arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische pers over WSF Bombay (3): De Morgen kijkt liever naar Davos
by jp everaerts Tuesday, Jan. 20, 2004 at 9:03 PM

De Nederlandstalig Belgische deelnemers aan het WSF in Bombay mogen daar een interessante tijd beleven - zo is op Indymedia te lezen, waar anders ? - maar op het thuisfront dringt hun boodschap nauwelijks door. En wie zou daar verantwoordelijk voor zijn ?

Ben ik helderziend of is De Morgen echt zo voorspelbaar ? In Christian Van Thillo's dagblad ontbrak op dinsdag 20 januari opnieuw elke verwijzing naar het WSF maar er was wel een foto van het gebeuren waarvan ik me gisteren aan het eind van het WSF-persoverzichtje had afgevraagd of De Morgen daar wel zou wakker voor schieten. En inderdaad: een dag voor de aftrap van het Wereld Economisch Forum in Davos had De (Financiële) Morgen (p.14) daar een fotootje van. Onder de titel "Grote schoonmaak voor het Forum" (dat van Davos dus) volgende nog een fototekstje dat niet bepaald precies was. Het ging over het WEF "dat dezer dagen in Davos plaatsvindt". Het moet nog beginnen hé.

De Standaard schitterde vandaag eveneens door afwezigheid in het debat over de globalise ring.

Dan maar ons licht opsteken bij de Franstalige landgenoten - u weet wel, die 'profiterende Walen' waar Yves Desmet nu ook al graag op kankert, zo vernamen we van hem vorige week in La Libre.

La Libre Belgique bracht vandaag over Bombay nog slechts één (AFP) alineaatje, getiteld "Altermondialisme: Lutte contre le néolibéralisme et les castes."

Le Soir daarentegen had een boeiende pagina 8. Bovenaan ging het over hoe extremisten allerhande garen spinnen bij het Franse hoofddoekverbod ("Les effets pervers de la loi antivoi le"). Daaronder volgden van LeSoir-envoyé spécial Philippe Regnier 2 middellange en 2 korte stukjes over Bombay. De aandacht ging vooral naar de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Economie Joseph Stiglitz (zie ook p. 2) en zijn kritische visie op de globalisering. In de tweede middellange bijdrage kon de Belgische Oxfam-medewerker Jean-François Rixen zijn impressies van het Forum geven. Aandacht was er ook voor het communiqué "De Bombay à Gembloux, un autre monde est possible" en voor de Franstalige politici die in Bombay present zijn (Isabelle Durant, Pierre Galand ...).

Nog een interessante bijdrage in LS van het soort dat je in de 'Vlaamse' pers nog zelden vindt, vormde het opiniestuk "Chômeurs et DHL: Deux poids, deux mesures, une fois de plus" van de hand van wetenschapsman Christian Arnsperger.

Bij de radio hetzelfde plaatje als in de pers. Vanmiddag in het VRT-radiojournaal van 1 uur niets over Bombay terwijl de RTBF een verslag had van zijn correspondent ter plekke.

Tot slot nog even naar Frankrijk. Daar wijdde Le Monde vandaag weer een volledige pagina (6) aan het Forum in Bombay. Met als hoofdartikel deze bijdrage van Laurence Caramel: "Victime de son succès, le Forum de Bombay est menacé d'asphyxie." Le Monde had ook aandacht voor de radikaal linkse, overwegend Indische beweging "Mumbai Resistance". Wedden dat ze daar bij De Morgen nog nooit van gehoord hebben ?

Zeggen alle De Morgen lezende niet-mediawatchers niet best hun abonnement op voordat Christian Van Thillo hen volledig asfyxeert ?

(PS: asfyxie: stilstand van de ademhaling waardoor een schijndood ontstaat.)

wel nu
by postman Tuesday, Jan. 20, 2004 at 9:51 PM

dit alles is eens te meer een reden om zelf onze eigen media verder uit te bouwen en onder brede bevolkingslagen bekend te maken

hop met de geit!

De Morgen ingeslapen ...
by Ziggy Stardust Tuesday, Jan. 20, 2004 at 10:29 PM

Inderdaad een schande dat een zogezegde wat "progressievere" krant als de Morgen oostindisch doof blijft voor berichtgeving over een zeker niet slapende andersglobalisten beweging. En dan te weten dat de media verdorie een ongelooflijk machtig 'wapen' is ... er is anders wel ruimte genoeg voor ander weinig relevant bladvulsel bij De Morgen.

Tijd om van krant te veranderen misschien ...

niet meer "hot"
by Don't shoot the messenger Wednesday, Jan. 21, 2004 at 8:06 AM

Heb zelf nog bij de morgen gewerkt (layout)en het ligt niet aan de journalisten. Keer op keer zag ik ze met goede voorstellen naar de hoofdredactie en adjunctredacteurs stappen waarbij 75 procent werd afgeschoten.Zeker de buitenlandpool krijgt zo weinig ruimte ( 2 pagina's) en moet daar dan nog een stuk aan de reclame afstaan.
Alles wat de adverteerders zou kunnen afschrikken wordt geweerd.De morgen is allang geen politiek progressieve krant meer en dient de belangen van de persgroep=VTM,Laatste Nieuws.Alleen teren ze nog op dat zogezegd onnafhankelijkheidslabel en kunnen zo ongemerkt veel mensen zand in de ogen strooien.Yves desmet heeft het in het verleden verschillende malen gezegd dat hij kotst van die "linkse betweters".En daardoor is hij de perfecte frontman voor de vlaamse Berlusconi Van Thillo
Wat betreft de antiglobalisten is er in de media een algemene tendens van afwezigheid...zoals Danny I van Deng tegen mij zei; het is gewoon niet meer "hot"
Ergelijk maar de realiteit...
En als de beweging zich niet vlug herbront en nieuw acties uitdenkt,gaan ze niet meer dan een leuk muzikaal item in de "prehistorie" worden...zoals Mei'68

zie ook
by Guido Wednesday, Jan. 21, 2004 at 3:08 PM

Het WSF 2004 in de Vlaamse en de Nederlandse kranten
http://www.ipsnews.be/mumbai/nieuws.asp?l=07