arch/ive/ief (2000 - 2005)

Cuba-workshop en -betoging op WSF trekt veel volk
by Bert De Belder Tuesday, Jan. 20, 2004 at 2:48 PM
bert.debelder@intal.be

Intal organiseerde vanmorgen op het WSF de workshop "Cuba, een andere wereld is mogelijk", met Cubaanse, Noord-Amerikaanse en Belgische sprekers. Gevolgd door een Cuba-solidariteitsbetoging.

"Als Cuba het kan, kan de wereld het ook!" Met deze originele slogan - midweg tussen een vaststelling van de feiten en een wereldwijde oproep tot revolutie - besloot Jose Manuel Galego zijn bijdrage tot de workshop van intal en Iniciative Cuba Socialista, deze morgen op het WSF. De workshop had als titel "Cuba, een andere wereld is mogelijk" en lokte zo'n 400 mensen naar Conference Room A13. Indiers en Maleisiers, Brazilianen en Mexicanen, Noren en Italianen, Libanezen en Palestijnen kwamen luisteren, discuteren en afspraken maken voor concrete solidariteit met Cuba.
Na Jose Manuel Galego, van het Cubaans Instituut voor de Vriendschap van de Volkeren ICAP, sprak Dr. Pol De Vos, voorzitter van de intal-lidorganisatie Steunfonds Derde Wereld en expert over de Cubaanse gezondheidszorg. Gloria La Riva, coordinatrice van het Free the Five-comite in de VS, deed een warme oproep voor dringende actie om de vijf Cubaanse politieke gevangenen in de VS vrij te krijgen. Toen riep Jose Manuel met een kwinkslag Kenia Serrano op het podium ("In Cuba zijn de vrouwen baas, ik vraag dus mijn baas om van me over te nemen"). De 30-jarige Kenia zit in de leiding van de Cubaanse jongerenorganisatie UJC, maar ook in het Cubaanse parlement. Het werd meteen duidelijk waarom: deze pittige vrouw antwoordde erg overtuigend en concreet op de vele vragen uit de zaal ("Bedankt voor de kritieken, dat is gezond voor onze revolutie"), over democratie en migratie, het post-Fidel-tijdperk en de prostitutie, de werkloosheid en de houdbaarheidsdatum van het socialistisch economisch systeem.
Maar de meeste tussenkomsten van de deelnemers waren enthousiaste steunbetuigingen voor Cuba van alle uithoeken van de wereld. 145 mensen tekenden ter plekke de petitie van Iniciative Cuba Socialista om de vijf Cubaanse gevangenen vrij te krijgen. De intal-stand was na afloop volledig uitverkocht. Ook het materiaal dat de Cubaanse delegatie - ze waren 'full force' afgekomen voor de workshop, met 8 mensen - werd gretig afgenomen. En Gloria La Riva haalde heel wat steun op voor een advertentie over de Vijf in de New York Times, om het stilzwijgen rond hun situatie in de VS te doorbreken.
Maar het beste moest nog komen. Op voorstel van Jose Manuel en Kenia trokken we na afloop van de workshop met zijn allen in een kleurrijke Cuba-solidariteitsoptocht door het WSF-terrein. Op kop de Cubanen, drie Cubaanse vlaggen en een rode Che-vlag. De slogans "Cuba si, yankee no" en "Cuba, Cuba, solidarity!" werden door de omstaanders vlotjes overgenomen. En plots had ook de wereldpers gezien dat Che ook in Mumbai was geraakt. Moe maar (zeer) voldaan keerden de Cubaanse delegatie en de intal-ploeg huiswaarts.

Voldane Cubanen
by Gwen Falony Wednesday, Jan. 21, 2004 at 6:36 PM

Voor de voldane Cubaneen, zie ook http://www.granma.cubaweb.cu/2004/01/21/interna/articulo05.html
Helaas in het Spaans