arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ploegen-en nachtarbeiders: de dupe van de ‘perceptie’ ?
by ABVV, Algemene Centrale Thursday, Jan. 22, 2004 at 4:56 PM

Het regeringsconclaaf van het voorbije weekend besliste in te gaan op de vraag van de patroons en 42 miljoen€ steun te verlenen aan de werkgevers die ploegen-en nachtarbeid organiseren. Daarbij mogen de werkgevers de bedrijfsvoorheffing van 1% van de belastbare bezoldigingen vanaf 1 juli 2004 in het bedrijf houden en niet doorstorten aan de staat. In ruil hiervoor zouden de werkgevers initiatieven moeten nemen zoals de organisatie van vervoer of kinderopvang.

De ploegen- en nachtarbeiders stellen zich terecht heel wat vragen bij deze maatregelen. Zij zouden de indruk kunnen hebben dat hun bedrijfsvoorheffing of hun belastingen zullen dalen. Niets is minder waar.

De werkgever krijgt compensatie voor de extrakosten die zijn arbeidsorganisatie met zich meebrengt op de rug van de werknemers. De nadelen van de ploegenarbeid voor de gezondheid en het privé-leven van de werknemers zijn gekend:slaapstoornissen, spijsverteringsstoornissen, verstoring familiaal en sociaal leven, stress en burn-out

En de regering geeft nog steeds geen antwoord op de eisen van de werknemers.
De werknemers willen dat nacht-en ploegenarbeid tot het minimum beperkt worden: dit is een kwestie van openbare gezondheid.

Voor de werknemers die toch in ploegen moeten werken dient een echt statuut voorzien te worden met de mogelijkheid na verloop van tijd opnieuw dagwerk te verkrijgen.

Daarom moeten de werkgevers hun arbeidsorganisatie en hun tewerkstellingsbeleid plannen: waar is ploegen en nachtarbeid noodzakelijk, welke opleidingsplannen moeten voorzien worden, zoeken naar dagwerk door de werkgever en outplacement.

Wij eisen de oprichting van een interprofessioneel fonds die het loonverlies ten laste kan nemen wanneer dit reintegratiebeleid faalt.

Een nacht-ploegenarbeider van 50 jaar of ouder met 20 jaar anciënniteit waaronder nachtprestaties moet de effectieve mogelijkheid hebben om over te stappen naar een dagjob zonder loonverlies.

De regeringsmaatregelen zijn geen antwoord op de eisen van de ploegen-en nachtarbeiders Dit is een stap achteruit, een ondersteuning van het nachtwerk,een verbloeming ondanks de schadelijkheid.