arch/ive/ief (2000 - 2005)

WSF Bombay: Le Soir bespeurt Woodstock, De Standaard met zonnebril, De Morgen stekeblind
by jp everaerts Monday, Jan. 19, 2004 at 10:04 PM

De Morgen - Vlaanderens progressiefste dagblad - volhardt in de onverschilligheid en verzweeg ook op maandag 19/01 het WSF-gebeuren in Bombay. Le Soir daarentegen had het over "Un petit air Woodstock."

De verschillen inzake Bombay-berichtgeving in de vier 'kwaliteitskranten' die Le Soir, La Libre Belgique, De Standaard en De Morgen heten te zijn, was ook op maandag weer treffend.

Le Soir had op de 19 een halve pagina over het WSF, van de hand van "envoyé spécial à Bombay", Philippe Regnier. Titels: "Mondialisation: Le Forum social de Bombay dénonce l'oppression des basses classes: 'Intouchables' mais ... frappés" en "Un petit air Woodstock". Dat van dat Woodstockgevoel haalt Regnier uit een interview met een Belgische deelnemer, Jean-François Rixen die er namens Oxfam bij is en die het heeft over authentieke belevenissen, "à côté d'un petit air Woodstock !"

La Libre Belgique wijdde op 14 (boven een grote kleurenreclame voor Toyota) een artikel (op basis van AFP) aan het Forum. Titel: "L'OMC dessaisie de l'agriculture ?" Het gaat om de stelling/eis van o.a. José Bové dat "la souveraineté alimentaire passe avant les multinationals". "Le Forum souligne le droit de l'eau et à la terre." Bij de volgende vergadering van de Wereldhandelsorganisatie (in oktober in Hong Kong) willen Bové & Co er opnieuw bij zijn om hun eisen kracht bij te zetten. Net zoals ze dat eerder in Cancun (Mexico) niet zonder succes deden.

In de Vlaamse 'kwaliteitskranten' De Standaard en De Morgen lees je hier allemaal niets over. Wel pakte DS uit met één kleurenfoto op zijn cover en dat is dan een foto (van AFP) uit Bombay. Het korte onderschrift gaat als volgt: "Protest met en tegen zonnebril. Leden van traditionele Indiase stammen dragen op het Wereld Sociaal Forum (WSF) in Mumbai een zonnebril als symbool van het kapitalisme. Honderdduizend andersglobalisten uit 130 landen vergaderen nog tot woensdag in de Indiase stad. Op die dag start in het Zwitserse Davos het Wereld Economisch Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van topzakenlui en politic."

Voila, daarmee denken ze bij De Standaard dat we weer goed geïnformeerd zijn.

Bij De Morgen slapen ze ondertussen hun anti-antiglobalistische slaap verder. Niets, niks, nihil, zero, niente (enz.) over het WSF op maandag in Vlaanderens extreem linkse dagblad. CD&V-politicus Wijns heeft verdomme groot gelijk dat hij zich samen met het Blok keert (zoals we van hem vandaag in het TV1-journaal hoorden) "tegen het linkse Vlaanderen" !

(PS Schieten ze bij De Morgen woesdag wel wakker als Davos start ?)

kleine correctie
by liesbeth Tuesday, Jan. 20, 2004 at 6:08 AM

Over de Standaard inderdaad op maadag stond er enkel een foto in. Maar als je de krant van zaterdag hebt gelezen daar stond een ganse pagina in over het WSF. Ik wil niet zeggen dat je daarmee alle info hebt maar werd wel aandacht aan besteed

Correctie op de correctie
by jpe Tuesday, Jan. 20, 2004 at 9:05 PM

Dat had ik in een vorige bijdrage al gemeld, deze ging over maandag ...