arch/ive/ief (2000 - 2005)

WSF-mediawatch 5: Nabeschouwingen in De Morgen, De Standaard en La Libre
by jpe Thursday, Jan. 22, 2004 at 10:26 AM

De dag na het einde van het Wereld Sociaal Forum blikken enkele kranten nog even terug. Ook De Morgen. Maar de krant doet dat niet door pro's en contra's te wikken, maar opent meteen al met de negatieve titel "Het WSF schiet zijn doelgroep voorbij". La Libre Belgique en De Standaard daarentegen blikken genuanceerd terug.

* De Morgen: de kritiek van LSP en Attac

Janine Meijer die vorige week vrijdag ook al het enige artikel schreef dat er van vrijdag 16/01 tot en met woensdag 21/01 in De Morgen over het WSF verscheen, is blijkbaar in Bombay geweest want ze opent haar halflange artikel onderaan pagina 15 met een beschrij ving van het terrein waarop het WSF plaats vond. "De 10.000 deelnemers spreken van een groot succes" schrijft ze "maar ondertussen neemt de kritiek uit de eigen achterban toe." Vervolgens wordt 1,5 kolom (de helft van het artikel) besteed aan de kritiek van Erik Byl van de LSP (Links Socialistische Partij). Van Byl komt ook de titel boven het artikel in De Mor gen. Kort samengevat stelt Byl dat op zo'n Forum wel interessant gepraat wordt maar dat het allemaal weinig concreet resultaat oplevert. Byl: "Er moet niet alleen gepraat worden, er moet ook een politiek alternatief worden uitgebouwd." Anders verliest men de aansluiting met 'de gewone mensen' die resultaten willen zien en die als ze niet door links worden aangesproken, wel door (extreem-)rechts bewerkt zullen worden.

In haar laatste kolom laat Meijer Eric Goeman van Attac aan het woord. Hij wijst op het belang van het lokaal uitwerken van de strijd tegen het kapitalisme en betreurt dat sommigen binnen de anti/andersglobaliseringsbeweging "niet bereid zijn de totaalstrijd tegen dit systeem aan te gaan". Volgens Goeman heeft de beweging wel veel vooruitgang geboekt. "Belangrijk is nu dat we de beweging verbreden en er een lokale verankering ontstaat." Inderdaad, maar hoe doe je dat als de media je doodzwijgen ? Heeft Goeman die vraag al gesteld aan De Morgen ?


* De Standaard: "nieuwe bouwstenen"

De hoofdfoto op de cover van De Standaard was voor de Iraanse president Khatami die gisteren Davos opende. Binnenin (p. 6) heeft de krant onder de titel "Wereld is wellicht nog onveiliger geworden" een halflange bijdrage over Davos. Dit keer heeft de krant een redacteur naar het Forum gezonden, Jan Bohets.

Onderaan in een iets korter artikel van 'FVDP' wordt nagekaart over Bombay. Titel: "Anders globalisten vinden in Mumbai nieuwe bouwstenen". Tusstentitel: "Binnen de alternatieve beweging ontbreekt het aan eensgzindheid over de te volgen tactiek." FVDP zet in zijn terugblik de pro's en contra's van de top op een rijtje (grote opkomst, aanwezigheid echt gemarginaliseerden ... vs onder andere de kritiek van Mumbai Resistance dat het WSF zelf "waterdrager voor het groot kapitaal" is geworden. FVDP laat Marc Maes van 11.11.11 die "maoïstische vuilspuiterij" veroordelen én tegelijk toegeven dat "de kritiek niet helemaal onterecht is." Hij besluit dat je "van het WSF-proces geen kant-en-klare blauwdruk voor een andere wereld mag verwachten, maar hier worden telkens wel nieuwe bouwstenen gelegd."


* La Libre Belgique: UNICE vindt Bombay "peu constructif"

Was Le Soir de voorbije dagen de krant die het uitgebreidst over Bombay berichtte, vandaag schrijft de krant alleen nog over Davos. Het uitgebreidst over beide Fora bericht nu La Libre. De krant besteedt er zijn pagina 2 en 3 aan plus het editoriaal op p. 16. Bovenaan rechts op de cover prijkt al de titel "Deux mondes" met als onderschrift: "Clôture du Forum social mondial, qui se cherche et ouverture du Forum économique mondial".

Binnenin deze drie grote titels: "Victime de son succès", "Lutte de légitimité entre Bombay et Davos" (de standpunten van Chico Withaker (WSF) en Klaus Schwab (WEF) - wellicht overgenomen uit La Libération van gisteren, het stuk over La Libération en Le Monde verd ween gisteren uit de Mediawatch door een computercrash) en tot slot "Peu constructif, signe de frustration". Die woorden komen van Philippe De Buck (UNICE) die door La Libre geïnter viewd werd over Bombay én Davos. De Buck vindt ook dat de beide Fora niet de meest gelegitimeerde instrumenten zijn om tot een dialoog over de wereldproblemen te komen. Die moet volgens hem verlopen binnen het kader van de daartoe opgerichte wereldinstellingen (VN, Wereldhandelsorganisatie enz.). "C'est là que les problèmes se règlent de façon durable et pas ailleurs."

tiens, tiens, tiens
by welbekend :) Thursday, Jan. 22, 2004 at 4:28 PM

" In haar laatste kolom laat Meijer Eric Goeman van Attac aan het woord. Hij wijst op het belang van het lokaal uitwerken van de strijd tegen het kapitalisme en betreurt dat sommigen binnen de anti/andersglobaliseringsbeweging "niet bereid zijn de totaalstrijd tegen dit systeem aan te gaan".


Is dienen Eric niet den dienen die graag in de pers mensen die (ocharme) een ruitje kapotgooien zo graag veroordeeelt, net zoals zijn collega's in het buitenland?

En de socialisten de goede vindt?

Over totaalstrijd gesproken.