arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief aan Siegfried Bracke (Deevende Dag) naar aanleiding van debat over hoofddoek
by Faouad Ahidar (Spirit) Tuesday, Jan. 20, 2004 at 6:17 PM

Open brief van Fouad Ahidar aan Siegfried Bracke (De Zevende Dag, VRT) naar aanleiding van debat over hoofddoek.

Met grote ontzetting was ik op zondag 18 januari getuige van het debat rond de Islamitische hoofddoek. De zogezegde informatie die door uw gasten werd gegeven is voor mij niets anders dan nog meer olie op het vuur van alle extreem-denkenden in deze maatschappij. Meer nog, als publieke zender heeft de VRT zich niet van zijn taak gescholden om aan de kijker juiste informatie te verstrekken. Uiteraard gaat het hier om een debat en is het de bedoeling dat ieder zijn mening geeft maar volgens mij zou er toch meer werk moeten worden gemaakt van de selectie van de sprekers aangaande bepaalde thema's.

Wat mij het meest tegen de borst stuitte was de interventie van Prof. Vermeersch. Deze zogenaamde wetenschapper lijkt er vooral op uit zich interessant te maken en mensen voor het hoofd te stoten. Als zijn discours dan nog gebaseerd was op feiten maar dit, met alle respect, was louter gevaarlijke demagogie.

Deze man kan het zich blijkbaar veroorloven om jonge Islamitische vrouwen in één zin te noemen met de beulen en moordenaars uit de tijd van de nazis. De hele Islamitische gemeenschap, toch de tweede grootste religieuze gemeenschap op deze aardbol, wordt hier over één kam geschoren met het naziregime.

Bovendien zijn moslimmannen mishandelende, brute, barbaren die hun vrouwen afranselen en hun dochters met dwang een doek op hun hoofd binden. Dit zijn toch wel verhaaltjes voor Ali Baba : woeste arabieren en blanke slavinnen. Is dit hoever onze eminente professoren staan met de kennis over onze medeburgers ? Eigenaardig genoeg heeft het beeld dat M. Vermeersch ophangt veel gemeen met bepaalde cartoons in de blaadjes van het Vlaams Blok.

Is de VRT er echt niet toe in staat een genuanceerd beeld te geven van de Islam zodat mensen er werkelijk wijzer van worden. Er lopen in Vlaanderen en Nederland, of desnoods in het buitenland, voldoende mensen rond die objectieve informatie kunnen geven over hoe de Islam in elkaar zit. Welke strekkingen er bestaan in de Islam. Hoe Islamitische geleerden omgaan met de Koran en de andere geschriften die deel uitmaken van de Islamitische traditie.

M. Vermeersch doet het uitschijnen alsof de moslims de Koran nemen, lezen en toepassen. Als wetenschapper vind ik het schandalig dat hij niet eens weet dat de Islam bestudeerd wordt en een complexe, gegronde aanpak voorziet van elk koranvers en alles wat voortkomt uit de Sunna ( de overlevering van de Profeet). In zijn referenties beperkt het ontstaan van onze aarde zich misschien nog tot het verhaal van Adam en Eva.

De zevende dag is een programma dat door tienduizenden Vlamingen wordt bekeken en dat toch in de ogen van velen zorgt voor informatie, gesprekken en genodigden met een zeker niveau en kennis. Het gesprek van deze zondag rond de hoofddoek is in mijn ogen, voor iedereen die zelfs maar een klein beetje afweet van de Islam een natte dweil in het gezicht. Desinformatie, ik kan het echt niet anders noemen.

Met vriendelijke groet,

Fouad Ahidar

verbod hoofddoek = gevaarlijk precedent
by Rita Tuesday, Jan. 20, 2004 at 8:38 PM

Ik erger mij steeds meer over het debat i.v.m. de hoofddoek. Dit is toch pure nonsens dat er ooit zo een wet zou komen. Elk mens is vrij in het kiezen van zijn kledij en uiterlijk. Als deze wet er zou komen dan zijn we niet ver meer verwijderd van een verbod op piercings, een verbod tot het dragen van een jeansbroek bij lesgevers of in een bedrijf, een verbod tot het kleuren van de haartooi in een willekeurige kleur, een verbod op extreme kapsels... m.a.w. een verbod op de vrijheid van het individu. Waar zijn we in godsnaam mee bezig? Moeten we er echt allemaal bijlopen in uniform, de mannen met een das en kostuum aan en de vrouwen in een zedige jurk???

mr. vermeersch
by postman Tuesday, Jan. 20, 2004 at 10:12 PM

die potsierlijke meneer etienne vermeersch zei in Zeno, de wekelijkse "kwaliteitsbijlege" in De Morgen, nog dat de moord op Semira Adamu niet was gebeurd als men ze via een privé-vliegtuig had gedeporteerd

en dat noemt zichzelf een ethicus?

Het zijn niet voor niets verkiezingen
by Benny W. Wednesday, Jan. 21, 2004 at 5:41 PM
wintersbenny@hotmail.com

Het debat voor of tegen (wat men kan precies alleen maar OF voor OF tegen zijn) de hoofddoek is niks anders dan een afleidingsmaneuver van de VLD. De verkiezingen komen eraan en ze proberen het ongenoegen van hun rechtse kiezers (dat onstaan is na de beslissing over het vreemdelingenstemrecht) te sussen door hier en daar een schijnbeweging te plaatsen. De heet Dewael weet immers zelf deksels goed dat de hoofddoek bannen grote onzin is. Hij verwoordt dat telkens opnieuw door de constructie "ik wil alleen maar het debat op gang brengen..."

Tja, en Vermeersch wat kan daar over gezegd worden ? Ik weet niet uit welke Koran hij die citaten gehaald had, maar naar mijn beperkte mening is de oorspronkelijke Koran in een andere taal geschreven dan het Frans...

Wat mij opviel in het debat van de Zevende Dag was toch wel het stuntelig verdedigen het de vrouw met de hoofddoek. Ze is amper aan het woord geweest. En ze heeft zich niet of nauwelijks verdedigd op de uitspraken van Vermeersch.