arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebi’s kunnen nu ook met buitenlandse partner trouwen
by Holebifederatie Sunday, Jan. 25, 2004 at 11:03 PM
Posted by han

De Holebifederatie is zeer blij dat minister van Justitie Laurette Onkelinx een nieuwe omzendbrief over de wet op de openstelling van het huwelijk verspreidt naar de gemeentebesturen. In de nieuwe brief staat immers dat holebi’s in België vanaf nu ook met een buitenlandse partner kunnen trouwen. Dat was door de omzendbrief van Onkelinx’ voorganger Marc Verwilghen nagenoeg onmogelijk. De federatie is blij dat zij kan meedelen dat nu ook deze discriminatie is weggewerkt.

Voor heel wat holebi’s die in België hun woon- of verblijfplaats hebben, betekent dit dat zij kunnen trouwen met hun buitenlandse partner. Daardoor zal in veel gevallen een aantal onzekerheden van de baan zijn. De omzendbrief van Verwilghen maakte het enkel mogelijk om te trouwen met iemand uit Nederland. De Holebifederatie is dan ook zeer opgetogen met het initiatief van minister Onkelinx. Het feit dat holebi’s in België niet met een buitenlandse partner konden trouwen, was voor de Holebifederatie nog een van de belangrijkste discriminaties, waarrond ze het afgelopen jaar hard heeft gewerkt. Met deze omzendbrief is de Holebifederatie heel gelukkig, maar toch hoopt zij dat in het nieuwe Wetboek van Internationaal Privaat Recht ook een bepaling wordt opgenomen die de inhoud van de omzendbrief een definitief karakter geeft. Daarom spoort zij de commissie Justitie in de Senaat aan verder werk te maken van een dergelijke bepaling.

Voor meer informatie kan u terecht bij Isha Van Alsenoy, woordvoerster van de Holebifederatie: 09/223 69 29 of 0475/43 16 41 (isha.vanalsenoy@holebifederatie.be) http://www.holebifederatie.be