny Thys werd enkele jaren geleden door Paarsgroen aan het hoofd van de Post gezet om het noodlijdende bedrijf klaar te stomen voor de opening van de markt voor postverkeer. Nadat enkele postmannen eind 2002 in Humo de draak hadden gestoken met het zeer comfortabele loon van de postbaas – naar verluidt verdient Thys zo'n 34 miljoen BF per jaar – voerde deze een absoluut spreekverbod voor het postpersoneel in. In diezelfde reeks interviews hadden de ondervraagde postmannen ook gewaarschuwd voor de sluipende privatisering van het overheidsbedrijf. Thys kondigde enkele jaren geleden al aan dat hij fors wil snoeien in het personeelsbestand van de Post. Zo zouden er 8.500 banen moeten verdwijnen. Bij de Post werken er nu nog 42.000 mensen.