arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bloedbad in Tlalnepantla
by guidoke Wednesday, Jan. 21, 2004 at 4:02 PM
guidoke@ilema.net

Het autonome stadje Tlalnepantla, in het zuiden van Mexico werd vorige week woensdag(14 januari) om 1uur in de morgen binnengevallen door oproerpolitie. Ooggetuigen spreken van tenminste twee doden en een dozijn personen dat verdwenen is. Ook wordt er gesproken over brutaal optreden van de politie en intimidatie.

Bloedbad in Tlalnepa...
shot_by_commandos2.jpg, image/jpeg, 432x260


GREG BERGER, onafhankelijk reporter en documentaire filmmaker in het interview [ audio | 128kbs stream | 250 kbs stream] met Democracy Now!
“De staatspolitie viel het dorpje binnen met 1500 oproeragenten. Er werden sluipschutters op gebouwen geplaatst, er werd lang en hevig geschoten op de mensen die het stadhuis bezetten, en tenminste twee mensen werden gedood. Veel mensen werden geslagen. Ik sprak persoonlijk met verscheidene oudere vrouwen die in het gezicht en op het lichaam werden geslagen door de oproerpolitie. Veel mensen van de stad liepen de heuvels in en er wordt nu jacht op gemaakt met helikopters en politiehonden door de bossen. De volledige stad bevindt zich in een staat van beleg.”


Volgens SF Bay Indymedia, werden mensenrechtenactivisten ook aangevallen en verwond door oproerpolitie toen ze enkele dagen later de situatie wouden evalueren.

De aanval volgde op de "Onafhankelijkheidsverklaring" van de stad op zondag, 11 januari, toen de inwoners van de gemeente Tlaneplanta in de staat van Morelos vergaderden in de publieke ruimte om de "People's Autonomous Council" op te richten. [Chiapas Imc]
Het stadhuis was bezet sinds 1 november vorig jaar. De traditionele manier om de burgemeester voor de stad te selecteren, via een open vergadering met alle volwassenen werd vernietigd door het electorale comité van de staat in juli(2003). De kandidaat die gewonnen had was controversieel en niet populair; niet enkel omdat slechts 10% voor hem gestemd had maar ook omdat hij van corruptie beschuldigd werd in andere politiek functies die hij al gehad had.

De meerderheid van de inwoners van de stad beslisten om te vragen om de verkiezingsresultaten te annuleren en dat hun manier van verkiezen legaal zou worden erkend.

Tlaneplantas vraag voor autonomie volgde op de recente verjaardag van 10 jaar opstand van de Zapatista's.

Tlaneplanta is bekend als één van de basisplaatsen voor het produceren van nopal, een cactus die belangrijk is voor het Mexicaanse eten. Het wordt niet allen verhandeld in Mexico, een groot gedeelte van de nopal die geproduceerd wordt in Tlaneplanta, wordt uitgevoerd naar de V.S. Handelsonderhandelingen in Monterrey, Mexico, vielen samen met de aanval op de stad waar, op dezelfde dag,een handelstop van Amerikaanse landen werd gehouden en waar er gesproken werd over Free Trade Area of the Americas.

zie ook
by guidoke Wednesday, Jan. 21, 2004 at 4:44 PM

http://chiapas.mediosindependientes.org/

Hier kan je enkele foto's vinden:


Update: Massacre in Tlalnepantla
http://www.indybay.org/news/2004/01/1668144.php