arch/ive/ief (2000 - 2005)

{Digitales 2004} The Movie
by Candida TV Thursday, Jan. 22, 2004 at 5:16 PM

Video Digitales 2004, Women and Technology, Brussels

{Digitales 2004}  Th...
ngv.jpg, image/jpeg, 160x128

{Video} Digitales 2004 Download 01:51 10.75 Mb

{FR} Digitales 2004 La technologie transforme nos vies quotidiennes, notre rapport au travail, à la communication, et même au corps et à la maternité. L'enjeu économique, politique, social et culturel de la "maîtrise des nouvelles technologies" est de taille : deviendront-elles un outil de libéralisation du commerce, doublé d'une structure de contrôle et de surveillance ou un formidable espace de création, de diffusion, d'information et un outil d'égalité et de participation culturelle au développement international ?

Ni colloque, ni forum, Digitales sont des journées continues de travail pratique et théorique, organisées dans un lieu-matrice de formation professionnelle de femmes et d'autres lieux physiques et virtuels, qui ouvrent un nouvel espace de réflexion et de création, d'appropriation et d'autonomie, de mémoire et de découverte.

S'il est important d'attirer les femmes - et les rêves des jeunes filles - vers les sciences et les technologies pour qu'elles manipulent l'outil technologique, il ne faut pas qu'il devienne leur nouvel instrument d'aliénation.

{NL} Digitales 2004 Er gaat geen dag voorbij zonder verwijzingen naar de impact van de technologie op ons dagelijkse leven, en naar het groeiende belang van vrouwen in die evolutie (al zijn vrouwen alsnog vaak slechts gebruiksters). De opkomst van die nieuwe technologieën beïnvloedt onze verhouding tot werk, tot communicatie en zelfs tot moederschap. Er gaat al evenmin een dag voorbij zonder aansporingen om in je opleiding en verwachtingen rekening te houden met die nieuwe instrumenten. In een adem wordt dan vaak bezorgdheid geuit over de ongelijkheid die de nieuwe ontwikkelingen in de informatica creëren: wie heeft er toegang tot en wie niet, wie begrijpt ze en wie niet, wie gebruikt en wie ondergaat ze?

Niet alleen wordt er veel over gesproken, de bedrijfswereld en bepaalde universitaire departementen proberen zeer actief om vrouwen en jonge meisjes in de richting van de wetenschappen en technologie te sturen. Vaak is hun eerste bekommernis daarbij het nijpende tekort aan personeel, en niet het streven naar gelijkheid man/vrouw. Het Europese verdrag van Lissabon (maart 2000) beklemtoonde het belang van "Het beheersen van de nieuwe technologieën", zowel om economische redenen als met het oog op gelijkheid en de culturele bijdrage van Europa tot de internationale ontwikkeling.

Enkelen zien dit met lede ogen aan: voor hen dienen die nieuwe technologieën slechts als een stimulans voor de vrije markt, en vormen ze daarnaast vooral een instrument van controle en bewaking, dat de breuk tussen Noord en Zuid en tussen arm en rijk enkel versterkt. We weten evenwel ook dat we er heel wat goeds van mogen verwachten. Het internet is bijvoorbeeld een schitterende ruimte gebleken om creativiteit te botvieren en ideeën uit te wisselen. Als het echter belangrijk is dat vrouwen die nieuwe instrumenten gebruiken, dan moeten zij er zich ook thuis in voelen, en dat veronderstelt onder meer dat onderwijzers en werkgevers hun beeld van "vrouwen en nieuwe technologieën" bijstellen.

We hebben een "echte" plek gekozen - een vormingscentrum en een onderzoeks- en documentatiecentrum die ook huizen zijn in de stad - en een gedeelde tijd - drie volledige dagen die persoonlijke zowel als gezamelijke parcours toelaten, in de hoop zo de "passieve consumptie" van informatie te vermijden die vaak optreedt tijdens conferenties over "vrouwen en nieuwe technologie". We hopen dat het gemeenschappelijke werk tijdens de "Digitale ontmoetingen" de weg kan effenen voor andere gemeenschappelijke projecten, in andere "echte" plaatsen, reëel of virtueel.