arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Burgerobservatorium' wil vanuit Aarlen ander geluid laten horen over proces-Dutroux
by christophe callewaert Monday, Jan. 26, 2004 at 3:10 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- “Wij verwachten niet veel van het proces-Dutroux. Veel vragen zullen onbeantwoord blijven en op de essentie van de zaak zal er niet worden ingegaan.” Toch wil het Observatoire citoyen het proces aangrijpen om de witte beweging nieuw leven in te blazen. Het Observatoire citoyen bestaat uit enkele bekende en minder bekende figuren die op één of andere manier betrokken zijn bij de beweging van verontwaardiging die nu al bijna acht jaar geleden ontstond na het losbarsten van de zaak Dutroux.

Sommigen zijn journalisten zoals Marie-Jeanne Van Heeswyck die moeilijkheden kregen toen ze wilden doordringen tot de kern van de zaak. Anderen zijn politici zoals Vincent Decroly die botsten op de grenzen van de politiek toen ze de dysfuncties van het gerechtelijke systeem in België wilden aankaarten. Nog anderen hadden zelf een hoge functie in het Belgische gerecht zoals oud-procureur des konings van Doornik Guy Poncelet.

Het Observatoire citoyen bestaat sinds 2002 als vzw. “Na de witte mars hebben de machthebbers van dit land er voor gezorgd dat het deksel heel snel terug op de ketel ging. Wij willen er echter voor zorgen dat dit nooit meer gebeurt en dat de kinderen van dit land zich echt beschermd weten. Daarom dit Observatoire om de bevolking te informeren,” aldus Guy Poncelet. Hij benadrukt verder dat het Observatoire niet de ambitie heeft om de witte comités te beconcurreren. “Tijdens het proces zullen we vooral observeren en de witte comités voeden met onze bevindingen.” Anne-Marie Roviello, docente filosofie aan de ULB die voor het Observatoire een studie maakte over de houding van de media in de zaak Dutroux is het met Guy Poncelet eens, maar voegt er meteen aan toe dat observeren tegelijk ook een beetje actie voeren is. “Wij gaan tegen-info bieden en dat is ook handelen.”

Geheugensteun
Het Observatoire heeft ondertussen zijn eerste werk al klaar. Vanaf volgende week ligt hun boekje “Clés pour le procès Dutroux, Nihoul, Martin en Lelièvre” in de winkel. “Dit boekje is een geheugensteun voor iedereen die het proces kritisch wil volgen,” legt Guy Poncelet uit die zelf een aantal heel overzichtelijke hoofdstukken bij elkaar pende over de sleutelfiguren in de zaak Dutroux en de belangrijkste data. In een tweede deel worden de voornaamste eisen van de witte beweging nog eens op een rijtje gezet en wordt nagegaan in hoeverre het komende proces een antwoord zal geven op de vele brandende vragen. Het Observatoire is sceptisch over de uitkomst van het proces. “We zullen wellicht niet eens te weten komen door wie en waarom Julie en Mélissa ontvoerd en vermoord werden.”

Toch zal het Observatoire aanwezig zijn in Aarlen tijdens het proces. Op enkele stappen van het justitiepaleis zullen ze een centrum opzetten waar iedereen terecht kan voor informatie, getuigenissen en opinies over het proces. Het Observatoire hoopt er ook persconferenties en debatten te organiseren. Voor wie de reis naar het uiterste zuiden van ons land niet wil maken, is er ook een site waar de mensen achter het Observatoire een ander geluid willen laten horen.

Meer info op www.observatoirecitoyen.be