arch/ive/ief (2000 - 2005)

racist neemt Christiaensen over
by boycot Christiaensen Sunday, Jan. 25, 2004 at 2:20 PM

Blokker Holding, eigenaar van tal van winkels in Nederland, heeft de Belgische keten van speelgoedwinkels Christiaensen overgenomen. De belangrijkste medeeigenaar van Blokker Holding, J. Blokker, is in Nederland berucht om zijn racistische en stigmatiserende uitspraken, en de racistische wijze waarop hij overheidsbeleid zoekt te beinvloeden.

Zaterdag 24 januari 2004 werd door het Nederlandse ANP bekend gemaakt dat Blokker Holding, eigenaar van Blokker, Bart Smit, Marskramer, Xenos, Intertoys, Leenbakker, nu ook de Belgische winkelketen van speelgoedwinkels Christiaensen heeft overgenomen. Christiaensen heeft in Belgie 34 winkels. Daarvan worden er 25 uitgebaat door zelfstandige ondernemers. De winkels gaan onder eigen naam verder, aldus Blokker.

In augustus 2002 had Blokker de twijfelachtige eer alle kranten te halen met een jaarverslag waarin krasse uitspraken over winkeldiefstal werden gedaan.
Blokker uitte in dit jaarverslag dat allochtonen zich vaker schuldig maakten aan winkeldiefstal dan autochtonen. Ook meldde het jaarverslag dat ze illegalen en asielzoekers verantwoordelijk houden voor het (naar hun zeggen) "grote aantal roofovervallen in Nederland.
" De verloedering komt door een complete asiel- en illegalenindustrie die door politici op de been wordt gehouden."
De winkelketen is naar aanleiding van deze hetzerige uitspraken aangeklaagd middels het meldpunt van discriminatie, zijn daar ook op gesprek geweest en beloofden beterschap.

De beweringen zijn openlijk ontzenuwd door een onderzoek wat zo'n jaar later is gepubliceerd, waaruit bleek dat winkeldiefstal niet vaker door allochtonen wordt gepleegd.

De uitspraken zijn des te brutaler als je weet dat Blokker zelf wel geillegaliseerden in het magazijn laat werken voor hongerloontjes. Een paar jaar geleden is om die reden de smeris hun magazijn binnen gevallen.

Wie denkt dat het gesprek met het meldpunt discriminatie geholpen heeft vergist zich.
In juli 2003 publiceert Blokker opnieuw dat roofovervallen op zijn winkels toenemen door" het groeiend aantal illegalen dat zich zonder uitkering staande probeert te houden en een toenemend aantal drugsverslaafden die met hun agressief gedrag onze winkels teisteren."
Blokker kreeg het voor elkaar dat de raad van detailhandel
de overheid opriep krachtig op te treden tegen "illegalen, drugsverslaafden en oosteuropese bendes."

Om bovengenoemde redenen vraag ik jullie de prullaria die in winkels waarvan Blokker de eigenaar is niet te kopen.

"Doei Blokker, van racisten moeten we niks hebben."


links:
klik op:
http://www.indymedia.nl/nl/2002/08/5810.shtml

http://www.indymedia.nl/nl/2002/08/5739.shtml

http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/13011.shtml

waar slaat dit op?
by natan Sunday, Jan. 25, 2004 at 3:22 PM

dat zou niets structureels oplossen, integendeel het is een gemakkelijke manier om je drie seconden politiek correct te voelen en dan verder te kunnen gaan met je alledaagse bezigheden.

consumentenboycots zijn trouwens een erg liberaal idee en gaan voorbij aan een realiteit, waarin het meer dan de helft van de bevolking geen ene reet kan schelen (ondertussen kunnen we dan nog eens ook lekker neerkijken op de stommeriken die nie wakkerliggen van de problemen in de wereld ofzo??).
Je maar eens gaan nadenken over echte manieren om racisme aan te pakken.

Echte oplossingen ontstaan daar waar de verontwaardiging ophoud.

tegengas? komt er hier op indymedia ooit tegengas?

wat gaat natan doen?
by ranzo Sunday, Jan. 25, 2004 at 4:43 PM

je hebt het over: echte manieren om racisme aan te pakken.
nu denk ik zelf dat het beschadigen van het imago van racistische bazen heel goed is, en ook goed om hen te boycotten.
jij kraakt dit idee af omdat het "liberaal" is volgens jou.
daarmee maak je je kritiek niet erg duidelijk.

maar goed: jij hebt dus betere ideen. wat ga jij tegen mensen als Blokker doen? wat doe je uberhaupt tegen racisme?

natan
by anti-Blok(ker) Sunday, Jan. 25, 2004 at 5:33 PM

die praat graag,

http://www.achturen.tk/

racisme?
by Herman Sunday, Jan. 25, 2004 at 10:16 PM

Die uitspraken tonen realiteitszin. Iedereen die een winkel heeft zal ze kunnen bevestigen.
We moeten iets doen aan de situatie van die illegalen, ipv te ontkennen dat ze veel in winkels pikken.

Reactie op Herman
by Eline Monday, Jan. 26, 2004 at 1:54 PM

Dit vind ik klinklare onzin. Het is niet omdat iemand een donkerdere huid heeft dat deze daardoor direct als dief of crimineel moet gezien worden. Er zijn er natuurlijk die het doen, maar wie niet? Blokkers moet eerst en vooral zijn winkels eens een BEETJE beveiligen, en niet alles op de immigranten steken. Zelfs een kind van 2 kan blokker leegroven op 1 dag. Ik begrijp echt niet waar mensen het verschil zien tss afkomsten. We zijn allemaal mensen! En immigranten aanklagen voor iets dat emigranten evenzeer (of mss wel meer) doen is zever! Want niemand heeft bewijzen.

hoera diefstal
by bob Monday, Jan. 26, 2004 at 5:40 PM

en wat is er dan helemaal mis met stelen van grote winkelketens? zolang je de cassiere de schedel niet inslaat kan dat toch helemaal geen kwaad. ik zag pas een bejaarde in een winkel die stiekem aan het pikken was en vond dat wel stoer, die ga ik echt niet aangeven. kijk mensen moeten natuurlijk niet van de armen gaan pikken maar die Blokker, die zwemt toch in het geld.
punt is wel dat in blokker-achtige zaken enkel totaal oninteressante producten liggen die ik niet eens zou WILLEN pikken. kijk, laten ze daar eens wat aan doen.

doe ook eens iets
by konservatieve progressieve Monday, Jan. 26, 2004 at 8:49 PM

Pikken is niet alleen lullig maar ook heel dom. Als Blokker een winkeltje heeft , bepaald hij op voorhand hoeveel dat winkeltje hem jaarlijks netto moet opbrengen. Als het rendement om welke reden dan ook (bijvb. winkeldiefstal)daalt onder Blokkers doelstelling , zal hij op een andere manier TOCH aan zijn rendement proberen te geraken. Dat kan door te bezuinigen op personeel , NOG minder betalen aan de producent in een of ander hongerland enz. , voordeeltjes lospeuteren bij onze overheid(waarom niet); kortom de rekening zal uiteindelijk hoedanook kloppen !! En dat ze altijd redelijk geklopt heeft word bewezen door de groei van blokkers holding . Ik begrijp niet hoe er geredeneerd word in dit forum. Gewoon beginnen met een echte job , netjes en gemotiveerd al uw sociale lasten en belastingen storten aan het kollektief en wat nog beter is : ook met een bedrijf beginnen , woekerwinst maken en die vooral niet voor jezelf houden maar alles a.h. kollektief geven , personeel aanwerven (werk of geen werk) , laten pikken door al degenen die iets kunnen gebruiken , lekker alternatief bezig zijn enz... Inderdaad , U (ja U ) zou niet veel bij te dragen hebben aan het potje van het kollektief . Zijn de mensen hier dan zo dom dat ze niet beseffen dat er enkel NA RENDEMENT van een onderneming 'iets'in het kollektieve potje terecht KAN komen?? Ik heb nog nooit een bedrijf een afdracht weten doen op zijn verliezen.

bunch of crap!
by bob Tuesday, Jan. 27, 2004 at 1:36 PM

Beste konservatieve progressieve,

Uw redenering is net zo verwarrend als uw naam. U waarschuwt er voor niet te stelen bij Blokker en andere winkels, omdat dit de uitbuiting van hen die er werken en kopen en hen die toeleveren zal vergroten. Uitbuiting echter is onvermijdelijk verbonden met het kapitalistische systeem waarbinnen de Blokkers van deze wereld gedijen. Of er nu sprake is van winkeldiefstal of niet, deze vindt toch wel plaats. Uw redenering zal Blokker als muziek in de oren klinken: deze sluit namelijk naadloos aan bij de geijkte reactie van grootgrutters op winkeldiefstal - "dit is enkel nadelig voor de consument/arme vakkenvuller/cassière, want die krijgt de onkosten van diefstal verrekend".
Het punt is dat de arbeider die werkzaam is bij ketens als Blokker, of welk bedrijf dan ook, altijd wordt uitgebuit, en altijd moet opdraaien voor tegenvallers. Of dit nu hogere grondstofprijzen zijn, een hogere dollar, een door harde wind ingezakt dak of verharding van de concurrentie. Deze logica van het kapitalisme lijkt u te ontgaan, gezien uw lachwekkende oproep: "Gewoon beginnen met een echte job, netjes en gemotiveerd al uw sociale lasten en belastingen storten (...)". Werkgevers aller landen zullen trots op u zijn.
Daarom mijn oproep:
-Steel bij alle bedrijven, en verdeel dit onder de armen (komt er toch nog wat in het "potje van het kollektief"!)
-Ben je een uitgebuite werknemer van een bedrijf, steel dan bij je eigen bedrijf (lees de tekst bij het prachtige nummer "take stuff from work" van King Missile, http://www.geocities.com/SunsetStrip/Towers/2441/take.html)
- Boycot Blokker!!

re: anti-blok(ker)
by natan Tuesday, Jan. 27, 2004 at 11:30 PM

in mijn gezicht open en bloot of niet he kerel.
Louter op de man reageren is nogal makkelijk; je weet wat ze zeggen: 'don't shoot the messenger'

zeeën van racisme
by natan Tuesday, Jan. 27, 2004 at 11:54 PM

het lijkt mij op zich goed te reageren op racisme, maar oproepen tot een boycot van Blokker op een forum als Indymedia (impact nul komma heel weinig) dat is zwans.
Dan ben ik blijkbaar niet de enige die graag praat.

Ik noemde het cultiveren van een dergelijke vorm van antiracisme 'liberaal' omdat er weinig analyse van uitgaat.
Het individualistische 'laten we ons lekker boos maken, dan kunnen we alles veranderen' is in se blauw, want enkel gericht op intentie en voluntarisme ('het individu', 'ik', kan alles veranderen door het gewoon te willen).
Maar de intentie alleen is niet genoeg en is zelfs misleidend (wat zijn onze drijfveren? zijn we allemaal zo goede mensen omdat we 'links' zijn? of spelen we ook -net als alle anderen- op onze manier een bepaalde sociale rol?).

Enige vorm van zelfkritiek is dus op zijn plaats. OK we zijn boos, maar welke gevolgen gaan we er aan geven?

Er zijn zeeën van racisme en er zullen dus altijd van dat soort kloothommels rondlopen. Ze één per één te lijf gaan (en dan nog nooit tegelijkertijd want daarvoor zijn er geen middelen en verslapt de concentratie te rap) is water uit de zee emmeren. Je voelt je er goed bij, je kan er eeuwig mee doorgaan, maar het helpt geen ruk.

Niemand mag beweren ultieme en betere oplossingen in pacht te hebben, maar volgens mij zou het toch al helpen moest men stoppen met het 'antifascist/antiracist zijn' alsdusdanig te cultiveren. Het draait hem naar mijn gevoel allemaal teveel rond de zich eeuwig hernieuwende verontwaardiging (en racisten vind je altijd) en niet om oplossingen.

Naar buiten komen met een ganse lijst van bedrijven met een discriminatoir arbiedersbeleid zou al wat meer zoden aan de dijk zetten, maar dan zou er ook werk in moeten gestoken worden. En dat is natuurlijker al een stuk intensiever en onconfortabeler dan gewoon weer staan roepen op één geval.

ja?
by anti-Blok(ker) Wednesday, Jan. 28, 2004 at 10:38 AM

"Naar buiten komen met een ganse lijst van bedrijven met een discriminatoir arbiedersbeleid zou al wat meer zoden aan de dijk zetten"

Addeco, spreekt daar nog iemand over?

addeco
by natan Wednesday, Jan. 28, 2004 at 1:57 PM

als ik mij nie vergis is addeco ook in zo een vlaag aangeklaagd. Zonder campagne, zonder een breder kader en zonder er veel gevolg aan te geven.
Dat is dus juist wat ik bedoel.. zo lukt het niet.

Natan
by anti-Blok(ker) Wednesday, Jan. 28, 2004 at 2:44 PM

"Naar buiten komen met een ganse lijst van bedrijven met een discriminatoir arbiedersbeleid zou al wat meer zoden aan de dijk zetten, maar dan zou er ook werk in moeten gestoken worden."

We wachten op u...

antiantiantiblok(ker)
by natan Wednesday, Jan. 28, 2004 at 4:03 PM

nijdige kerel he gij

mensen de grond in boren voor er ook maar iets concreets is gebeurd en zonder ook maar één moment een gesprek aan te gaan heeft niets te maken met echt dingen willen doen (met echt rood of links zijn), enkel met gelijkhalerij.

kom klappen, verdedig u, argumenteer (ge kunt mij vinden)

ik probeer uit te leggen wat ik hoe bedoel en waarom ik het zo belangrijk vind dat te zeggen, maar als alles wat ge in huis hebt een 'entochzijdeneonnozelelul'-reactie is (lekker ingeduffeld in een nickname overigens), dan vind ik dat plat. En daar heeft niemand iets aan

(zie mij hier bezig :S)

reactie
by P; Van Elst Tuesday, Aug. 02, 2005 at 4:03 PM

Het publiekelijk oproepen tot een boycot is wettelijk strafbaar. Misschien is de schrijver van het artikel dan ook zo laf om zijn naam niet te bekend te maken ?

Beter hier kopen
by Anja Joos Tuesday, Aug. 02, 2005 at 7:47 PM

Bij Dirk van de Broek zijn ze toch veel beter, Daar mogen de marokkaanse bedienden toch al de autochtonen vermoorden wanneer die er een beetje verdacht uitzien.

http://gjmbrouwer.tegengeweld.nl/homepage/show/697318.jpg

"Toen Joos op de avond van 5 oktober 2003 een supermarkt aan het Maria Heineken plein verliet, werd ze door personeel van de winkel staande gehouden op verdenking van diefstal van een blikje bier. Er bleek niets aan de hand. Daarop zou Joos de medewerkers voor kutmarokkanen hebben uitgemaakt. Op straat volgde een vechtpartij, waarbij ook niet-medewerkers waren betrokken. Joos, als gevolg van haar levenswijze nauwelijks zwaarder dan 40 kilo, werd hierbij in elkaar getrapt. Haar belagers lieten haar op straat achter, waar zij korte tijd later overleed. Joos' honden, de herder Alfa, en het keeshondje Rambo, konden niets meer voor haar doen. Anja Joos werd 43 jaar.

In een stille tocht voor Anja Joos, op 7 oktober 2003, liepen duizend mensen mee. Ze werd op 9 oktober 2003 begraven op de Amsterdamse begraafplaats Sint Barbara, op kosten van de Sociale Dienst. Een Marokkaanse medewerker van een stichting tegen racisme bood namens de Marokkaanse gemeenschap excuses aan voor haar dood. Joos ligt in een verzamelgraf dat in de zomer van 2003 is aangekocht door het Amsterdamse drugspastoraat. Haar ouders werden in Duitsland opgespoord, maar weigerden de begrafenis bij te wonen.

Op 26 maart 2004 kwam er een uitspraak in het proces. De 17-jarige verdachte Said B., die begon met het geweld, kreeg drie jaar cel. De 19-jarige hoofdverdachte krijgt door een `fout` van het Openbaar Ministerie slechts 18 maanden opgelegd"