arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Pak de fiscale fraude aan, niet de werkzoekenden"
by CCOD – sector Financiën & WZW Saturday, Jan. 24, 2004 at 11:12 AM

Militanten van de TSE/WZW (Travailleurs Sans Emploi/ Werkzoekendenwerking) en CCOD sector financiën, hebben deze voormiddag de Financietoren bezet. Zij wilden op deze manier hun ongenoegen uiten over de resultaten van de super-ministerraad van 16 en 17 januari 2004.

Ze stellen vast dat de regering het grootste bedrog uit de geschiedenis van de economische crisis pleegt door 200.000 jobs te beloven.
Terwijl het aantal werkzoekenden blijft stijgen.
Terwijl ondernemingen blijven herstructureren, activiteiten blijven verplaatsen en tewerkstelling verdwijnt.
Terwijl ook bij de overheid zelf arbeidsplaatsen op de tocht staan.

In de sector Financiën zal de effectieve tewerkstelling over een periode van enkele jaren dalen van 29.123 personeelsleden (nu) naar 23.263. Met andere woorden: 6000 extra mensen zonder werk. Mensen die na 12 maanden zullen gecontroleerd worden als sociale fraudeurs. Want dat is wat de regering van plan is ten aanzien van 257.758 werklozen die meer dan 1 jaar zonder job zitten.

De WZW en de werknemers bij de overheid stellen vast dat de regering met haar aanpak de kloof laat groeien tussen wie moet leven van een arbeidsinkomen of uitkering en zij die fiscale fraude gepleegd hebben. Deze laatsten worden beloond met fiscale amnestie in plaats van gestraft te worden. Met de maatregelen die de regering aangekondigd heeft na haar samenkomst te Gembloux op 16 en 17 januari, heeft de zij duidelijk één kant gekozen!

Vooraleer er sprake kan zijn van een nog strengere controle van werklozen, moet werk gemaakt worden van de creatie van 200.000 bijkomende jobs.

De tewerkstelling bij de federale overheid, sector financiën, moet behouden blijven, mede als een waarborg voor een echte strijd tegen de fiscale fraude.