arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nooit gezien Front tegen dienstencheques en winstbejag in de Non-Profit
by ace Saturday, Jan. 24, 2004 at 10:33 AM
ace@steun.be

Een nooit gezien Front heeft z'n krachten gebundeld in een Platform voor Solidaire Zorg tegen de dienstencheques, commercie en winstbejag in de Gezondheids- en Welzijnszorg. Op vrijdag 30 januarie om 10h 30 zal er tegen Landuyt en de Vlamse Regering betoogd worden op het Martelarenplein - allen daarheen.

Nooit gezien Front t...
reeds_op_06-10-03_betoging_tegen_de_dienstencheques.gif, image/gif, 640x480

Op maandag 6 oktober was LBC-NVK en de andere vakbonden er reeds als de kippen bij om met enkele honderden militanten te betogen tegen de dienstencheques in de Non-Profit sector - zie http://indymedia.all2all.org/news/2003/10/74626.php voor een sverslag en http://indymedia.all2all.org/news/2003/10/74701.php voor de Dienstencheques-cajun mét geluidsfragmenten.

Op een persconferentie op 23 januari 2004 heeft volgende indrukwekkende lijst van alle relevante organisaties in de Non-Profit sector het Platform Solidaire Zorg boven de doopvont gehouden:

ACW, ACV, ABVV, ACLVB, LBC-NVK, BBTK, ACV Voeding en Diensten, Algemene Centrale, CCOD, Vlaams Welzijnsverbond, VCSPO, VVI, Vlaamse Vereniging Diensten voor Gezinszorg, de Christelijke Mutualiteit, KAV, Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten, afd. Maatschappelijk Welzijn, Federatie van Autonome Centra Algemeen Welzijnswerk.

De aanwezigheid van de mutualiteiten en van de Publieke dienstenverlening in Welzijn en gezondheid is een belangrijke verbreding van het het klassieke platform van werkgevers ne werknemers.

Dit Platform voor Solidaire Zorg is een rots in de branding die de GATS wil installeren in elk land door de basisdienstverlening open te breken voor de markt, de commercie en de internationale concurrentie.

De commerciële sector vindt de argumenten van de non-profitsector onzin. "Onze dienstverlening zal minstens even goed zijn; wij hebben al langer leren leven met kwaliteitsnormen en ethische regels, en met het dienen van klanten" zo luidt het in de Standaard van 24/01/03. En Landuyt stelt het in alle duidelijkheid: "De gesubsidieerde dienstencheques voor kinderopvang streven een socialistisch doel na met een liberaal middel". Daarmee is meteen aangegeven wie de grote promotoren zijn voor de globalisering van de winsten en de destabilisering van de publieke diensten zoals de GATS wil. Als het "Persoonsgebonden Budget" in de gehandicaptensector de komende maanden aan de orde komt zullen ook Groen! met Byttebier de weg verder bereiden voor de afbraak van de Solidaire Zorg en de vervanging ervan door "vraaggestuurd beleid", het "geld in handen van de mensen" om de markt te laten spelen, de concurrentie te ontwikkelen en commerciële ondernemingen hun greep te laten leggen op de zorg- en welzijnssector.

Het is weer niet toevallig dat in de Morgen met geen woord gerept wordt over deze belangwekkende tegenpool die met het Platform Solidaire Zorg tegenover het overheidsbeleid is tot standgekomen. Hieronder volgt de integrale tekst van het Platform:

Het Platform voor Solidaire Zorg steunt de inspanning van zowel de Vlaamse als de federale regering om nieuwe banen te creëren en tegelijk aan nieuwe noden van de mensen te voldoen. Tegelijkertijd moet worden vermeden dat deze goed bedoelde initiatieven in de praktijk leiden tot meer dualisering van de zorg tengevolge de uitholling van het kwalitatief en solidair georganiseerde bestaande aanbod.
De Vlaamse regering heeft beslist een eigen Vlaams systeem van dienstencheques uit te werken die kunnen worden gebruikt voor de Kinderopvang aan huis en de zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten. Samen met de dienstencheques wil de Vlaamse regering meteen ook de zorgsector verder opengooien voor commerciële ondernemingen en interimkantoren.

Het Platform voor Solidaire Zorg heeft hiertegen fundamentele bezwaren, oordeelt dat een aantal historisch belangrijke principes van zorg aan de bevolking op de helling worden gezet en eist dat de Vlaamse regering op deze beslissing terugkomt !
Met de introductie van dienstencheques in de zorg wordt afstand gedaan van het principe dat ouders, zieken, gehandicapten en ouderen vandaag betalen op basis van hun inkomen. Met dienstencheques moeten zowel minder-begoeden als begoeden straks evenveel betalen voor de zorg. In verhouding zullen de minder-begoeden dan een groter deel van hun inkomen moeten besteden aan zorg.
Bovendien biedt de Vlaamse regering de mogelijkheid om zorg voor kinderen, zieken, ouderen en gehandicapten te laten verlenen door commerciële bedrijven en interimbureau’s. Het Platform voor Solidaire Zorg verzet zich fundamenteel tegen het verder commercialiseren van de zorg : de zorg voor kinderen, zieken, bejaarden, gehandicapten moet een zaak blijven van instellingen en initiatieven zonder winstoogmerk. Commercialisering leidt op termijn immers onvermijdelijk tot dualisering van de zorg (met kwaliteitsvolle verzorging voor de begoeden en minimumpakketten voor de minderbegoeden).

HET PLATFORM VOOR SOLIDAIRE ZORG EIST :

1. Dat de Vlaamse Regering de voorziene budgetten voor dienstencheques in kinderopvang en zorg voor zieken, bejaarden en gehandicapten onmiddellijk investeert in reguliere subsidiëring via de bestaande instellingen en initiatieven zonder winstoogmerk !
Er bestaan vandaag nog heel wat behoeften in de kinderopvang en de zorg. Sinds jaar en dag vragen de bestaande instellingen en initiatieven meer middelen om een antwoord te geven op deze nieuwe maatschappelijke behoeften. De dienstencheques zijn hier niet het aangewezen middel voor. Het creeren van duurzame tewerkstelling voor kansengroepen kan ook via andere finan-cieringstechnieken (cfr. Groenjobs). Dienstencheques voor kinderopvang aan huis zijn bovendien duurder voor de overheid omdat er in verhouding met de collectieve kinderopvang minder kinderen kunnen worden opgevangen.

2. Meer flexibele Kinderopvang en Zorg : JA !!
Economie, arbeid en samenleving worden alsmaar flexibeler : de vraag naar meer flexibele en meer gedifferentieerde vormen van kinderopvang en zorg stijgt in verhouding. De bestaande organisaties zijn perfect in staat om op deze flexibele vragen in te spelen wanneer ze daarvoor de reeds lang gevraagde middelen krijgen van de Vlaamse overheid.

3. NEEN aan de verdere commercialisering van de Kinderopvang en de Zorg voor zieken, gehandicapten en ouderen !
Onaanvaardbaar voor het Platform voor Solidaire Zorg is het verder openstellen van de kinderopvang en de zorg voor zieken, gehandicapten en ouderen voor commerciële bedrijven en uitzendkantoren. Het Platform waarschuwt voor het risico op meer dualisering van de zorg. Het Platform eist dat de Vlaamse overheid haar historisch maatschappelijke rol in de organisatie van een solidair zorgproject onverkort blijft opnemen en verstevigt !.

Om deze bekommernissen en eisen kenbaar te maken aan de Vlaamse regering, organiseert het Platform voor Solidaire Zorg een actie.

We komen samen op VRIJDAG 30 JANUARI 2004 om 10.30uur op het Martelarenplein in Brussel, voor het kabinet van de Minister-President.

aktieve tsjeven
by rikke Saturday, Jan. 24, 2004 at 6:47 PM

'k Heb die tsjeven nog nooit zo aktief geweten sinds de CD&V in de opositie zit. Houden zo.