arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het glazen plafond in de ICT-sector
by Kristin en Nele Friday, Jan. 23, 2004 at 4:13 PM

In Vlaanderen bestaat meer dan 40% van de beroepsactieve bevolking uit vrouwen. We vinden deze 60/40 verdeling echter niet terug op alle niveaus van de arbeidsmarkt. Aan de top van het bedrijfsleven vinden we slechts weinig vrouwen terug, is dit ook zo in de ICT-sector? We vroegen het aan drs. Elke Valgaeren, die aan het Limburgs universitair centrum doctoreert op dit thema, en ons gedurende een workshop tijdens de digitale ontmoetingsdagen deze studie toelichtte.



Wat is ict?


Ict staat voor Information communication technologies. Alles wat te maken heeft met hoe je informatie op een nieuwe technologische manier kan overbrengen en verwerken.
elke valg

Hoe zit het met de aanwezigheid van vrouwen in de ict-sector?

In de algemene arbeidsmarkt gaan er meer en meer vrouwen werken, maar vrouwen hebben het wel moeilijker om in de leidinggevende functies door te groeien. Deze tendens zie je ook in de ict-sector. In de ict-sector zijn er minder vrouwen dan mannen. Er zijn minder vrouwen die informatica studeren en deze tendens neemt toe. Nu hoop ik dat dit niet gaat overslaan naar de arbeidsmarkt. Momenteel is dit nog niet gereflecteerd in de ict-sector, immers stijgt het aantal vrouwen nog steeds.

Waarom studeren meisjes minder informatica?

Dat heb ik niet concreet onderzocht. Maar ik denk dat het beeld dat men heeft over informatica niet zo aantrekkelijk is voor vrouwen. Nochtans de studie informatica lijkt sterk op de studie wiskunde en trekt vrouwen dan wel weer aan. Waarschijnlijk denkt de vrouw dat wiskunde eerder naar het onderwijs leidt dan informatica. Het beeld van de job die je kan doen met een diploma is van belang en in verband met informatica is er nog werk aan de winkel. Immers is informatica meer dan techniek, eigenschappen zoals communiceren en oplossingen zoeken zijn ook heel belangrijk.

Wat hebt u precies onderzocht?

Ik heb onderzocht of het glazen plafond ook in de ict-sector aanwezig is. Het glazen plafond is de tendens dat vrouwen moeilijker doorstromen naar leidinggevende functies.
Immers is informatica nieuw en misschien gemakkelijker om door te breken omdat er nog geen vastgeroeste patronen zijn. Ik heb toch vastgesteld dat inderdaad in de helft van de informaticabedrijven, vrouwen het moeilijker hebben dan mannen om door te stromen naar management functies.
Hierin spelen dus dezelfde mechanismen als in de andere sectoren.
Dit heeft heel veel te maken met stereotypen die leven over mannen en vrouwen.
Ik denk zeker niet dat het aan de vrouwen zelf ligt. Er is een verschil tussen mannen en vrouwen. Maar het wordt wel erg als vrouwen die in de informatica ambitie hebben , deze ambitie niet kunnen waarmaken. Dit wordt veroorzaakt door onbewuste discriminatiemechanismen in de bedrijven. Het is immers vaak niet de bedoeling om vrouwen achter te stellen.

Hoe kunnen we deze discriminatiemechanismen uitschakelen?

We hebben hiervoor twee dingen nodig; ten eerste meer vrouwen die het kunnen en dat kan je door de opleiding informatica aantrekkelijker te maken en door het beeld van de job na deze opleiding realistischer te maken en hiermede moet je bij het begin reeds beginnen in het lager onderwijs. Je ziet het zelfs al van vroeg bij het speelgoed dat kinderen krijgen. Jongens krijgen technischer speelgoed dan meisjes bijvoorbeeld meccano. Er wordt dus al van kleins af aan onderscheid gemaakt.
Het tweede is dat men binnen de bedrijven het glazen plafond moet proberen weg te werken.
Zo heeft bijvoorbeeld IBM, waar heel veel vrouwen werken, een echte politiek om privé en werk meer op elkaar af te stemmen. Vrouwen hebben hier meer voordeel aan dan mannen.

Eist de ict-sector meer flexibiliteit van haar werknemers dan andere sectoren?

Ik heb dit altijd gedacht, maar als je dan gaat kijken naar de verzorgingssector, waar je dan toch heel flexibel moet zijn, daar werken  dan wel heel veel vrouwen.

Wat kunnen vrouwen zelf doen in de ict-sector om het glazen plafond te kunnen doorbreken?

Ik denk dat ze bondgenoten moeten zoeken. Een soort van mentor die hen begeleidt. De mentor hoeft niet meteen een vrouw te zijn. Met deze mentor kan men nadenken over hun loopbaan.
Als het je niet lukt kan je nog altijd naar een ander bedrijf overstappen.
En als het echt om discriminatie gaat, dan zijn er nog altijd de formele kanalen waar je kan gaan klagen.

U heeft ook diepte-interviews gedaan, zijn hieruit frappante verhalen uitgekomen?

Een vrouwelijke manager vertelde me dat ze verschillende managementfuncties had mislopen omdat haar bazen ervan uitgingen dat ze als vrouw toch niet ambitieus was.
Een ander vrouwelijke manager gaf toe dat ze haar internationale carrière had kunnen opbouwen door haar man te volgen.